Η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει νωρίτερα τον καρκίνο του μαστού

Η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει νωρίτερα τον καρκίνο του μαστού

Το εργαλείο ΑΙ που αναπτύχθηκε στο ΜΙΤ προβλέπει εγκαίρως και αποτελεσματικά συγκεκριμένους τύπους καρκίνου

Κάθε χρόνο στη χώρα μας εκδηλώνονται 5.000 νέα κρούσματα καρκίνου του μαστού, ενώ περίπου 500.000 γυναίκες νοσούν κάθε χρόνο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και άνδρες πλήττονται από καρκίνο του μαστού (αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό: περίπου ένας για κάθε εκατό γυναίκες).

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης είναι τεράστια για τη θεραπεία της νόσου, με τη σύγχρονη τεχνολογία να προσφέρει στους γιατρούς ολοένα και περισσότερα και ακόμη πιο αποτελεσματικά εργαλεία. Η τεχνητή νοημοσύνη, όμως, αναμένεται να προσφέρει το απόλυτο «υπερόπλο» που θα καταπολεμήσει την ασθένεια.

Πέντε χρόνια πριν την εκδήλωση της νόσου

Το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT ανέπτυξε ένα νέο μοντέλο πρόβλεψης καρκίνου του μαστού που βασίζεται στη μηχανική μάθηση. Το εργαλείο αυτό προβλέπει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού μέχρι πέντε χρόνια προτού εκδηλωθεί.

Η Καθηγήτρια του MIT, Regina Barzilay, η οποία στο παρελθόν νόσησε από καρκίνο του μαστού, υποστηρίζει ότι συστήματα όπως αυτό να επιτρέπουν στους γιατρούς να προσαρμόζουν τη διάγνωση στην εκάστοτε ασθενή και να εξατομικεύουν πλήρως τη θεραπεία, σώζοντας κυριολεκτικά ζωές.

Regina Barzilay-min

Photo credit: MIT

Η επικεφαλής του προγράμματος, καθηγήτρια Regina Barzilay, η οποία στο παρελθόν νόσησε από καρκίνο του μαστού και θεραπεύτηκε.

Ο αλγόριθμος διαβάζει τα «ψιλά γράμματα» των μαστογραφιών

Το εργαλείο του MIT εκπαιδεύεται στη διάγνωση καρκίνου του μαστού «διαβάζοντας» μαστογραφίες και αποτελέσματα εξετάσεων ασθενών. Πριν παρουσιαστεί η πιλοτική έκδοσή του είχε διαβάσει πάνω από 90.000 μαστογραφίες ασθενών από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρει η βαθιά μηχανική μάθηση (deep learning), ο αλγόριθμος μπορεί να ανιχνεύσει ενδείξεις της νόσου που δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές από τους κλινικούς ιατρούς. Χάρη σε αυτή τη δυνατότητα, μπορεί να προχωρά σε πρόγνωση εμφάνισης της νόσου αρκετά πριν από τη διάγνωση: ακόμη και πέντε ολόκληρα χρόνια. Όσο περισσότερα δεδομένα διαβάζει, τόσο πιο έγκαιρος και ακριβής θα γίνεται.

Στόχος των επιστημόνων του ΜΙΤ είναι να δώσουν ένα σημαντικό –και σύντομα, αλάνθαστο– «χέρι βοήθειας» στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας. Ελπίζουν άλλωστε ότι θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη αντίστοιχων μοντέλων για την έγκαιρη ανίχνευση και άλλων τύπων καρκίνου.

Λεπτομέρειες στο επίσημο site του MIT. 

BreastCancerAI-min

Photo credit: MIT Computer Science & Artificial Intelligence Laboratory

Καταπολεμώντας την αλγοριθμική προκατάληψη

Δεν είναι το πρώτο αντίστοιχο μοντέλο, αλλά σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα πρόκειται για το πλέον «αντικειμενικό» και «δίκαιο» καθώς έχει τροφοδοτηθεί –και θα συνεχίσει να τροφοδοτείται– με πληθώρα δεδομένων από διάφορους πληθυσμούς (και όχι από δείγμα λευκών γυναικών όπως είθισται). Έτσι, υπόσχονται ότι οι διαγνώσεις θα είναι εξίσου ακριβείς τόσο για λευκές όσο και για έγχρωμες γυναίκες.

Το γεγονός ότι τα μέλη μειονοτήτων υποεκπροσωπούνται στην ανάπτυξη μοντέλων βαθιάς μάθησης ονομάζεται «αλγοριθμική προκατάληψη» και θεωρείται από πολλούς ένα βασικό πρόβλημα στις απόπειρες γενικευμένης υιοθέτησης των ωφελειών που προκύπτουν από την ΑΙ. Προσπάθειες όπως αυτή του ΜΙΤ υπόσχονται να μετριάσουν την προκατάληψη αυτή, και να προσφέρουν αποτελεσματικές λύσεις σε όλους, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου και άλλων χαρακτηριστικών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.