9+1 tips για τις πιο ανέμελες διακοπές της ζωής σου

9+1 tips για τις πιο ανέμελες διακοπές της ζωής σου

Κι όμως γίνεται! Η επιστήμη δίνει συμβουλές για να περάσετε τις καλύτερες, πιο ξεκούραστες και λιγότερο αγχωτικές διακοπές της ζωής σας

Τι θα «διακόψετε» φέτος; Άγχος, υποχρεώσεις, ρουτίνα, καραντίνα; Οι διακοπές είναι δικαίωμα και αναγκαιότητα προκειμένου να προσφέρετε στον εαυτό σας στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Και για να το πετύχετε αυτό πρέπει να οργανωθείτε.

Ίσως ακούγεται οξύμωρο, αλλά η σύγχρονη επιστημονική έρευνα δείχνει ότι για να έχετε ευχάριστες, χαλαρωτικές διακοπές χρειάζεστε πραγματικά κάποια οργάνωση και προγραμματισμό. Ακολουθούν 9+1 επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές για να περάσετε τις καλύτερες, πιο ανέμελες και ξεκούραστες διακοπές της ζωής σας, ώστε κατά την επιστροφή σας να μην χρειάζεστε διακοπές από τις διακοπές σας.

  1. Κλείστε το ταξίδι σας το συντομότερο δυνατό

Όχι, δεν το προτείνουμε επειδή είναι συνετό ή θα σας εξοικονομήσει χρήματα, αλλά διότι όσο πιο γρήγορα κάνετε την κράτηση, τόσο πιο άμεσα μπορείτε να αρχίσετε να το περιμένετε. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η προσδοκία των διακοπών σας, μπορεί να είναι ακόμη πιο διασκεδαστική από το ίδιο το ταξίδι. Ερευνητές που μελέτησαν χιλιάδες Ολλανδούς παραθεριστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη ευτυχία που προσλαμβάνετε από τις διακοπές, προέρχεται από την περίοδο προσμονής.

Video credit: TEDx Orlando

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία για την επιστήμη των διακοπών, με έμφαση στη φόρμουλα που θα σας επιτρέψει να απαλλαγείτε, έστω και πρόσκαιρα, από το άγχος.

  1. Δοκιμάστε καινούρια πράγματα

Οι παραδόσεις είναι υπέροχες, αλλά δεν χρειάζεται να ισχύουν και στις διακοπές σας. Το να βρίσκεστε σε ένα νέο μέρος, ή ακόμα και σε έναν οικείο ετήσιο προορισμό, είναι η ιδανική στιγμή για να «ταράξετε τα νερά». Έτσι θα αποφύγετε το φαινόμενο που οι ψυχολόγοι ονομάζουν Ηδονική Προσαρμογή και θέλει κάθε εμπειρία, ανεξάρτητα από το πόσο απολαυστική μπορεί να είναι, μετά από λίγο να γίνεται δεδομένη και να μην προσφέρει το ίδιο επίπεδο ευχαρίστησης. Ταράξτε λοιπόν τα νερά και δοκιμάστε καινούρια πράγματα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη τα ζευγάρια που δοκιμάζουν μαζί νέες δραστηριότητες που θεωρούν πρόκληση, διατηρούν πιο ζωντανή τη σχέση τους.

  1. Διατηρήστε τις βασικές σας συνήθειες

Ναι δοκιμάστε καινούρια πράγματα, αλλά κάποιες συνήθειες είναι σημαντικότερες για την υγεία και την ευεξία σας. Προσέξτε την κατανάλωση αλκοόλ, προσπαθήστε να μην αυξήσετε την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε και κάντε το καλύτερο δυνατό προκειμένου να διατηρήσετε μια συνεπή ώρα ύπνου και αφύπνισης, η επιστήμη λέει ότι ο ακανόνιστος ύπνος μπορεί να είναι κακός για την υγεία σας.

Tips-0

Photo credit: CC0 licence via rawpixel.com

  1. Διαχειριστείτε τον εργασιακό χρόνο σας

Για μερικούς ανθρώπους η επιτυχία των διακοπών έγκειται στο να μην ασχοληθούν καθόλου με την δουλειά τους. Αν δεν είστε ένας από αυτούς, προσπαθήστε να διαχειριστείτε όσο καλύτερα γίνεται το χρόνο που θα αφιερώσετε στη δουλειά σας.

