iKnife: Το έξυπνο χειρουργικό εργαλείο που ανιχνεύει τον καρκίνο

iKnife: Το έξυπνο χειρουργικό εργαλείο που ανιχνεύει τον καρκίνο

Το ηλεκτρικό νυστέρι που ανέπτυξαν βρετανοί επιστήμονες είναι ένα πραγματικό «λαγωνικό» των χειρουργείων: «Οσμίζεται» τον καρκίνο κατά τη διάρκεια μίας επέμβασης και ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο τους χειρουργούς εάν ο ιστός στον οποίο επεμβαίνουν είναι καρκινικός.

Μοιάζει με ραβδί, ωστόσο δεν κρύβεται μαγεία πίσω από τη λειτουργία του: Πρόκειται για ένα έξυπνο χειρουργικό εργαλείο, το οποίο είναι σε θέση να ανιχνεύει την παρουσία καρκινικού ιστού κατά τη διάρκεια μίας χειρουργικής επέμβασης.

final_iknife1

Photo credit: Imperial College London

Το iKnife ενημερώνει τους χειρουργούς σε πραγματικό χρόνο αν ο ιστός που θα αφαιρέσουν είναι κακοήθης ή καλοήθης. Σε ό,τι αφορά μία άλλη μορφή καρκίνου, αυτού των οστών, ενθαρρυντικά νέα φέρνει η Μηχανική των Ιστών. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Tissue engineering: Τα ηχητικά κύματα στην αναγέννηση των οστών».

Ο λόγος για το iKnife, ένα ηλεκτρικό νυστέρι το οποίο θα θύμιζε μάλλον μαγικό ραβδί στους χειρουργούς και τους ασθενείς παλαιότερων γενεών.

Πώς λειτουργεί το iKnife

Η αφαίρεση των συμπαγών όγκων συνήθως συνεπάγεται περισσότερες ελπίδες θεραπείας για τους ασθενείς. Στο πλαίσιο αυτό, οι χειρουργοί αφαιρούν τον όγκο μαζί με ένα περιθώριο υγιούς ιστού. Ωστόσο, είναι συχνά αδύνατο να διακρίνει κανείς με «γυμνό μάτι» ποιος ιστός είναι καρκινικός.

Παραδείγματος χάρη, μία στις πέντε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, παραδοσιακά υποβαλλόταν σε δύο διαδοχικές επεμβάσεις για την πλήρη αφαίρεσή του. Μετά το πρώτο χειρουργείο, παρέμενε υπό γενική αναισθησία έως και 30 λεπτά, έως ότου ο χειρουργός να λάβει γνώση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων. Το iKnife δίνει, με υψηλό επίπεδο ακρίβειας, στους γιατρούς μια άμεση απάντηση αναφορικά με το εάν ο ιστός που αφαιρούν είναι καρκινικός ή όχι.

Video credit: Cancer Research UK

Η χρήση προηγμένης τεχνολογίας δεν αξιοποιείται μόνο στην εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων αλλά και για την αποτελεσματικότερη εκπαίδευση νέων χειρουργών. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «VR Health: Εικονική πραγματικότητα & υγειονομική περίθαλψη».

Το εν λόγω έξυπνο νυστέρι, εξετάζει τον όγκο καθώς έρχεται σε επαφή μαζί του κατά τη διάρκεια της επέμβασης και παρέχει άμεσα πληροφορίες για τη σύστασή του. Ως αποτέλεσμα, επιταχύνεται σημαντικά η διαδικασία της ανάλυσης των βιολογικών ιστών, επιτρέποντας τον άμεσο εντοπισμό και την αφαίρεση των καρκινικών κυττάρων.

Το λαγωνικό των χειρουργείων

Το iKnife βασίζεται στην ηλεκτροχειρουργική, μια παλαιότερη τεχνολογία που αξιοποιείται ευρέως μέχρι σήμερα. Το ηλεκτροχειρουργικό νυστέρι χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα για την ταχεία θέρμανση των ιστών, ούτως ώστε να τους αφαιρεί με ακρίβεια, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την απώλεια αίματος. Ως αποτέλεσμα της χρήσης του, δημιουργείται καπνός, ο οποίος παραδοσιακά απορροφάται από ένα σύστημα αναρρόφησης.

Ο Δρ. Zoltan Takats, ο οποίος επινόησε το iKnife, πρώτος συνειδητοποίησε ότι ο καπνός αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμη πηγή βιολογικών πληροφοριών. Αποφάσισε λοιπόν να συνδέσει ένα ηλεκτροχειρουργικό νυστέρι με ένα φασματόμετρο μάζας, ένα όργανο που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των χημικών ουσιών που υπάρχουν σε ένα δείγμα. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το iKnife, το «λαγωνικό» του χειρουργείου που «οσμίζεται» τον καρκίνο.

Το iKnife χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα για την ταχεία θέρμανση και αποκοπή του ιστού, η σύσταση του οποίου αναλύεται καθώς εξατμίζεται.

final_iknife2

Photo credit: Imperial College London

Οι ερευνητές το αξιοποίησαν προκειμένου να αναλύσουν δείγματα και να καταγράψουν τα χαρακτηριστικά χιλιάδων ιστών – καρκινικών και μη. Μελετώντας έτσι δείγματα από όγκους στον εγκέφαλο, τον πνεύμονα, τον μαστό, το στομάχι, το παχύ έντερο και το ήπαρ, δημιούργησαν μια βιβλιοθήκη αναφοράς. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια μίας χειρουργικής επέμβασης, το iKnife αρχικά «οσμίζεται» τον ιστό που αφαιρείται. Στη συνέχεια αντιστοιχίζει τις μετρήσεις του με τη βιβλιοθήκη αναφοράς, προκειμένου να καθορίσει τι είδους ιστός κόβεται. Και όλα αυτά σε λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα.

Πλέον, χάρη στο «λαγωνικό των χειρουργείων» ένα ευρύ φάσμα χειρουργικών επεμβάσεων για τον καρκίνο πραγματοποιείται με επίπεδο ακρίβειας που δεν ήταν εφικτό στο παρελθόν, καθώς και με μειωμένα ποσοστά υποτροπής. Στα επιπρόσθετα οφέλη για τους ασθενείς συγκαταλέγεται η περιορισμένη στο ελάχιστο εκτομή, καθώς και η μειωμένη έκθεση στην αναισθητική ουσία. Σε κάθε περίπτωση, ο αντίκτυπος του iKnife στη χειρουργική του καρκίνου είναι ήδη πολύ σημαντικός. Και απολύτως ενδεικτικός των όσων μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία στη σύγχρονη ιατρική.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.