Έξυπνα ρούχα: Ούτε κρύο, ούτε ζέστη χάρη στην ηλιακή ενέργεια

Έξυπνα ρούχα: Ούτε κρύο, ούτε ζέστη χάρη στην ηλιακή ενέργεια

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα έξυπνο ρούχο που τροφοδοτείται από την ηλιακή ενέργεια και λειτουργεί ως ατομικό κλιματιστικό, διατηρώντας τη θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ρούχα: Για κάποιους ανθρώπους είναι αδιάφορα, ενώ για άλλους μέσο έκφρασης. Καθρέφτης της κοινωνικής θέσης τους για πολλούς, μια καθημερινή σπαζοκεφαλιά για τους περισσότερους. Ωστόσο, η απάντηση στην ερώτηση «τι να φορέσω σήμερα;» για την πλειοψηφία των ανθρώπων συνδέεται με τον καιρό και το περιβάλλον. Γι’ αυτό, και η γκαρνταρόμπα μας επιτρέπει να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας – εξού και ο διαχωρισμός της σε καλοκαιρινή ή χειμερινή.

final_solarclothes1

Photo credit: Free to use from Pexels

Τα ρούχα με ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά είναι σχεδιασμένα για ιδιαίτερες συνθήκες. Παραδείγματος χάρη, Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα ύφασμα που αποτρέπει τα τσιμπήματα. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ένα ύφασμα θα μας σώσει από τα τσιμπήματα των κουνουπιών;».

Από την άλλη, η κλιματική αλλαγή ανατρέπει συχνά τα δεδομένα των μέσων θερμοκρασιών. Ενώ υπάρχουν και περιβάλλοντα με ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, όπως οι πολικές περιοχές ή οι έρημοι, όπου οι θερμοκρασίες μπορούν να κυμαίνονται μεταξύ πολύ ζεστού και πολύ κρύου σε μικρό χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, η ικανότητα των ρούχων να προσαρμόζονται σε ταχέως μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές θερμοκρασίες, αποτελεί πλέον μία πρόκληση για τους επιστήμονες.

Φωτοβολταϊκά στα ρούχα

Στην πρόκληση αυτή, απάντησε πρόσφατα μία επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Nankai στην Κίνα. Οι ερευνητές έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία έξυπνων ενδυμάτων, τα οποία τροφοδοτούνται από την ηλιακή ενέργεια και προσαρμόζουν γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματος.

Τα έξυπνα ρούχα τροφοδοτούνται από την ηλιακή ενέργεια προκειμένου να ζεσταίνουν ή να δροσίζουν εκείνον ή εκείνη που τα φοράει.

final_solarclothes2

Infographic: Nankai University

Ειδικότερα, η ομάδα δημιούργησε ένα εύκαμπτο υλικό, στο οποίο ενσωμάτωσε μια ευέλικτη οργανική φωτοβολταϊκή μονάδα (OPV). Η μονάδα αυτή, συλλέγει το ηλιακό φως και το αποθηκεύει προκειμένου να μεταφέρει θερμότητα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφαιρεί θερμότητα από το δέρμα, προκειμένου να το δροσίσει, ενώ η πλεονάζουσα ενέργεια αποθηκεύεται. Όταν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, πέφτει η θερμοκρασία, η μονάδα απελευθερώνει την αποθηκευμένη ενέργεια ώστε να ζεστάνει το σώμα.

Ντύσου πρόχειρα, βάλε το κλιματιστικό σου

Όπως το περιγράφουν στη μελέτη τους, το έξυπνο ρούχο που προτείνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Nankai, είναι ένα ευέλικτο θερμορρυθμιστικό σύστημα. Ένα φορέσιμο κλιματιστικό, το οποίο μπορεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος μεταξύ 22-28 βαθμούς Κελσίου –στο εύρος της ζώνης θερμικής άνεσης του ανθρώπου, όπως ονομάζεται– ενώ δύναται να παρέχει 24 ώρες χρήσης μετά τη συλλογή ηλιακού φωτός επί 12 ώρες.

final_solarclothes3

Photo credit: Free to use from Pexels

Τα έξυπνα ρούχα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία λύση για τους καύσωνες, οι οποίοι έχουν γίνει πιο συχνοί και έντονοι λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ διαρκούν περισσότερο από ποτέ με επικίνδυνες συνέπειες. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Καύσωνας: Γιατί είναι επικίνδυνος και πώς επηρεάζει τον οργανισμό».

Ό,τι και να αντιπροσωπεύει το ντύσιμο για τον καθένα μας, ποιος ή ποια θα αδιαφορούσε για ένα «κλιματιζόμενο» ρούχο που τροφοδοτείται από μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας; Επί του παρόντος, η ερευνητική ομάδα εργάζεται εντατικά προκειμένου να καταστήσει το υλικό πιο πρακτικό και εύκολα αξιοποιήσιμο. Και δεδομένου ότι το 2023 ήταν με διαφορά η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, τους ευχόμαστε να το καταφέρουν. Ώστε, σύντομα, μία από τις απαντήσεις στην ερώτηση «τι να φορέσω σήμερα;» να είναι και το «βάλε το κλιματιστικό σου».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.