Ενδορφίνες: Τι είναι οι ορμόνες της ευτυχίας & πως θα αυξηθούν

Ενδορφίνες: Τι είναι οι ορμόνες της ευτυχίας & πως θα αυξηθούν

Ως χημικές ουσίες που απελευθερώνει το σώμα μας όταν αισθάνεται πόνο, άγχος ή ευχαρίστηση μετά από δραστηριότητες όπως η άσκηση, το μασάζ, το φαγητό και το σεξ, οι ενδορφίνες βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο και στη μείωση του άγχους, ενώ δημιουργούν μία αίσθηση ευεξίας.

Εάν συνηθίζετε να τρέχετε ή συναναστρέφεστε με δρομείς, τότε θα γνωρίζετε την κατάσταση ευφορίας που αισθάνονται συχνά όσοι ασκούνται τρέχοντας. Το «Runners High» είναι για τους δρομείς παρόμοιο με το συναίσθημα ευτυχίας που μπορεί να σας κατακλύσει μετά από ένα καλό φαγητό, ένα χαλαρωτικό μασάζ ή την ικανοποιητική σεξουαλική δραστηριότητα. Και οφείλεται στις ενδορφίνες!

final_endorphines1

Photo credit: Free to use from Pexels

Ως βαρόμετρο όχι μόνο της ερωτικής σας ζωής αλλά και της υγείας σας γενικότερα, η τόνωση της λίμπιντο μπορεί να αποτελέσει πηγή ευεξίας και μακροζωίας. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Τι είναι η λίμπιντο και πώς να την ενισχύσετε».

Αν και ο ρόλος τους στην ψυχολογία μας, δεν έχει ακόμη πλήρως αποκωδικοποιηθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς οι ενδορφίνες εμπλέκονται στο πώς αντιλαμβανόμαστε τον πόνο και την ευχαρίστηση. Η ετυμολογία τους ανάγεται στις λέξεις «ενδογενής» και «μορφίνη» ορίζοντας τις ενδορφίνες ως τα φυσικά αναλγητικά που μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα και να βελτιώσουν την ψυχολογία μας.

Τα φυσικά παυσίπονα που παράγει ο οργανισμός

Οι ενδορφίνες είναι τα φυσικά παυσίπονα που παράγει ο οργανισμός μας στην υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Απελευθερώνονται μέσω του νωτιαίου μυελού και διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος, ως απόκριση στον πόνο, το στρες ή στην ενασχόληση με μία ευχάριστη δραστηριότητα. Και σύμφωνα με πληθώρα μελετών έχουν πολλά οφέλη.

Αφενός, βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου και της ενόχλησης, παραδείγματος χάρη από μικροτραυματισμούς, συμβάλουν στο μετριασμό της φλεγμονής και μπορούν να υποστηρίξουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία, καθώς και την απώλεια βάρους.

Photo credit: Free to use from Pexels

Αφετέρου, αυξάνουν την ευχαρίστηση, βελτιώνουν τη διάθεση και βοηθούν στην τόνωση της αυτοεκτίμησης, ενώ συμβάλουν στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους.

«High» στις ορμόνες της ευτυχίας

Η άσκηση είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους απελευθέρωσης των ενδορφινών στον οργανισμό μας. Όσο περισσότερο γυμνάζεστε, τόσο περισσότερες ενδορφίνες θα παράγει το σώμα σας. Και αν το τρέξιμο δεν είναι το φόρτε σας, υπάρχουν και άλλα είδη άσκησης που θα σας κάνουν να αισθανθείτε «high» στις ενδορφίνες.

Παραδείγματος χάρη, το περπάτημα, η πεζοπορία, το κολύμπι, ή ο χορός. Ακολουθώντας έναν μέτριο προς έντονο ρυθμό, είτε περπατάτε γρήγορα είτε ασχολείστε με άλλες αερόβιες δραστηριότητες, φαίνεται να είναι ο καλύτερος τρόπος για την απελευθέρωση ενδορφινών.

Ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας μπορεί να σας κάνει «high» στις ενδορφίνες.

final_endorphines3

Ωστόσο, το σώμα μας παράγει και απελευθερώνει ενδορφίνες με πολλούς ακόμη τρόπους, πλην της άσκησης. Η σεξουαλική δραστηριότητα, το μασάζ και ο διαλογισμός, έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματικοί. Και αν δεν θέλετε να καταβάλετε ιδιαίτερη προσπάθεια, απολαύστε ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας, ακούστε μουσική, παρακολουθήστε την αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή, μιλήστε και γελάστε με τους φίλους σας. Αφήστε τον οργανισμό σας να δημιουργήσει τις «ορμόνες της ευτυχίας» και γίνετε «high» στις ενδορφίνες.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.