Logout: Πώς είναι η ζωή χωρίς social media

Logout: Πώς είναι η ζωή χωρίς social media

Εάν έχετε ξεχάσει τη ζωή προ κοινωνικών δικτύων ή ανήκετε στις γενιές που μεγάλωσαν με το Facebook και Instagram, ίσως είναι ώρα για ένα προσωρινό «Logout» από την ψηφιακή σας παρουσία.

Αναρωτιέστε ποτέ πώς θα ήταν η ζωή σας χωρίς να ανανεώνετε συνεχώς το Facebook, να βάζετε καρδούλες στο Instagram, να ανεβάζετε stories και να απαντάτε σε μηνύματα και σχόλια γνωστών και αγνώστων; Πιθανώς όχι, ειδικά αν ανήκετε στις γενιές που μεγάλωσαν με πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram και λέξεις όπως σκρολάρισμα, τρολάρισμα και φλεξάρισμα είχαν ενσωματωθεί στο λεξιλόγιό σας ήδη από το δημοτικό.

final_logout1

Photo credit: JESSICA TICOZZELLI from Pexels

Ωστόσο, έχετε υπολογίσει ποτέ πόσο χρόνο καταναλώνετε ως ψηφιακή παρουσία; Πόσες φορές μπαινοβγαίνετε στις πλατφόρμες προκειμένου να ρίξετε μια ματιά στη ζωή κάποιου γνωστού (σας) που βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά, αγνοώντας το άτομο που κάθεται δίπλα σας; Πόση προσπάθεια καταβάλλετε προκειμένου η ψηφιακή παρουσία σας να είναι ελκυστική για τους φίλους και γνωστούς (σας);

Το συνεχές σκρολάρισμα μπορεί να σας κρατάει απασχολημένους και να μη βαριέστε, ωστόσο πόσο σας διασκεδάζει τελικά; Για τις προηγούμενες γενιές υπήρχε ζωή και εκτός κοινωνικών δικτύων και ένα προσωρινό «Logout» θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τα πλεονεκτήματά της.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο το «Logout»;

Θεωρητικά το «Logout» είναι πανεύκολο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι απλά να αγνοήσετε τις εφαρμογές των αγαπημένων σας social media στην οθόνη του κινητού σας. Μην τις ανοίξετε καθόλου και συνεχίστε κανονικά τη ζωή σας όπως πριν από το 2004. Ωστόσο, ποιος θυμάται τη ζωή προ Facebook και Instagram;

Photo credit: Luis Quintero from Pexels

Η συνήθεια είναι μεγάλη εξάρτηση και τα social media έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας εδώ και πολλά χρόνια. Ο χρόνος αναμονής, ο ελεύθερος –και όχι μόνο– χρόνος γεμίζει εύκολα, ξεκούραστα και ανέξοδα με την περιήγηση στο Facebook και Instagram, και πριν το καταλάβετε έχει φτάσει η σειρά σας στο ταμείο, στο φανάρι, στο σταθμό αποβίβασης, η ώρα για φαγητό ή για ύπνο.

Ένα δεύτερο σύμπτωμα εξάρτησης είναι το FOMO (Fear of Missing Out), ένα είδος κοινωνικού άγχους που δημιουργείται από την πεποίθηση πως όταν κάποιος απέχει από τα social media χάνει τις εξελίξεις στους κοινωνικούς κύκλους του. Σύμφωνα με έρευνες πρόκειται για πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν άνθρωποι όλων των ηλικιών και μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία τους.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το FOMO μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικό για άτομα που δραστηριοποιούνται έντονα στα κοινωνικά δίκτυα.

final_logout3

Τα οφέλη του «Logout»

Τα οφέλη του «Logout» –έστω και προσωρινού– από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδέονται άμεσα με τη σωματική και την ψυχική υγεία. Διότι μπορεί το μαραθώνιο σκρολάρισμα να γυμνάζει τα δάχτυλά σας ή να σας αποφορτίζει από την πίεση της καθημερινότητας, ωστόσο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την άσκηση και την ξεκούραση που χρειάζεται τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα σας.

Καλύτερη υγεία και φυσική κατάσταση

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η υπερβολική χρήση τους μπορεί να γίνουν αιτία απραξίας για ώρες. Άλλωστε πόσο παραγωγικό είναι να ανανεώνετε συνέχεια τη ροή των αναρτήσεων προκειμένου να παρακολουθήσετε τις ζωές ανθρώπων που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε καν;

Ξεκινώντας από την όρασή σας, η εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως ξηροφθαλμία, θολή όραση, πονοκεφάλους, ναυτία, τα οποία είναι συνήθως προσωρινά. Ωστόσο η μακροχρόνια έκθεση στο μπλε φως της οθόνης μπορεί να συμβάλλει σε πιο μόνιμες βλάβες του αμφιβληστροειδούς. Παράλληλα, η καθιστική ζωή σίγουρα δεν έχει τίποτα να προσθέσει παρά μόνο να αφαιρέσει από την υγεία του σώματος και του οργανισμού σας.

Στο πλαίσιο αυτό, το «Logout» επιβάλλεται! Αντικαταστήστε τον παθητικό χρόνο με μια βόλτα στο πάρκο, περπάτημα ή άσκηση και ανακτήστε το χαμένο χρόνο προς όφελος της υγείας σας.

Video credit: growingannanas

Ξεκλέψτε μισή ώρα την ημέρα από το σκρολάρισμα και αντικαταστήστε το με Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση (HIIT). Διαβάστε περισσότερα για τα οφέλη της στο άρθρο «Προπόνηση HIIT: Τι είναι και γιατί κάνει θαύματα;».

Λιγότερο άγχος

Δεν θα διαβάζετε συνεχώς ειδήσεις για το δυσοίωνο μέλλον της ανθρωπότητας και δεν θα παρακολουθείτε διασημότητες και τα δράματά τους στο Instagram. Είναι σίγουρο ότι τα επίπεδα στρες στο σώμα σας θα μειωθούν. Σύμφωνα με μελέτη η συνεχής παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να γίνει βραχνάς, ενώ ακόμη και ένα διάλειμμα πέντε ημερών από το Facebook είναι αρκετό για να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, στον οργανισμό σας.

Απολαύστε τη στιγμή

Αντί να καταπιαστείτε με το να φωτογραφήσετε το τέλειο ηλιοβασίλεμα για ποστάρισμα στο Instagram, χαλαρώστε απολαμβάνοντας την ομορφιά της φύσης. Αντί να τραβήξετε δεκάδες –θολά και κουνημένα– βίντεο από τη συναυλία που παρακολουθείτε προκειμένου να τα ανεβάσετε στο Facebook, αφεθείτε στο ρυθμό της μουσικής. Είναι τόσο όμορφο αλλά πλέον σπάνιο –για πολλούς– συναίσθημα να παρατηρούν πραγματικά τον κόσμο γύρω τους και να βιώνουν τη στιγμή.

Μέχρι πριν από 20 περίπου χρόνια τίποτα δεν ήταν όπως σήμερα και οι άνθρωποι ζούσαν χωρίς την ύπαρξη των ψηφιακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κάντε ένα «Logout» σήμερα και θα ανακαλύψετε ότι και ο αναλογικός κόσμος έχει πολλά ακόμη να σας προσφέρει.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.