Ο στηθόδεσμος που ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού

Ο στηθόδεσμος που ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού

Μία ερευνήτρια του ΜΙΤ σχεδίασε μία συσκευή που μπορεί στο προσεχές μέλλον να μετατρέψει την ψηφιακή μαστογραφία σε οικιακή υπόθεση: Μία εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική για ασθενείς με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, ακόμα και μεταξύ των τακτικών ραντεβού τους για μαστογραφία.

Εσείς γνωρίζατε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι σήμερα σχεδόν πλήρως ιάσιμος; Είναι ενδεικτικό ότι εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών ανέρχεται σε 97 τοις εκατό! Δυστυχώς όμως, για όγκους που ανιχνεύονται σε μεταγενέστερα στάδια, το ποσοστό αυτό πέφτει σε περίπου 25 τοις εκατό.

final_braw1

Photo credit: Free to use from Pexels

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης είναι τεράστια για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Η τεχνητή νοημοσύνη, όμως, αναμένεται να προσφέρει το απόλυτο «υπερόπλο» που θα καταπολεμήσει την ασθένεια. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει νωρίτερα τον καρκίνο του μαστού».

Στοχεύοντας να βελτιώσει το εν λόγω ποσοστό, μία ερευνήτρια του MIT σχεδίασε έναν «στηθόδεσμο» που ανιχνεύει πιθανούς όγκους όταν ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Μία φορέσιμη συσκευή, ιδιαίτερα σημαντική για ασθενείς με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, ακόμα και μεταξύ των τακτικών ραντεβού τους για μαστογραφία.

Η συχνότερη μορφή καρκίνου στον ενήλικο πληθυσμό

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περισσότερες από 2.300.000 γυναίκες τον χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, γεγονός που τον καθιστά τη συχνότερη μορφή καρκίνου στον ενήλικο πληθυσμό. Ειδικότερα στην Ελλάδα, o καρκίνος του μαστού είναι η πιο διαδεδομένη μορφή της νόσου στις γυναίκες, με περισσότερες από 7.000 νέες περιπτώσεις να καταγράφονται ετησίως.

Το θετικό είναι ότι, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας, είναι πλέον αρκετά προηγμένες. Εφόσον λοιπόν η νόσος εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο, οι πιθανότητες πλήρους ίασης είναι συντριπτικές. Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυσε για την Fatma Caliskanoglu: Μία γυναίκα, η οποία στα 49 της χρόνια διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού σε τελευταίο στάδιο, παρά το γεγονός ότι δεν αμελούσε τις τακτικές εξετάσεις της. Η Fatma έχασε τη ζωή της έξι μήνες μετά τη διάγνωσή της, έχοντας στο πλευρό της την ανιψιά της Canan Dagdeviren, ερευνήτρια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Η φορέσιμη συσκευή που σχεδίασε η Δρ. Dagdeviren στοχεύει στην ανίχνευση των όγκων που αναπτύσσονται μεταξύ προγραμματισμένων μαστογραφιών –γνωστοί ως καρκίνοι μεσοδιαστήματος– και αντιπροσωπεύουν το 20 έως 30 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.

final_braw2

Photo credit: MIT

Παρακινημένη από την περίπτωση της θείας της, η Δρ. Dagdeviren, εμπνεύστηκε μία διαγνωστική συσκευή που μπορεί να ενσωματωθεί σε έναν ειδικό στηθόδεσμο και επιτρέπει το συχνότερο έλεγχο ατόμων υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Πώς λειτουργεί το διαγνωστικό «σουτιέν»;

Σύμφωνα με την Δρ. Dagdeviren, οι όγκοι στους μαστούς, οι οποίοι αναπτύσσονται μεταξύ τακτικών, προγραμματισμένων μαστογραφιών –γνωστοί ως καρκίνοι μεσοδιαστήματος– αντιπροσωπεύουν το 20 έως 30 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. Επιπρόσθετα, οι εν λόγω όγκοι τείνουν να είναι πιο επιθετικοί σε σχέση με αυτούς που εντοπίζονται στο πλαίσιο προγραμματισμένων μαστογραφιών.

Γι’ αυτό και η φορέσιμη ηλεκτρονική συσκευή που σχεδίασε, στοχεύει σε ασθενείς που είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο μεσοδιαστήματος. Πώς λειτουργεί λοιπόν το διαγνωστικό «σουτιέν»; Περιλαμβάνει έναν σαρωτή υπερήχων, παρόμοιο με αυτούς που βρίσκουμε στα μεγάλα απεικονιστικά μηχανήματα, αλλά μικροσκοπικών διαστάσεων, χάρη σε μια ειδική τεχνολογία. Ο σαρωτής-μινιατούρα ενσωματώνεται σε ένα εύκαμπτο, τρισδιάστατα τυπωμένο καλούπι που προσομοιάζει με στήθος και έχει ανοίγματα σαν κηρήθρα.

Video credit: Conformable Decoders

Ο στηθόδεσμος που «σκανάρει» τον μαστό στοχεύει σε ασθενείς που είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο μεσοδιαστήματος. Από την άλλη, Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα ηλεκτρικό νυστέρι που «οσμίζεται» τον καρκίνο κατά τη διάρκεια μίας επέμβασης, Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «iKnife: Το έξυπνο χειρουργικό εργαλείο που ανιχνεύει τον καρκίνο».

Χρησιμοποιώντας μαγνήτες, το καλούπι μπορεί να στερεωθεί σε ένα ειδικό σουτιέν με ανοίγματα, τα οποία επιτρέπουν στον σαρωτή υπερήχων να έρθει σε απευθείας επαφή με το δέρμα. Κάνοντας, ουσιαστικά, ό,τι και ένα σύστημα μαστογραφίας: Απεικονίζει από έξι διαφορετικές θέσεις ολόκληρο τον εσωτερικό μαστό. Ο σαρωτής μπορεί επίσης να περιστραφεί για λήψη εικόνων από διαφορετικές γωνίες.

Προς το παρόν, η ερευνητική ομάδα πρέπει να συνδέει τη συσκευή με ένα ειδικό μηχάνημα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα διαγνωστικά κέντρα, προκειμένου να λαμβάνει τις απεικονίσεις.

Ωστόσο, η Δρ. Dagdeviren εργάζεται ήδη για τη δημιουργία ενός μικροσκοπικού συστήματος απεικόνισης, στο μέγεθος περίπου ενός smartphone. Ώστε κάποια στιγμή, στο προσεχές μέλλον, ο στηθόδεσμος που ανιχνεύει τους όγκους στο στήθος, να γίνει μία οικιακή συσκευή, εύκολα προσβάσιμη σε κάθε άνθρωπο που διατρέχει υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.