Σωματική άσκηση & ψυχική υγεία: Τι δείχνουν οι έρευνες;

Σωματική άσκηση & ψυχική υγεία: Τι δείχνουν οι έρευνες;

Το τρέξιμο και η ποδηλασία ωφελούν, αλλά ακόμη πιο θετικές επιπτώσεις έχουν τα ομαδικά αθλήματα.

Η συσχέτιση της σωματικής άσκησης με την ψυχική υγεία θεωρείται δεδομένη. Όπως γράφαμε και πρόσφατα, αρκετοί ειδικοί συνταγογραφούν τη σωματική άσκηση αντί για φάρμακα.

Αυτό όμως που ανακάλυψαν ερευνητές των Πανεπιστημίων του Yale και της Οξφόρδης είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η άσκηση αποδεικνύεται πιο σημαντική για την ψυχική σας υγεία, ακόμη και από την οικονομική σας κατάσταση.

Πρόκειται για μια από τις πλέον εκτεταμένες και αναλυτικές μελέτες, καθώς οι επιστήμονες συγκέντρωσαν πληθώρα δεδομένων και στοιχείων για τη φυσική κατάσταση και την ψυχική διάθεση περισσότερων από 1,23 εκατομμυρίων ανθρώπων ηλικίας άνω των 18.

Aerobics1

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Τι δείχνουν τα ευρήματα της έρευνας

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ 75 διαφορετικών τύπων σωματικής άσκησης: από την ποδηλασία και το τρέξιμο, μέχρι το ποδόσφαιρο και την άρση βαρών, αλλά και λιγότερο προβλέψιμες δραστηριότητες, όπως οι εργασίες στον κήπο ή το παιχνίδι με τα παιδιά.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, όσοι ασκούνται τακτικά δήλωσαν ότι αισθάνονται άσχημα περίπου 18 ημέρες το χρόνο, ενώ όσοι δεν ασκούνται καθόλου αισθάνονται άσχημα περισσότερες από 35 ημέρες κατά μέσο όρο. Σημειώνεται ότι επειδή η έννοια «αισθάνομαι άσχημα» είναι μάλλον γενική και εν πολλοίς αυθαίρετη, οι ειδικοί εξειδίκευσαν σε συμπτώματα που συνδέονται με το άγχος, την κατάθλιψη και τα ποικίλα συναισθηματικά προβλήματα.

Η βελτίωση της διάθεσης που συνδέεται με την εξάσκηση, συγκρίνεται σύμφωνα με τους ερευνητές, με τα αντίστοιχα θετικά συναισθήματα που κατά δήλωσή τους έχουν οι άνθρωποι που κερδίζουν περισσότερα χρήματα (έθεσαν μάλιστα το όριο της αύξησης σε περισσότερα από 25.000 δολάρια ετησίως).

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Ποια αθλήματα είναι ιδανικά

Αν και οι περισσότεροι ειδικοί ψυχικής υγείας αναφέρουν το τρέξιμο και το γρήγορο περπάτημα ως «πανάκεια», η συγκεκριμένη έρευνα απέδειξε ότι ακόμη πιο ευεργετικά είναι τα ομαδικά αθλήματα (μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ) – ή έστω τα σπορ που προϋποθέτουν ή ενθαρρύνουν την κοινωνικοποίηση.

Αρκετά ωφέλιμη φαίνεται να είναι η αεροβική γυμναστική, ειδικά αν γίνεται σε ομάδες (π.χ. στο γυμναστήριο), αλλά και η ποδηλασία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα ατομικά αθλήματα δεν έχουν αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τρέξιμο, ειδικά αν γίνεται σε υπαίθριο χώρο.

basket

Photo credit: CC0 licence via rawpixel.com

Να ασκούμαστε διαρκώς επομένως;

Από τη μελέτη προκύπτει ότι η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με βελτίωση της ψυχικής υγείας μόνο όταν εντάσσεται σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο που οι επιστήμονες ορίζουν σε τρεις έως πέντε προπονήσεις την εβδομάδα, μέσης διάρκειας 30 έως 60 λεπτών.

Διαπίστωσαν μάλιστα ότι η πολύ πιο εντατική εξάσκηση ενδέχεται να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς κατέγραψαν ότι όσοι ασκούνταν για περισσότερες από τρεις ώρες καθημερινά ήταν πιο ευάλωτοι συναισθηματικά σε σύγκριση με όσους ήταν εντελώς ανενεργοί σωματικά.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό The Lancet και είναι διαθέσιμη εδώ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.