Βασιζόμενη σε έναν νόμο της επιστήμης της Θερμοδυναμικής, την εντροπία, μια έννοια που συχνά συνδέεται με τη διαδικασία της γήρανσης, νέα έρευνα υποστηρίζει ότι το μυστικό της νεότητας ενδέχεται να κρύβεται στα ταξίδια!
Βασιζόμενη σε έναν νόμο της επιστήμης της Θερμοδυναμικής, την εντροπία, μια έννοια που συχνά συνδέεται με τη διαδικασία της γήρανσης, νέα έρευνα υποστηρίζει ότι το μυστικό της νεότητας ενδέχεται να κρύβεται στα ταξίδια!
Ίσως το έχετε ακούσει, ακόμα και εκφράσει ως πεποίθηση ή φιλοφρόνηση: «Αυτό το ταξίδι σου έκανε καλό!» «Μετά τις διακοπές αισθάνομαι δέκα χρόνια νεότερος.» «Από πού μας έρχεσαι τόσο ανανεωμένη;»
Photo credit: Pexels
Τι θα «διακόψετε» φέτος; Άγχος, υποχρεώσεις, ρουτίνα; Οι διακοπές είναι δικαίωμα και αναγκαιότητα προκειμένου να προσφέρετε στον εαυτό σας στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Και για να το πετύχετε αυτό πρέπει να οργανωθείτε. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «9+1 tips για τις πιο ανέμελες διακοπές της ζωής σου».
Παρόλο που συχνά τείνουμε να υπερβάλλουμε, καταπώς φαίνεται δηλώσεις όπως αυτές, ενδεχομένως κρύβουν κάποια δόση αλήθειας, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα, τα ταξίδια ενδέχεται να έχουν αντιγηραντική δράση!
Εστιάζοντας για πρώτη φορά στον τουρισμό μέσα από το πρίσμα της θεωρίας της εντροπίας, η πρωτοποριακή μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ταξίδια δεν αφορούν μόνο στη χαλάρωση και την αναψυχή μας. Θα μπορούσαν παράλληλα να έχουν θετικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης του αποτυπώματος του χρόνου στον οργανισμό μας.
Η «εντροπία» (όρος δανεισμένος από την επιστήμη της Θερμοδυναμικής) είναι ένας καθολικός νόμος που περιγράφει μια φυσική εξέλιξη από την τάξη στην αταξία και την αποσύνθεση – μια έννοια που συχνά συνδέεται με την ίδια τη διαδικασία γήρανσης.
Η εντροπία περιγράφει τη φυσική εξέλιξη από την τάξη στην αταξία και την αποσύνθεση - μια έννοια που συχνά συνδέεται με τη διαδικασία της γήρανσης.
Photo credit: Pexels
Στο πλαίσιο αυτό, η οπτική που υιοθέτησε η αυστραλιανή επιστημονική ομάδα, θέλησε να διερευνήσει κατά πόσο ο τουρισμός θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγές στην εντροπία: Οι θετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες θα μπορούσαν να μετριάσουν ενεργά την αύξηση της εντροπίας, βελτιώνοντας την υγεία και επιβραδύνοντας τα σημάδια γήρανσης. Αντίθετα, οι αρνητικές ταξιδιωτικές εμπειρίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση της εντροπίας και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία.
Ωστόσο, από τη Θερμοδυναμική στην ανθρώπινη υγεία, πώς μετριέται η εντροπία της ταξιδιωτικής εμπειρίας;
Οι θετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες μετριάζουν την αύξηση της εντροπίας, βελτιώνοντας την υγεία και επιβραδύνοντας τη γήρανση. Αντίθετα, οι αρνητικές συμβάλουν στην αύξηση της εντροπίας και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία.
