Γυμναστική στο σπίτι: Apps & tips χωρίς όργανα & εξοπλισμό

Γυμναστική στο σπίτι: Apps & tips χωρίς όργανα & εξοπλισμό

Δεν χρειάζεται να πάτε στο γυμναστήριο για να διατηρηθείτε σε φόρμα. Μπορείτε να γυμνάζεστε στο σπίτι χωρίς καν να διαθέτετε ειδικό εξοπλισμό.

Όπως λένε και οι ειδικοί το μόνο που χρειάζεται για να γυμναστείτε αποτελεσματικά και αποδοτικά χωρίς να βγείτε από το σπίτι, είναι λίγος χρόνος και αρκετή διάθεση. Το βέβαιο είναι ότι θα αποζημιωθείτε από τα αποτελέσματα στο σώμα αλλά και την ψυχολογία σας.

Αξιοποιήστε τα διαθέσιμα βίντεο

Το YouTube, το Vimeo και οι λοιπές πλατφόρμες βίντεο προσφέρουν εντελώς δωρεάν αναρίθμητες επιλογές για να γυμναστείτε στο σπίτι. Επαγγελματίες γυμναστές, personal trainers, ειδικοί, αλλά και ερασιτέχνες έχουν ανεβάσει πληθώρα επιλογών που καλύπτουν (σχεδόν) οποιαδήποτε απαίτηση.

Τα πλεονεκτήματά των βίντεο είναι η ευελιξία, αφού μπορείτε να εκτελείτε οποιοδήποτε πρόγραμμα όταν εσείς επιλέξετε (ασύγχρονα). Τα μειονεκτήματά τους σχετίζονται με το περιεχόμενο, καθώς όπως είναι λογικό δεν απευθύνονται όλα τα προγράμματα σε όλα τα σώματα. Χρειάζεται επίσης προσοχή, καθώς η απουσία φυσικής παρουσίας γυμναστή συνεπάγεται ότι μπορεί να γίνουν λάθη κατά την εκγύμναση ή ακόμη και να προκληθούν τραυματισμοί.

Video credit: Pamela Reif

Τα έπιπλα ως εξοπλισμός fitness

Αν θέλετε να γυμνάζεστε κατ’ οίκον αλλά δεν διαθέτετε τον απαιτούμενο εξοπλισμό, δεν υπάρχει κανένας λόγος άγχους: Ακόμη και τα έπιπλα μπορούν να αξιοποιηθούν ως αξεσουάρ άσκησης: Καρέκλες, τραπέζια, καναπέδες θα γίνουν τα υποστηρίγματα για ασκήσεις κάθε είδους.

Ακόμη και μικροαντικείμενα που έχετε στο σπίτι μπορούν να λειτουργήσουν ως βαράκια. Ένα μπουκαλάκι με νερό π.χ. ή οτιδήποτε άλλο (εντάξει, όχι το καλό βάζο μπορεί να αξιοποιηθεί για τις ασκήσεις με βάρη, όπως και απλά λάστιχα για ασκήσεις με αντιστάσεις.

Με «εργαλείο» το ίδιο μας το σώμα

Όπως βέβαια λένε οι ειδικοί, το καλύτερο «εργαλείο» εκγύμνασης είναι το ίδιο μας το σώμα. Πους-απς, κοιλιακοί, καθίσματα, αεροβική, σουηδική, γιόγκα, πιλάτες, είναι πραγματικά εκατοντάδες ή και χιλιάδες οι ασκήσεις και οι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε χωρίς να απαιτείται εξοπλισμός. Κι εδώ βέβαια απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά από τους αρχάριους που οφείλουν να αναγνωρίζουν τα όρια τους και να προχωρούν βήμα-βήμα στα προγράμματα εκγύμνασης.

gym1

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Δουλειές στο σπίτι!

Η πιο απλή και ίσως πιο υποτιμημένη άσκηση είναι οι δουλειές στο σπίτι. Το σκούπισμα, το σφουγγάρισμα, ακόμη και το πλύσιμο των πιάτων κρατούν το σώμα σε εγρήγορση και τονώνουν το μυϊκό σύστημα. Ακόμη καλύτερες αποδεικνύονται οι εργασίες στον κήπο ή το μπαλκόνι. Η κηπουρική καίει αρκετές θερμίδες και σας βοηθά να μείνετε υγιείς και ενεργοί ανεξαρτήτως ηλικίας.

Περπατήστε ή ανεβοκατεβείτε τις σκάλες

Μην ξεχνάτε επίσης το περπάτημα, τον απλούστερο και πιο οικονομικό τρόπο για να γυμνάζεστε και να τονώνετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Ακόμη και 20-30 λεπτά βαδίσματος καθημερινά, καιρού επιτρέποντος, είναι αρκετά. Ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν μπορείτε να περπατήσετε εκτός σπιτιού, μπορείτε να αξιοποιήσετε ακόμη και τις σκάλες της πολυκατοικίας σας. Ανεβοκατεβαίνοντας τα σκαλιά, καίτε περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με το τρέξιμο.

Video credit: Holly Dolke

Bonus: Εφαρμογές για fitness στο σπίτι

Home Workout - No Equipment Προγράμματα για κάθε μυϊκή ομάδα με διαβαθμίσεις ανάλογα με την εμπειρία και τις απαιτήσεις σας. Android  & iOS

Asana Rebel Ένα από τα πιο χρηστικά apps για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη γιόγκα κατ' οίκον. Είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για όσους σκοπεύουν να ακολουθήσουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Android  &  iOS

PEAR Personal Fitness Coach Προγράμματα κομμένα και ραμμένα στις απαιτήσεις διαφορετικών χρηστών ανάλογα με το επίπεδο και τις επιδόσεις τους. Προσφέρει πληθώρα επιλογών προπονητών και προγραμμάτων. Android & iOS.

Zwift Ίσως η καλύτερη εφαρμογή για όσους τρέχουν σε διάδρομο ή ποδηλατούν σε στατικό ποδήλατο. Android & iOS 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.