Άσκηση και καρδιά: Τι συνιστούν οι καρδιολόγοι

Άσκηση και καρδιά: Τι συνιστούν οι καρδιολόγοι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ισορροπημένη άσκηση με ασφάλεια, θα «ξεκλειδώσει» την καλύτερη υγεία της καρδιά σας.

Κάθε άνθρωπος έχει προσωπικούς λόγους και κίνητρα προκειμένου να ασκείται: Η διατήρηση ενός ισορροπημένου βάρους, η βελτίωση της μυϊκής δύναμης, η ευεξία και η καλή ψυχική υγεία, είναι μερικοί μόνο από αυτούς.

final_heartexercise_1

Photo credit: Free to use from Pexels

Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Εντούτοις, στη μάχη για την αντιμετώπιση των καρδιακών προβλημάτων, η επιστήμη δεν είναι άοπλη. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Η τεχνητή καρδιά που θα δώσει (και θα σώσει) ζωές».

Ωστόσο, μία δυνατή καρδιά αποτελεί καθολική επιθυμία και είναι δυνατό να επιτευχθεί μέσω της άσκησης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Κλειδί η ισορροπημένη άσκηση με ασφάλεια

Ακόμα και όσοι αντιμετωπίζουν καρδιακές παθήσεις, θα πρέπει να παραμένουν σωματικά ενεργοί: Η άσκηση όχι μόνο δεν θα επιδεινώσει την κατάστασή τους, αλλά αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία της καρδιάς τους.

Σύμφωνα με τους καρδιολόγους, το κλειδί βρίσκεται στην ισορροπία και την ασφάλεια. Ο σωστός συνδυασμός ασκήσεων, ανάλογα με την περίπτωσή σας, μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία της καρδιάς σας.

Στο πλαίσιο αυτό, τα τρία είδη ήπιας άσκησης που ακολουθούν, θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε την καρδιά σας δυνατή, να μειώσετε το ενδεχόμενο καρδιακών παθήσεων, καθώς και να βελτιώσετε τη φυσική κατάστασή σας, εφόσον αναρρώνετε από κάποιο καρδιακό επεισόδιο.

Photo credit: Free to use from Pexels

Αερόβια άσκηση

Όσο πιο πολύ γυμνάζουμε την καρδιά –όπως και κάθε άλλο μυ– τόσο περισσότερο θα δυναμώνει. Παράλληλα, η αερόβια άσκηση βοηθά στη διαχείριση του βάρους, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και αποτρέπει παράγοντες καρδιαγγειακών παθήσεων όπως η υψηλή χοληστερόλη, το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα και η ανεβασμένη αρτηριακή πίεση.

Για τους ενήλικες, οι ειδικοί συστήνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα την εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης – ή συνδυασμό και των δύο.

2-3 αγώνες τένις την εβδομάδα μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην καλή υγεία της καρδιάς σας.

final_heartexercise_3

Οι ασκήσεις μέτριας έντασης συνίστανται σε δραστηριότητες όπως το γρήγορο περπάτημα, το διπλό τένις (με δύο ζευγάρια), το αερόμπικ στο νερό, το χαλαρό ποδήλατο ή ο χορός. Η έντονη αερόβια δραστηριότητα περιλαμβάνει την πεζοπορία σε ανηφορικό έδαφος, το τρέξιμο, την κολύμβηση σε πισίνα, το τένις (μονό), το σχοινάκι, την έντονη ποδηλασία κ.ά.

Προπόνηση αντιστάσεων

Οι ειδικοί συστήνουν προπόνηση με αντιστάσεις για την ενδυνάμωση των μυών, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Μην ανησυχείτε, δεν αναφερόμαστε σε bodybuilding καταστάσεις, αλλά σε απλές ασκήσεις με αλτήρες, λάστιχα, μηχανήματα ή το βάρος του σώματός σας.

Ενδυναμώνοντας τους μύες σας, τονώνετε τον μεταβολικό σας ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι θα είστε σε θέση να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες ακόμα και όταν το σώμα σας είναι σε ηρεμία, ελέγχοντας αποτελεσματικότερα το βάρος σας. Έρευνες έδειξαν επίσης ότι η αυξημένη μυϊκή μάζα έχει προστατευτική επίδραση στις αρτηρίες, μειώνοντας τον κίνδυνο υψηλής πίεσης και αρτηριακής ακαμψίας.

Stretching

Όπως θα γνωρίζετε ήδη, το stretching, δηλαδή η εκτέλεση διατάσεων μετά την προπόνηση, είναι απαραίτητο προκειμένου να κρατήσετε μακριά τους τραυματισμούς από οποιοδήποτε είδος άσκησης.

Ωστόσο, όπως προέκυψε από πρόσφατη έρευνα, οι διατάσεις έχουν επίσης συγκεκριμένα καρδιαγγειακά οφέλη: Βελτιώνουν τη ροή του αίματος και μειώνουν την αρτηριακή ακαμψία, περιορίζοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

final_heartexercise_4

Photo credit: Free to use from Pexels

Το stretching βοηθά επίσης στη βελτίωση της ευελιξίας, δηλαδή της ικανότητας των μυών σας να τεντώνονται καθώς και συμβάλλει στη διεύρυνση κινητικότητας των αρθρώσεων. Προπονήσεις με διατάσεις όπως η γιόγκα και το πιλάτες, θα ενισχύσουν σταδιακά όχι μόνο το σώμα σας, αλλά και την υγεία της καρδιάς σας.

Όποιο είδος άσκησης και αν επιλέξετε, ανάλογα με τις περιστάσεις και τη φυσική σας κατάσταση, μην αμελήσετε να συμβουλευτείτε και το γιατρό σας. Και μην ξεχνάτε ότι η ισορροπημένη άσκηση με ασφάλεια, είναι το κλειδί για την (καλύτερη) υγεία της καρδιάς σας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.