Για τους υποστηρικτές του συνθετικού κρέατος, σημαντικό πλεονέκτημά του είναι, επίσης, η βελτιωμένη ασφάλειά του: Ως τρόφιμο που καλλιεργείται σε ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον, έχει ελαχιστοποιημένες πιθανότητες κινδύνου μόλυνσης από βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, όπως το E. coli. Επιπρόσθετα, εάν κάποτε παραχθεί μαζικά, θα μπορούσε να αποτελέσει μία αξιόλογη μια λύση στα ζητήματα σίτισης που προκύπτουν από την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού.
Εντούτοις, η παραγωγή συνθετικού κρέατος βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο και υπάρχουν ακόμη τεράστια εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν –οικονομικά, επιστημονικά, κοινωνικά– προτού περισσότεροι άνθρωποι καταφέρουν να δοκιμάσουν κρέας που προέρχεται από βιοαντιδραστήρες και όχι από έμβια όντα με πόδια, πνεύμονες, καρδιά και εγκέφαλο.
Το κρέας που προωθεί την επιστημονική έρευνα
Είτε το βρίσκετε αποκρουστικό είτε θα το δοκιμάζατε, το καλλιεργημένο κρέας μπορεί να προωθήσει σημαντικά την επιστημονική έρευνα, καθώς βασίζεται σε μία αναδυόμενη τεχνολογία που παράγει μεγάλες ποσότητες μυϊκού ιστού.
Ειδικότερα, η Μηχανική των Ιστών, ένας από τους επιστημονικούς κλάδους της βιοτεχνολογίας, αρχικά σχεδιάστηκε για την ανάπτυξη εφαρμογών σε τομείς όπως η μεταμόσχευση οργάνων, η αναγεννητική ιατρική και οι δοκιμές νέων φαρμάκων. Καθώς στο ερευνητικό παιχνίδι έχουν εισέλθει πλέον δυναμικά και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας τροφίμων, η πίεση για τεχνητό κρέας υπολογίζεται ότι θα μειώσει το κόστος ακριβών τεχνολογιών, όπως η καλλιέργεια σε βιοαντιδραστήρες ή η τρισδιάστατη βιοεκτύπωση.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προωθήσει σημαντικά την επιστημονική έρευνα. Και καταπώς εκτιμάται στο προσεχές μέλλον η τεχνολογία πίσω από το in vitro κρέας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μας παρέχει απαραίτητα μοσχεύματα, όπως νέο συκώτι ή πάγκρεας. Να βοηθήσει στην αναδόμηση ιστών ανθρώπων που υπέστηκαν βλάβη από πυρκαγιές ή ατυχήματα. Να συμβάλλει στην ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών για καρκίνους.