Περπάτημα: Τα οφέλη του και στην εποχή της πανδημίας

Περπάτημα: Τα οφέλη του και στην εποχή της πανδημίας

Η επιστήμη αποδεικνύει ότι είναι η ιδανική δραστηριότητα όχι μόνο για το σώμα αλλά και για το μυαλό

Από τότε που οι πρόγονοί μας στάθηκαν στα δύο τους πόδια πριν από περίπου έξι εκατομμύρια χρόνια, το περπάτημα ήταν κάτι περισσότερο από μία πράξη ενστίκτου. Είτε το δούμε ως πράξη επαναστατικής εξέλιξης για τους προγόνους του ανθρώπινου είδους, είτε ως πράξη διεκδίκησης δημοκρατικών δικαιωμάτων, το περπάτημα συνεχίζει να αλλάζει τον κόσμο. Η πεζοπορία όμως έχει και πολλά παράπλευρα οφέλη, καθώς καταπραΰνει το πνεύμα, γυμνάζει το σώμα και είναι ιδανική για την ψυχική και σωματική μας υγεία εν καιρώ πανδημίας.

walking-03

CC0 licence via pexels.com

Το περπάτημα δίνει λύσεις εν μέσω πανδημίας

Σε συνθήκες πανδημίας, για χώρες όπως η Ελλάδα όπου προτεραιότητα αποτελεί η ανθρώπινη ζωή και η θωράκιση της δημόσιας υγείας, οι ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν διαταραχθεί και δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε. Μπορούμε όμως να περπατήσουμε.

Υιοθετώντας την ορθή νοοτροπία, κάθε περίπατος μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο ως έξοδος από το σπίτι, αλλά και ως διέξοδος από κάτι που σας απασχολεί. Περπατώντας, μπορείτε να απομακρυνθείτε από τα προβλήματα και να προχωρήσετε προς τις λύσεις τους!

CC0 licence via rawpixel.com

Περπατώ και σκέφτομαι δημιουργικά

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Stanford το περπάτημα μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο δημιουργικό τρόπο σκέψης από την καθιστική ζωή. Η έρευνα περιλάμβανε τη διεξαγωγή 4 διαφορετικών πειραμάτων με τη συμμετοχή 176 ατόμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν μεταπτυχιακοί φοιτητές. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που περπατούσαν περισσότερο, έδωσαν πιο δημιουργικές απαντήσεις σε τεστ που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της δημιουργικής σκέψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά αυτή ερμηνεύεται από την πράξη του περπατήματος καθεαυτή και δεν σχετίζεται με το περιβάλλον. Όπως έδειξε ένα από τα πειράματα, είτε κάποιος περπατάει σε κλειστό χώρο –κάνει π.χ. διάδρομο κοιτώντας τον τοίχο– είτε περπατάει σε εξωτερικό περιβάλλον με καθαρό αέρα, παράγει διπλάσιες δημιουργικές απαντήσεις σε σύγκριση με ένα άτομο που απλώς κάθεται.

walking-02

CC0 licence via pexels.com

Πρόσθετα οφέλη για το περπάτημα

Πολλές μελέτες συνηγορούν ότι οι άνθρωποι που περπατούν τακτικά είναι πιο υγιείς και ζουν περισσότερο σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν εντάξει το περπάτημα στην καθημερινότητα τους. Και δεν χρειάζεται να περπατήσετε πολύ μακριά ή πολύ γρήγορα για να απολαύσετε αυτά τα οφέλη, αφού σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη μερικές χιλιάδες βήματα κάθε μέρα και με χαλαρό ρυθμό είναι αρκετά, ειδικότερα για τους πιο ηλικιωμένους. Όπως γράφαμε πάντως, δεν απαιτούνται 10.000 βήματα κάθε μέρα.

Το περπάτημα είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να χάσετε βάρος, να αποτρέψετε ή να διαχειριστείτε διάφορες καταστάσεις, όπως οι παθήσεις του καρδιαγγειακού, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης τύπου 2, να ενισχύσετε την οστική και μυϊκή μάζα σας, και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.

Μήπως ήρθε η ώρα να κάνετε το πρώτο βήμα;

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.