Αμινοξέα: Τι είναι & γιατί τα χρειαζόμαστε

Αμινοξέα: Τι είναι & γιατί τα χρειαζόμαστε

Τα αμινοξέα αποτελούν σημαντικό δομικό στοιχείο των οστών, των μυών, των χόνδρων, του δέρματος και του αίματος και είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του οργανισμού.

Μήπως παρόλο που γυμνάζεστε δεν σημειώνετε αισθητή πρόοδο σε θέματα μυϊκής ανάπτυξης ή αντιμετωπίζετε συχνούς τραυματισμούς; Οι πληγές σας αργούν να επουλωθούν; Πέφτουν, μήπως, τα μαλλιά σας; Ταλαιπωρείστε, εν γένει, από αυξημένη ευαισθησία σε ασθένειες;

final_aminoacids1

Photo credit: Anna Shvets from Pexels

Η μυϊκή ενδυνάμωση είναι απαραίτητη για όλους και ειδικά για τους άνω των 65. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Power Training: Μυϊκή ενδυνάμωση και για ηλικιωμένους».

Εάν απαντήσατε καταφατικά σε μία ή περισσότερες απ’ αυτές τις ερωτήσεις, ενδέχεται να μην προσλαμβάνετε αρκετές πρωτεΐνες – άρα και αμινοξέα. Τα αμινοξέα είναι απαραίτητα για λειτουργίες του οργανισμού που σχετίζονται με την αποκατάσταση εσωτερικών ή εξωτερικών βλαβών, την υποστήριξη του ανοσοποιητικού και την ανάπτυξη και αποκατάσταση των μυών.

Γιατί χρειαζόμαστε τα αμινοξέα;

Ως θεμελιώδη στοιχεία των πρωτεϊνών, τα αμινοξέα είναι πολύ σημαντικά για την καλή υγεία του οργανισμού. Είναι απαραίτητα για ζωτικές διαδικασίες όπως η σύνθεση πρωτεϊνών, ορμονών και νευροδιαβιβαστών και συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη των μυών, την αναγέννηση ιστών, το σχηματισμό του δέρματος, των μαλλιών και των οστών. Επιπρόσθετα, πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη αμινοξέων συμβάλλει σε:

Βελτιωμένη αθλητική απόδοση: Σύμφωνα με έρευνες, αμινοξέα όπως η λευκίνη, η ισολευκίνη και η βαλίνη βοηθούν τους αθλητές να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους. Μεταβολίζονται από τους μυς και μπορούν να παρέχουν επιπλέον ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Photo credit: Nathan Cowley from Pexels

Ταχύτερη αποκατάσταση: Η έρευνα δείχνει ότι η επαρκής λήψη αμινοξέων κατά την περίοδο της αποκατάστασης μετά από έντονη άσκηση, μειώνει τη μυϊκή βλάβη καθώς και τον πόνο που τη συνοδεύει.

Βελτιωμένη ηπατική λειτουργία: Πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η λήψη συγκεκριμένων τύπων αμινοξέων από το στόμα, μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ήπατος σε ασθενείς με κακή εγκεφαλική λειτουργία λόγω ηπατικής νόσου.

Τα αμινοξέα στη διατροφή μας

Υπάρχουν 20 αμινοξέα, τα 11 από τα οποία δημιουργούνται από τον οργανισμό μας. Τα υπόλοιπα εννέα που οι διατροφολόγοι ονομάζουν «απαραίτητα αμινοξέα», προέρχονται από τις τροφές που καταναλώνουμε. Μερικές από τις καλύτερες διατροφικές πηγές αμινοξέων είναι:

Κινόα: Ένα από τα πλέον θρεπτικά δημητριακά. Εκτός από καλή πηγή φυτικών ινών, εμπεριέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός – και μάλιστα σε υψηλότερες ποσότητες από άλλα δημητριακά όπως το σιτάρι και το ρύζι.

Αβγά: Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Τα αβγά και ο σολομός αποτελούν από τις καλύτερες διατροφικές πηγές αμινοξέων. Ο σολομός είναι επίσης πλούσιος σε Ωμέγα 3 – σημαντικά λιπαρά οξέα που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.

final_aminoacids3

Photo credit: Dmitriy Ganin from Pexels

Γαλοπούλα: Η γαλοπούλα έχει υψηλές ποσότητες τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ που χρησιμοποιεί το σώμα για να παράγει τη βιταμίνη Β, απαραίτητη για την πέψη, το υγιές δέρμα και τα νεύρα. Συμβάλλει επίσης στην παραγωγή σεροτονίνης, η οποία επηρεάζει τη διάθεση.

Τυρί κότατζ: Μία μερίδα 100 γραμμαρίων του δημοφιλούς τυροπήγματος παρέχει περίπου το 25% της ημερήσιας αναγκαίας πρόσληψης πρωτεΐνης και περιέχει σημαντικές ποσότητες αρκετών αμινοξέων, συμπεριλαμβανομένης της τρυπτοφάνης.

Μανιτάρια: Περιέχουν συνολικά 17 αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένων όλων των απαραίτητων για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Ψάρια: Τα περισσότερα είδη ψαριών περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Όσπρια: Εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας με πολλές επιλογές για κάθε είδους διατροφή. Πρωταγωνιστές θεωρούνται τα φασόλια. Οι ειδικοί, πάντως, συστήνουν να τα συνδυάζετε με δημητριακά (π.χ. φασόλια με ρύζι, φακές με σιτάρι, ρεβίθια με κινόα) ή ταχίνι.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.