Περιλαμβάνει 12 ερωτήσεις που σχετίζονται με τη σωματική κατάστασή σας, τον τρόπο ζωής καθώς και κοινωνικο-συναισθηματικούς παράγοντες, και θα σας βοηθήσει να κάνετε μια νέα αρχή με καλύτερο φινάλε για την υγεία του εγκεφάλου σας.
Περιλαμβάνει 12 ερωτήσεις που σχετίζονται με τη σωματική κατάστασή σας, τον τρόπο ζωής καθώς και κοινωνικο-συναισθηματικούς παράγοντες, και θα σας βοηθήσει να κάνετε μια νέα αρχή με καλύτερο φινάλε για την υγεία του εγκεφάλου σας.
Για πολλούς από εμάς, το φθινόπωρο σηματοδοτεί μια νέα αρχή: Οι μαθητές και οι μαθήτριες συνεχίζουν τις σπουδές τους στην επόμενη τάξη. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι επιστρέφουν στη δουλειά τους, ανανεωμένοι μετά από τις διακοπές. Ορισμένοι ενδέχεται να αναζητήσουν μια νέα επαγγελματική ευκαιρία ή σταδιοδρομία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ισορροπημένη άσκηση με ασφάλεια, θα «ξεκλειδώσει» την καλύτερη υγεία της καρδιά σας. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Άσκηση και καρδιά: Τι συνιστούν οι καρδιολόγοι».
Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που με την ευκαιρία της νέας σεζόν, φιλοδοξούν να αλλάξουν συνήθειες προς όφελος της υγεία τους: Παραδείγματος χάρη να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα. Να βελτιώσουν τη διατροφή τους, να χάσουν βάρος ή να ασκούνται περισσότερο.
Εάν ανήκετε στην δεύτερη κατηγορία, αλλά χρειαζόσασταν λίγη ακόμη ώθηση προκειμένου να «δεσμευτείτε» σε μια νέα αρχή, σκεφτείτε και αυτό: Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οποιαδήποτε από αυτές τις νέες συνήθειες, μπορεί επίσης να συμβάλει στην καλύτερη υγεία του εγκεφάλου σας. Για του λόγου το αληθές, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα τεστ που μπορεί να βοηθήσει ώστε η νέα σας αρχή να έχει καλύτερο φινάλε.
Η έρευνα που διεξήχθη από το Κέντρο McCance για την Υγεία του Εγκεφάλου και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συγκεκριμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής μας, μπορούν να επιδράσουν σημαντικά στη μακροπρόθεσμη υγεία και ευεξία του εγκεφάλου μας.
Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες; Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες και βάσει αυτών, οι ερευνητές κατήρτισαν ένα σύντομο ερωτηματολόγιο που μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τις πιθανότητές σας να διατηρήσετε οξύτητα πνεύματος στα μετέπειτα χρόνια σας.
Κοινωνικο-συναισθηματικοί παράγοντες όπως το άγχος, η συντροφικότητα και η συνολική οπτική σας για τη ζωή, μπορούν να επηρεάσουν την εγκεφαλική υγεία και ευεξία σας.
Ειδικότερα, το τεστ McCance Brain Care Score (BCS) περιλαμβάνει 12 ερωτήσεις που σχετίζονται με τη σωματική κατάστασή σας, τον τρόπο ζωής καθώς και κοινωνικο-συναισθηματικούς παράγοντες.
Κάθε απάντηση βαθμολογείται με 0, 1 ή 2, με την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία να ανέρχεται συνολικά στο 21. Σύμφωνα με τους ερευνητές, εφόσον «βγάλετε» 21, σημαίνει ότι φροντίζετε καλύτερα τον εγκέφαλό σας.
Η εγκυρότητα του τεστ δοκιμάστηκε μέσω έρευνας στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 400 χιλιάδες ενήλικες ηλικίας 40 έως 69 ετών. Ωστόσο, οι ειδικοί συστήνουν ότι ακόμη και αν δεν «πιάσετε» 21, δεν θα πρέπει να αποθαρρυνθείτε. Το BCS είναι ένα εργαλείο: Αφενός, μετράει όσα ήδη κάνετε προκειμένου να προστατεύσετε και να παρατείνετε την υγεία του εγκεφάλου σας, όπως η άσκηση, η ξεκούραση, οι κοινωνικές και συναισθηματικές αλληλεπιδράσεις.
Ένα αυτοδιαγνωστικό τεστ που δημιούργησαν Σουηδοί ερευνητές και μπορεί να γίνει στο σπίτι, εντοπίζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, με επίπεδο ακρίβειας κλινικής εξέτασης που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και μετρήσεις αρτηριακής πίεσης. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Το τεστ των 5 λεπτών που εντοπίζει τον κίνδυνο εμφράγματος».
Αφετέρου, μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για μια νέα αρχή. Μελετώντας τα αποτελέσματα με τον ή τη γιατρό σας, έχετε την ευκαιρία να λάβετε τα μέτρα σας, προκειμένου να μην «τραβήξετε 10 ενώ έχετε ήδη 14». Και με την πάροδο του χρόνου, να βελτιώσετε σταδιακά το σκορ σας, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο επίπεδο υγείας για τον εγκέφαλό σας.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες, καθώς και το τεστ McCance Brain Care Score (BCS) στην ιστοσελίδα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.