Πλέον της απόλαυσης, έχετε έναν ακόμη λόγο για να συνεχίσετε τη διατροφική παράδοσή σας: Όπως προέκυψε από έρευνα1 του Πανεπιστημίου του Surrey στη Μεγάλη Βρετανία, η τακτική κατανάλωση φλαβαν-3-ολών, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση και την υγεία των αιμοφόρων αγγείων σας.
Δεδομένα από 145 διαφορετικές μελέτες σε 5.200 άτομα
Οι φλαβαν-3-όλες είναι φυσικές φυτικές ενώσεις που ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών. Μπορεί να τις έχετε ακούσει ή διαβάσει γι’ αυτές και ως φλαβανόλες ή κατεχίνες. Είναι εν μέρει υπεύθυνες για το χρώμα των φυτών, ενώ συμβάλλουν στην προστασία τους από το ηλιακό φως και τα παράσιτα. Εκτός από το κακάο, το πράσινο και το μαύρο τσάι, τις βρίσκουμε επίσης στα σταφύλια, τα μήλα, ακόμη και σε ορισμένα μούρα.
Η επιστημονική κοινότητα μελετάει εδώ και δεκαετίες τις επιπτώσεις των φλαβαν-3-ολών στην υγεία. Στο πλαίσιο αυτό, η έρευνα του Πανεπιστημίου του Surrey, ανέλυσε δεδομένα από 145 διαφορετικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 5.200 άτομα.
Όπως διαπιστώθηκε, η τακτική κατανάλωση φλαβαν-3-όλων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αρτηριακής πίεσης, ιδίως σε άτομα με αυξημένες μετρήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, η ελάττωση της αρτηριακής πίεσης ήταν συγκρίσιμη με αυτή που επιτυγχάνεται με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής. Κατά συνέπεια, θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.