Προπόνηση HIIT: Τι είναι και γιατί κάνει θαύματα;

Προπόνηση HIIT: Τι είναι και γιατί κάνει θαύματα;

Η Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση (HIIT) είναι μια μορφή καρδιαγγειακής άσκησης που βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και στοχεύει στην καύση λίπους.

Η διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά την περίοδο της πανδημίας με τα γυμναστήρια και τους χώρους άθλησης να παραμένουν κλειστά. Από την άλλη πλευρά, και η προπόνηση στο σπίτι δεν είναι πάντα εφικτή μεταξύ ατελείωτων κλήσεων Zoom, κούρασης ή απλώς έλλειψης διάθεσης προκειμένου να αφιερώσετε μια ώρα της ημέρας σας, στο τρέξιμο ή στην ποδηλασία. Στο πλαίσιο αυτό, μία δεκαπεντάλεπτη προπόνηση HIIT, ίσως είναι ό,τι αναζητούσατε ώστε να σηκωθείτε από την καρέκλα και να ξαναγυρίσετε σε αυτήν ανανεωμένοι.

15 λεπτά HIIT με την Pamela Reif. Το μόνο που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε είναι λίγος χώρος και ένα χαλάκι!

Video credit: Pamela Reif

Τι είναι το HIIT

Η Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση (High-Intensity Interval Training), είναι ένας ευρύς όρος που περιλαμβάνει σύντομες περιόδους έντονης άσκησης, εναλλασσόμενες με μικρά διαστήματα ανάκαμψης ή ελαφριάς δραστηριότητας. Βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι επιτυγχάνει τα μέγιστα οφέλη που έχει η άσκηση για την υγεία σας, σε ελάχιστο χρόνο, καθώς και την καύση περισσότερων θερμίδων σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Συνήθως, μια προπόνηση HIIT έχει διάρκεια από 10 έως 30 λεπτά, και μπορεί να γίνει ακόμη και στο σπίτι, με τη βοήθεια βασικού εξοπλισμού όπως βαράκια, λάστιχα κ.ά. ή και χωρίς καθόλου εξοπλισμό.

final_HIIT_1

Το HIIT έγινε πολύ δημοφιλές την τελευταία δεκαετία, όταν αρκετές μελέτες κατέδειξαν ότι οι σύντομες προπονήσεις που εναλλάσσουν έντονες περιόδους αναερόβιας άσκησης (όπως ένα σπριντ) με περιόδους ανάκαμψης, μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία τουλάχιστον το ίδιο με κλασικές προπονήσεις, όπως το τρέξιμο μεγάλης διάρκειας.

Παρότι αυτό το είδος άσκησης είναι ιδιαίτερα σύντομο χρονικά, μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σας:

Συμβάλλει στην μεγαλύτερη καύση θερμίδων και λίπους

Όπως προέκυψε από έρευνα, με το HIIT μπορείτε να κάψετε 25-30% περισσότερες θερμίδες από τις άλλες μορφές άσκησης, ενώ μελέτες έδειξαν ότι ως προπόνηση μειώνει σημαντικά το σωματικό λίπος, παρά τη σχετικά χαμηλή χρονική διάρκειά του.

Χτίζει αντοχή

Οι «εκρήξεις» άσκησης αυξάνουν γρήγορα τον καρδιακό σας ρυθμό. Σύμφωνα με έρευνα, με αυτό τον τρόπο εκπαιδεύετε την καρδιά σας προκειμένου να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, ενώ ενισχύετε ιδιαίτερα την αντοχή σας.

final_HIIT_2

Photo by Elly Fairytale from Pexels

Βελτιώνει την κυκλοφορία

Όσο πιο αποτελεσματικά λειτουργεί η καρδιά, τόσο καλύτερα κυκλοφορεί το αίμα και το οξυγόνο στο σώμα.

Ανακουφίζει από το άγχος

Σύμφωνα με έρευνες, κάθε είδους άσκηση βοηθάει στην απελευθέρωση ενδορφινών που μειώνουν το άγχος και να ενισχύουν τη διάθεσή σας.

HIIT & Ασφάλεια

Αν σας πείσαμε, μέχρι να ξανανοίξουν τα γυμναστήρια, μπορείτε να βρείτε αρκετές ιδέες για προπόνηση HIIT στο διαδίκτυο. Ωστόσο προσοχή! Μην αμελήσετε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν αντιμετωπίζετε κάποια καρδιακή πάθηση ή άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να επιδεινωθούν από έντονες προπονήσεις.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.