Καλλισθενική γυμναστική: Προπονηθείτε όπως οι Αρχαίοι Έλληνες

Καλλισθενική γυμναστική: Προπονηθείτε όπως οι Αρχαίοι Έλληνες

Η εμπνευσμένη από την Αρχαία Ελλάδα προπόνηση που παρότι δεν απαιτεί κανενός είδους εξοπλισμό, παρά μόνο το βάρος του σώματός σας, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για το σώμα σας.

Ακόμα κι αν δεν έχετε ακούσει ποτέ τον όρο «καλλισθενική γυμναστική», είναι πολύ πιθανό να την έχετε δει σε δράση είτε στο γυμναστήριο, είτε στο πάρκο και στην παραλία ή απλά στα social media.

final_callisthenics1

Photo credit: Niko Twisty from Pexels

Η καλλισθενική –και κάθε είδους γυμναστική– είναι ευεργετική όχι μόνο για τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία του ασκούμενου. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Σωματική άσκηση & ψυχική υγεία: Τι δείχνουν οι έρευνες;».

Αν, παραδείγματος χάρη, προσπεράσατε κάποιον που στηριζόταν στα χέρια με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω, ή κάπου πήρε το μάτι σας μία «ανθρώπινη σημαία» δηλαδή ένα άτομο με τα χέρια σε έκταση πάνω σε έναν στύλο και ολόκληρο το σώμα σε έκταση οριζόντια, τότε έχετε ήδη έρθει σε μια πρώτη επαφή με την καλλισθενική γυμναστική.

Κάλλος και σθένος

Όπως προδίδει και η ετυμολογία του όρου, η καλλισθενική γυμναστική χαρίζει όχι μόνο κάλλος, δηλαδή ομορφιά, αλλά και σθένος: δύναμη –σωματική και ψυχική– που πηγάζει από την τακτική άσκησή της. Πιθανολογείται πως πήρε την ονομασία της από τον αρχαίο ιστορικό Καλλισθένη τον Ολύνθιο, ο οποίος ακολούθησε τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ανατολή, καταγράφοντας μεταξύ άλλων τον τρόπο εκγύμνασης του στρατού του.

Σύμφωνα με το Greek Calisthenics Movement πρωτοαναφέρθηκε από τον Ηρόδοτο. Κατά τη διάρκεια των περσικών πολέμων, ο Ξέρξης έμαθε από κατασκόπους ότι οι Σπαρτιάτες γυμνάζονταν με συγχρονισμένες κινήσεις. Αυτό θεωρήθηκε ως είδος χορού και επομένως ένδειξη αδυναμίας του σπαρτιατικού στρατού.

final_callisthenics2

Η καλλισθενική γυμναστική είναι ένα σύστημα προπόνησης –κατά βάση αναερόβιο– το οποίο περιλαμβάνει μία ποικιλία κινήσεων, συχνά ρυθμικών και συγχρονισμένων, όπως έλξεις, κάμψεις, καθίσματα, κινήσεις συστροφής και αιώρησης, άλματα κ.ά.

Εκτός, από ομορφιά και δύναμη, στα αποτελέσματά της περιλαμβάνονται η μυϊκή ενδυνάμωση, η βελτιωμένη φυσική κατάσταση, η γράμμωση, η ευλυγισία και η απώλεια σωματικού βάρους. Χωρίς μηχανήματα και βάρη, χρησιμοποιώντας μόνο το βάρος του σώματός σας και ισορροπώντας στο σώμα κάποιου άλλου ή σε κάποιου τύπου μονόζυγο, κυριολεκτικά μπορείτε να αλλάξετε το σώμα σας με τη γυμναστική των Αρχαίων Ελλήνων.

Γιατί και πώς να ξεκινήσετε

Αν και αναπτύχθηκε στην αρχαία Ελλάδα, η άσκηση της καλλισθενικής γυμναστικής επανήλθε στο προσκήνιο μόλις τον 19ο αιώνα. Σήμερα, πληθώρα επιστημονικών μελετών έχουν αναδείξει και τη θεραπευτική της διάσταση σε σχέση για παράδειγμα με την παχυσαρκία, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή τη σωστή στάση του σώματος.

Video credit: Lucy Lismore

Μια ιδέα για το πως μπορείτε να έρθετε σε μία πρώτη επαφή με την καλλισθενική γυμναστική στο σπίτι. Θέλετε περισσότερες ιδέες γυμναστικής στο σπίτι; Διαβάστε το άρθρο «Γυμναστική στο σπίτι: Apps & tips χωρίς όργανα & εξοπλισμό».

Εφόσον η καλλισθενική γυμναστική ακούγεται ως μία καλή λύση ώστε να ξεκινήσετε ένα νέο είδος προπόνησης, στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε αρκετές προτάσεις εκγύμνασης είτε ψηφιακά είτε δια ζώσης. Ωστόσο προσοχή! Μην αμελήσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε κάποια καρδιακή πάθηση ή άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να επιδεινωθούν από την έντονη προπόνηση.

Είναι επίσης πρωταρχικής σημασίας να ακολουθήσετε ένα ορθό τεχνικά πρόγραμμα, ανάλογα με τις δυνατότητές σας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες τραυματισμού. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία εάν αποφασίσετε να καταπιαστείτε με την καλλισθενική γυμναστική.

Καλή αρχή και να είστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα θα σας δικαιώσουν!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η πιο προηγμένη επιστημονική έρευνα, η πιο εξελιγμένη τεχνολογία αλλά και η πιο πολύπλοκη εφεύρεση υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, να κάνουν την καθημερινότητά μας απλούστερη και ευκολότερη. Με δυο λόγια να ομορφύνουν τη ζωή μας!

Αυτή είναι η πηγή απ την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog. Αν και πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε… και στο φεγγάρι.