Το κλειδί είναι ο έλεγχος που μπορείτε να ασκήσετε στον εαυτό σας. Εάν λαμβάνετε κλήσεις επειδή το απαιτεί ο εργοδότης σας, αυτό είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι θα αποτελέσει πηγή δυσαρέσκειας για τα άτομα που σας συνοδεύουν. Αλλά αν είστε ελεύθερος επαγγελματίας ή διατηρείτε ένα ευέλικτο εργασιακό πρόγραμμα και θέλετε να κάνετε μισή ώρα δουλειάς κάθε πρωί πριν ξυπνήσει η υπόλοιπη οικογένειά σας, δεν υπάρχει τίποτα λάθος σε αυτό. Απλά ολοκληρώστε το, και στη συνέχεια μείνετε μακριά από την αλληλογραφία σας μέχρι το επόμενο πρωί.

  1. Κάντε ένα διάλειμμα από τα κοινωνικά δίκτυα

Δεν βλέπετε την ώρα να ποστάρετε στο Instagram το φανταστικό μέρος που επιλέξατε για τις διακοπές σας; Ξανασκεφτείτε το. Σύμφωνα με μελέτη η συνεχής παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να γίνει βραχνάς, ενώ ακόμη και ένα διάλειμμα πέντε ημερών από το Facebook είναι αρκετό για να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, στον οργανισμό σας.

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

  1. Αδράξτε τις μέρες

Σύμφωνα με έρευνα, όλοι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν μια ευχάριστη ημέρα, όταν κατά τη διάρκειά της, επιλέγουν να χαλαρώσουν, να κοινωνικοποιηθούν, να ασκηθούν, να απολαύσουν ένα όμορφο γεύμα ή να περάσουν προσωπικό χρόνο με το σύντροφό τους. Αδράξτε τις μέρες λοιπόν, κάθε μία είναι μοναδική.

  1. Αναθέστε σε τρίτους ό,τι δεν είναι διασκεδαστικό

Εάν ταξιδεύετε με μεγάλη παρέα και μοιράζεστε ένα σπίτι, θα μπορούσατε να συγκεντρώσετε χρήματα ώστε να προσλάβετε κάποιον να μαγειρέψει και αναλάβει τις δουλειές του σπιτιού για μερικές ημέρες. Ακόμα κι αν πρόκειται απλώς μια οικογενειακή απόδραση, συντονιστείτε με το σύντροφό σας για το πρόγραμμα των παιδιών, και βάλτε στο δικό σας πρόγραμμα χρόνο για να απολαύσετε με την ησυχία σας το βιβλίο σας στην παραλία.

Video credit: TED

O Matt Killingsworth δημιουργός του app  Track Your Happiness, μιλάει για την εμπειρία του στην προσπάθεια να ανακαλύψει τι κάνει τους ανθρώπους πιο χαρούμενους. Βασικό συμπέρασμα: Να ζείτε και να απολαμβάνετε την κάθε στιγμή.

  1. Απολαύστε κάθε στιγμή

Η έρευνα λέει ότι η «απόλαυση» αποτελεί ένα από τα κλειδιά της ατομικής ευτυχίας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει να αποχωριστείτε για λίγο το smartphone, να σταματήσετε να σκέφτεστε πόσο κοστίζει το ταξίδι, να μην αναστατωθείτε με την παραμικρή αναποδιά και να δώσετε προσοχή στις καλές στιγμές που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια σας. Χαλαρώστε και απολαύστε το.

  1. Μείνετε μακριά από τοξικούς ανθρώπους

Ενδεχομένως ακούγεται αντιεπιστημονικό και ακραίο, αλλά οι «τοξικοί» άνθρωποι όχι μόνο υπάρχουν, αλλά μας επηρεάζουν αισθητά. Αν λοιπόν δεν μπορείτε να τους αποφύγετε στην καθημερινότητά σας, σίγουρα μπορείτε να τους προσπεράσετε στις διακοπές σας. Οι επιστήμονες μάλιστα έχουν κατηγοριοποιήσει τα χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων ώστε να τους αναγνωρίζετε και να τους αποφεύγετε.

Πέντε μόλις ημέρες αποχής από το facebook και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα, είναι αρκετές για να μειωθούν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, στον οργανισμό σας.

Photo credit: CC0 licence via rawpixel.com

Tips-2
  1. Κρατήστε το καλύτερο για το τέλος

Εάν έχετε δυνατότητα επιλογής, προγραμματίστε την πιο φανταχτερή σας έξοδο την τελευταία και όχι την πρώτη νύχτα των διακοπών σας. Σύμφωνα με την ψυχολογική θεωρία του Κανόνα Αιχμής, οι τελευταίες εντυπώσεις είναι αυτές που έχουν και την μεγαλύτερη διάρκεια.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην εξοικονόμηση, σε ότι αφορά τον τρόπο αποθήκευσης πληροφοριών. Ο σχεδιασμός των διακοπών σας, με προσοχή στη λεπτομέρεια γύρω από τις σημαντικές στιγμές του ταξιδιού και ιδιαίτερη έμφαση στο τελευταίο βήμα, θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε μοναδικές αναμνήσεις.

Καλές διακοπές!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.