Photo credit: Pexels
Τα ταξίδια μάς εκθέτουν σε νέα περιβάλλοντα, κάποια από τα οποία μπορεί να είναι απαιτητικά, ωθώντας τον οργανισμό μας να αντιδράσει. Κατά τους ερευνητές, η έκθεση αυτή επηρεάζει θετικά τον μεταβολισμό μας και ενισχύει τις ικανότητες αυτοοργάνωσης του σώματος, ενώ μπορεί να πυροδοτήσει μια προσαρμοστική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Όπως εξηγεί η υποψήφια διδάκτορας Fangli Hu, η οποία συμμετείχε στη μελέτη, αυτή η αντίδραση βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να αντιλαμβάνεται και να αμύνεται έναντι εξωτερικών απειλών, ενώ η αυξημένη επαγρύπνηση μας βοηθά να αποκρούουμε τις ασθένειες και να διατηρούμε σωματική αρμονία.
Παράλληλα, οι θετικές εμπειρίες και η ανακούφιση από το χρόνιο στρες, που συχνά συνδέονται με χαλαρές ταξιδιωτικές δραστηριότητες, ευνοούν την απελευθέρωση ενδορφινών και άλλων χημικών ουσιών που βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου και της ενόχλησης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στον μετριασμό της φλεγμονής και υποστηρίζοντας ένα υγιές ανοσοποιητικό, τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.
Photo credit: Pexels
Η πτήση με αερόστατο αποτελεί μία μοναδική εμπειρία που αξίζει να δοκιμάσετε! Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Βόλτα με αερόστατο: Tips προετοιμασίας για μία εμπειρία ζωής».
Σύμφωνα με την Fangli Hu, παρόλο που η γήρανση ως διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη, δύναται να επιβραδυνθεί. Οι θετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική ευεξία των ατόμων, όχι μόνο μέσω της έκθεσης σε νέα περιβάλλοντα, αλλά και της συμμετοχής σε σωματικές δραστηριότητες, της κοινωνικής αλληλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους, καθώς και της καλλιέργειας θετικών συναισθημάτων.
Η χαρά της ανακάλυψης, η χαλάρωση σε έναν νέο τόπο, η διασκέδαση μέσω κοινών εμπειριών παίζουν κυριολεκτικά ζωτικό ρόλο στην επιβράδυνση της εντροπίας, κατά την Fangli Hu, η οποία θεωρεί ότι ο τουρισμός δεν αφορά μόνο στην αναψυχή. Τα εν λόγω οφέλη αξιοποιούνται ήδη σε τομείς όπως ο τουρισμός ευεξίας, μια μορφή «ταξιδιωτικής θεραπείας» που θα μπορούσε να συμβάλλει ενεργά στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των συμμετεχόντων.
Photo credit: Pexels
Τα τελευταία χρόνια, πολλοί επιστήμονες σημειώνουν ότι οι σημαντικές ωφέλειες της άσκησης εκτός από τη σωματική υγεία, αφορούν και στην ψυχική μας κατάσταση. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Βοηθά η σωματική άσκηση στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης;».
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Επί του παρόντος, η έρευνα βρίσκεται σε θεωρητικό επίπεδο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν συνέκρινε, παραδείγματος χάρη, το αποτύπωμα του χρόνου μεταξύ ανθρώπων που συνηθίζουν να ταξιδεύουν και εκείνων που το αποφεύγουν.
Παρόλ’ αυτά, η θεωρία ακούγεται ιδιαίτερα πειστική, ιδιαίτερα για όσες και όσους δεν χάνουν ευκαιρία να εξερευνούν νέους προορισμούς. Μια θετική ταξιδιωτική εμπειρία μας κατακλύζει με νέες πληροφορίες, βομβαρδίζει τις αισθήσεις μας, προκαλεί το μυαλό μας, κινεί το σώμα μας και μας συνδέει με άλλους ανθρώπους, βγάζοντάς μας από μία οργανωμένη και μονότονη καθημερινότητα.
Καθώς, λοιπόν, η έρευνα συνεχίζεται, το μήνυμα είναι σαφές: Όταν ξεκινήσετε να σχεδιάζετε το επόμενο ταξίδι σας, μην το προσεγγίσετε απλώς ως μια απόδραση, αλλά ως μια επένδυση στη μακροζωία σας.
Εμείς, σας ευχόμαστε καλές διακοπές!