Οι έξυπνες ΑΙ κάλτσες που βοηθούν ασθενείς με άνοια και αυτισμό

Οι έξυπνες ΑΙ κάλτσες που βοηθούν ασθενείς με άνοια και αυτισμό

Είναι επενδυμένες με αισθητήρες, δεν χρειάζονται μπαταρίες, μπαίνουν στο πλυντήριο και μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο wearable gadget για χρήση από άτομα με άνοια, διαταραχές του φάσματος του αυτισμού ή ορισμένες μαθησιακές δυσκολίες.

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι τον τελευταίο καιρό η τεχνητή νοημοσύνη δίνει δυναμικό παρών στην καθημερινότητά μας. Σχεδόν κάθε συσκευή, από κινητό τηλέφωνο και ρολόι μέχρι αυτοκίνητο και ποδήλατο επικαλείται τα πλεονεκτήματά της και μας προωθεί την «εξυπνάδα» της.

final_smartshocks1

Photo credit: Milbotix

Εκτός από τις έξυπνες κάλτσες, τα έξυπνα ρολόγια θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες προκειμένου να προβλέψουν ποιος είναι πιθανό να αναπτύξει τη νόσο Πάρκινσον. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Τα έξυπνα ρολόγια προειδοποιούν για συμπτώματα Πάρκινσον».

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ακόμα και οι κάλτσες μας θα μπορούσαν να γίνουν εξυπνότερες! Όπως οι SmartSocks που δημιούργησε η Milbotix, μία εταιρεία τεχνοβλαστός από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Δεν χρειάζονται μπαταρίες, μπαίνουν στο πλυντήριο και μπορούν να γίνουν ένα πολύτιμο wearable gadget για χρήση από άτομα με άνοια, διαταραχές του φάσματος του αυτισμού ή συγκεκριμένες μαθησιακές δυσκολίες.

Ένα wearable που μπαίνει στο πλυντήριο

Οι έξυπνες κάλτσες είναι ειδικά σχεδιασμένες για χρήση είτε σε οίκους ευγηρίας είτε σε ιδιωτικές κατοικίες όπου οι ασθενείς δεν περιβάλλονται διαρκώς από τους φροντιστές τους.

Ειδικότερα, οι κάλτσες είναι επενδυμένες με αισθητήρες από ύφασμα, οι οποίοι συνδυάζονται με μια εφαρμογή σε φορητή συσκευή. Οι αισθητήρες συλλέγουν συνεχώς δεδομένα σχετικά με τους καρδιακούς παλμούς, τη θερμοκρασία σώματος και την κινητικότητα εκείνου ή εκείνης που φοράει τις κάλτσες, και τα στέλνουν στην εφαρμογή. Από εκεί τα δεδομένα μεταφέρονται σε μια πλατφόρμα στο σύννεφο όπου αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης τα επεξεργάζονται και εκτιμούν την πιθανότητα το άτομο που φορά τις SmartSocks να βιώνει δυσφορία.

Οι έξυπνες κάλτσες είναι επενδυμένες με αισθητήρες από ύφασμα και μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο.

final_smartshocks2

Εφόσον το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύσει οποιαδήποτε ανωμαλία, ειδοποιεί μέσω της εφαρμογής τους φροντιστές του ατόμου ώστε να παρέμβουν και να λάβουν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα για τον ασθενή.

Προς το παρόν, οι έξυπνες κάλτσες βρίσκονται σε δοκιμαστικό στάδιο για περαιτέρω βελτιώσεις: Χρησιμοποιούνται πιλοτικά σε οίκους φροντίδας ηλικιωμένων στην κομητεία Ντόρσετ της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Παράλληλα, μέσω μίας καμπάνιας crowdfunding ο τεχνοβλαστός του Πανεπιστήμιου του Μπρίστολ άντλησε πρόσφατα κεφάλαια για τη μαζική ανάπτυξή τους και την τοποθέτησή τους στην αγορά μέσα στο 2024.

55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με άνοια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι πάνω από 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με άνοια, αριθμός που αυξάνεται με σχεδόν 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Ειδικότερα στην Ελλάδα, η νόσος πλήττει πάνω από 160.000 συμπολίτες μας, ενώ 280.000 βρίσκονται στον προθάλαμό της, παρουσιάζοντας ήπια νοητική διαταραχή.

Σύμφωνα με τον Δρ. Zeke Steer, εφευρέτη των SmartSocks, περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που διαγιγνώσκονται με άνοια, αυτισμό ή διαφόρων ειδών μαθησιακές δυσκολίες, παρουσιάζουν επιθετικότητα και υπερδιέγερση. Τα συμπτώματα αυτά συνδέονται στη συνέχεια με κοινωνική δυσφορία, πόνο ή άγχος, υπονομεύοντας την ποιότητα ζωής ασθενών και φροντιστών και οδηγώντας σε εισαγωγές σε οίκους ευγηρίας ή άλλου είδους δομές φροντίδας.

final_smartshocks3

Ένα λογισμικό ΑΙ συνδέεται με τους αισθητήρες των καλτσών. Μόλις ανιχνεύσει οποιαδήποτε ανωμαλία, ειδοποιεί τους φροντιστές μέσω της εφαρμογής, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επέμβουν εγκαίρως και να ανακουφίσουν τους ασθενείς πριν επηρεαστεί σημαντικά η συμπεριφορά τους.

Ο ίδιος ο Δρ. Steer, εμπνεύστηκε τις SmartSocks ευαισθητοποιημένος από την πολύχρονη μάχη με την άνοια που έδωσε η γιαγιά του – αλλά και τα άλλα μέλη της οικογένειάς του που ανέλαβαν τη φροντίδα της. Και είναι βέβαιος, πως η εν λόγω τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει πραγματικά τη ζωή των ατόμων με άνοια, αλλά και των φροντιστών τους.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.