Έξυπνα υφάσματα: Όταν τα ρούχα θα νοιάζονται για την υγεία μας

Έξυπνα υφάσματα: Όταν τα ρούχα θα νοιάζονται για την υγεία μας

Πώς θα σας φαινόταν αν τα ρούχα σας μπορούσαν να παρακολουθούν τον οργανισμό σας; Να ελέγχουν, ενώ τα φοράτε, ζωτικά σημεία και δείκτες και να σας ειδοποιούν όταν κάτι δεν πάει καλά ή λίγο πριν προκύψει κάποιος τραυματισμός; Καλωσορίσατε στην εποχή των έξυπνων υφασμάτων!

Στις αρχές του έτους, το MIT ανακοίνωσε πως προχώρησε στην κατασκευή των πρώτων fiber computers, υπολογιστών ενσωματωμένων σε νήμα. Πρόκειται για ελαστικούς μικροϋπολογιστές που μπορούν να υφανθούν σε ρούχα και να εκτελέσουν μοντέλα μηχανικής μάθησης με στόχο την παρακολούθηση φυσικών δραστηριοτήτων.

final_MIT_fiber-computer1

Photo credit: Pexels

Οι fiber computers του ΜΙΤ μπορούν να υφανθούν σε ρούχα με στόχο την παρακολούθηση των φυσικών δραστηριοτήτων μας. Από την άλλη, Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα ένδυμα που τροφοδοτείται από την ηλιακή ενέργεια και λειτουργεί ως ατομικό κλιματιστικό! Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Έξυπνα ρούχα: Ούτε κρύο, ούτε ζέστη χάρη στην ηλιακή ενέργεια».

Η ανακοίνωση αυτή αποτέλεσε αφορμή για να πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας επάνω στα έξυπνα υφάσματα, μία κατηγορία που υπάρχει ήδη από τη δεκαετία του ‘90. Στην έρευνα και την ανάπτυξή τους δραστηριοποιούνται κορυφαία πανεπιστήμια όπως το Harvard, το Stanford και το Cambridge, αλλά και τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple, η Google και η Samsung, ακόμα και ο Αμερικανικός Στρατός μέσω της DARPA.

Έξυπνα υφάσματα και υπολογιστές -νήματα

Η εφεύρεση του MIT αφορά μία από τις πλέον εντυπωσιακές τεχνολογίες στον χώρο των έξυπνων υφασμάτων. Οι υπολογιστές-νήματα προσφέρουν ευελιξία στην κίνηση, ενώ οι μετρήσεις τους παρουσιάζουν εξαιρετική ακρίβεια, αγγίζοντας το 95% σε περίπτωση συνδυασμού πολλαπλών μονάδων σύμφωνα με τις πρώτες δοκιμές. Το μέγεθός τους είναι τόσο μικρό, που πρακτικά καθίστανται αόρατοι.

Τόσο οι υπολογιστές του MIT βέβαια, όσο και οι άλλες αντίστοιχες τεχνολογίες θα πρέπει να δοκιμαστούν σε βάθος χρόνου, ώστε να διαπιστωθεί η αντοχή τους στη φθορά (χρήση, πλύσιμο, περιβάλλον). Σε αυτό, το MIT έχει προβάδισμα, καθώς ο Αμερικανικός Στρατός και το Ναυτικό συμφώνησαν να δοκιμάσουν σχετικά υφάσματα σε επικείμενη χειμερινή άσκησή τους στην Αρκτική σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -40οC.

Ο Αμερικανός Ταγματάρχης Μάθιου Χέφνερ, διοικητής της αποστολής Musk Ox II στην Αρκτική, εκπαιδεύεται στη Νορβηγία φορώντας μια στολή με την τεχνολογία που ανέπτυξε το ΜΙΤ και παρέχει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες σχετικά με την υγεία του.

final_MIT_fiber-computer2

Photo credit: US Army Cold Regions Research and Engineering Lab

Η ανθεκτικότητα όμως δεν αποτελεί τη μόνη πρόκληση. Οι ερευνητές, βλέπετε, καλούνται να βρουν λύσεις στην παροχή ενέργειας (μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για συσκευές που κάπως πρέπει να λειτουργήσουν), την κατασκευαστική πολυπλοκότητα, το κόστος αλλά και την καθαριότητα των υφασμάτων αφού η χρήση τους εγείρει και μικροβιακές ανησυχίες.

Τα ρούχα μας, τα wearables μας

Παρά τα εμπόδια, τα έξυπνα υφάσματα έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν στη νέα γενιά wearables. Οι σημερινές συσκευές εστιάζουν σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, με τις μετρήσεις τους να προκύπτουν από εκεί και μόνο. Αντίθετα, ένα σετ από έξυπνα ρούχα που επικοινωνούν μεταξύ τους «ακούνε» ολόκληρο το σώμα μας μέσω του μεγαλύτερου οργάνου του – του δέρματος.

Φανταστείτε τις προοπτικές αν μπορούσαμε να αποκρυπτογραφήσουμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας τον τεράστιο όγκο δεδομένων που εκπέμπει το δέρμα μας με τη μορφή βιοχημικών ουσιών, θερμότητας, ήχων και ηλεκτρικών σημάτων. Πόσα περισσότερα θα γνωρίζαμε για τον οργανισμό μας αν είχαμε πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυσή τους μέσα από ένα εύχρηστο περιβάλλον όπως π.χ. ένα app.

final_MIT_fiber-computer3

Τα έξυπνα υφάσματα έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν στη νέα γενιά wearables: Θα επικοινωνούν μεταξύ τους και θα «ακούνε» ολόκληρο το σώμα μας μέσω του μεγαλύτερου οργάνου του – του δέρματος, προλαμβάνοντας καταστάσεις πριν καν εκδηλωθούν

Photo credit: Pexels

Είναι επενδυμένες με αισθητήρες, δεν χρειάζονται μπαταρίες, μπαίνουν στο πλυντήριο και μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο wearable gadget για χρήση από άτομα με άνοια, διαταραχές του φάσματος του αυτισμού ή ορισμένες μαθησιακές δυσκολίες. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Οι έξυπνες ΑΙ κάλτσες που βοηθούν ασθενείς με άνοια και αυτισμό».

Θα μπορούσαμε να αφουγκραστούμε καλύτερα το σώμα μας, να κατανοήσουμε καλύτερα τη φυσική και ψυχική μας κατάσταση και να του προσφέρουμε τη φροντίδα που του αξίζει – συχνά προλαμβάνοντας καταστάσεις πριν καν εκδηλωθούν. Σε σχέση με αυτά, τα δεδομένα ενός smartwatch ή ενός smart ring μοιάζουν σχεδόν αμελητέα!

Πότε τα ρούχα μας θα γίνουν πιο έξυπνα;

Όσο κι αν πολλοί ανυπομονούν να δουν τα έξυπνα υφάσματα να φτάνουν στην αγορά, κάτι τέτοιο δεν είναι άμεσα εφικτό. Η εμπορική τους διάθεση απέχει ακόμα – ίσως όχι λίγους μήνες αλλά πιθανότατα κάποια χρόνια.

Ωστόσο βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Και όταν έρθει η στιγμή που τα ρούχα μας θα γνωρίζουν τις ανάγκες μας καλύτερα κι από εμάς τους ίδιους, τότε θα έχει ξεκινήσει μία νέα εποχή, κατά την οποία τα ρούχα μας όχι μόνο θα παρακολουθούν τον οργανισμό μας αλλά θα νοιάζονται επίσης για την υγεία μας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βασική αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δέσμευσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.