Μνήμη: Από ποια ηλικία ξεκινά να δημιουργείται;

Μνήμη: Από ποια ηλικία ξεκινά να δημιουργείται;

Τομογραφίες εγκεφάλου δίνουν για πρώτη φορά απάντηση στο ερώτημα «από ποια ηλικία ξεκινά να δημιουργείται η μνήμη», ενώ η έρευνα δείχνει τον δρόμο στην επιστημονική κοινότητα προκειμένου «ξεκλειδώσει» τον τρόπο λειτουργίας του μυαλού των βρεφών και των νηπίων.

Ποια είναι η παλαιότερη ανάμνηση που έχετε; Συνήθως, οι πρώτες αναμνήσεις των ενηλίκων από την παιδική τους ηλικία ξεκινούν περίπου στην ηλικία των 4 ετών. Ωστόσο, οι επιστήμονες αναρωτιούνται γιατί δεν ξεκινούν νωρίτερα. Μήπως επειδή ο εγκέφαλος των μωρών είναι πολύ ανώριμος για να δημιουργήσει αναμνήσεις; Μήπως τα μωρά δημιουργούν αναμνήσεις, αλλά τις ξεχνούν καθώς μεγαλώνουν;

final_baby1

Photo credit: Pexels

Πριν καλά καλά ανοίξουν τα ματάκια τους, ορισμένα μωρά «μάχονται» για την επιβίωσή τους. Γι’ αυτό, ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες που θα βοηθήσουν τα πρόωρα μωρά να επιβιώσουν και να ζήσουν πιο υγιή. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Πώς μια τεχνητή μήτρα μπορεί να βοηθήσει τα πρόωρα βρέφη».

Η πρώτη μελέτη που παρατήρησε τη δραστηριότητα της μνήμης στον εγκέφαλο των μωρών ενώ ήταν ξύπνια, δίνει τώρα σημαντικές απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα. Επιπρόσθετα, η νέα αυτή επιστημονική έρευνα δείχνει έναν τρόπο μέτρησης της συμπεριφοράς σε μια ηλικιακή ομάδα που δεν μπορεί ακόμη να επικοινωνήσει μέσω της ομιλίας.

Επεισοδιακή μνήμη από τη βρεφική ηλικία

Στο πλαίσιο της μελέτης, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Yale έδωσαν σε 26 παιδιά ηλικίας μεταξύ 4 μηνών και περίπου 2 ετών μια εργασία μνήμης, ενώ το καθένα από αυτά βρισκόταν μέσα σε ένα fMRI, ένα όργανο που μπορεί να παρακολουθεί τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Οι ειδικοί έδειξαν στα μωρά κάποιες εικόνες με πρόσωπα, αντικείμενα ή τοπία, ενώ παράλληλα παρακολουθούσαν πώς τα μάτια τους ακολουθούσαν κάθε εικόνα και πώς ο εγκέφαλός τους ενεργοποιούνταν και ανταποκρινόταν σε κάθε εικόνα.

Οι αναμνήσεις εισέρχονται στον εγκέφαλο από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Yale.

final_baby2

Photo credit: Pexels

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν τα μωρά έβλεπαν μια εικόνα για πρώτη φορά, η ροή του αίματος αυξανόταν στον οπίσθιο ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στη λεγόμενη επεισοδιακή μνήμη στους ενήλικες, ή την ικανότητα να θυμόμαστε συγκεκριμένα γεγονότα ή εμπειρίες του παρελθόντος.

Όταν τα μωρά έβλεπαν ξανά αυτές τις εικόνες, τις κοίταζαν για περισσότερο χρόνο, υποδηλώνοντας στους ερευνητές ότι τα παιδιά θυμόντουσαν ότι τις είχαν ξαναδεί. «Οι αναμνήσεις εισέρχονται στον εγκέφαλο από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής», δήλωσε ο Nick Turk-Browne, γνωστικός νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Yale και ένας από τους επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science τον Μάρτιο.

Το φαινόμενο ήταν πιο εμφανές στα μωρά ηλικίας 12 μηνών και άνω. «Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου λειτουργεί περίπου όπως στους ενήλικες», δήλωσε η Tracy Riggins, αναπτυξιακή ψυχολόγος παιδιών που μελετά τη μνήμη και τη μάθηση στην πρώιμη παιδική ηλικία στο Πανεπιστήμιο του Maryland, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Photo credit: Pexels

Ανοίγει ο δρόμος για τη μελέτη των συναισθημάτων των βρεφών

Οι περισσότερες έρευνες για τη μνήμη στα παιδιά αφορούν μεγαλύτερες ηλικίες που μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με αυτά που θυμούνται.

Στο πλαίσιο αυτό, η μελέτη του Yale είναι ιδιαίτερα σημαντική σύμφωνα με την Riggins: Ανοίγει τον δρόμο και για άλλες που θα μπορούσαν να διερευνήσουν τα συναισθήματα ή τις γνωστικές λειτουργίες των μωρών σε μια περίοδο ραγδαίων αλλαγών και ανάπτυξης, που παραμένει σε μεγάλο βαθμό απρόσιτη για την επιστημονική κοινότητα.

Επίσης, αυξάνει την πιθανότητα οι αναμνήσεις των βρεφών να μπορούν να ανακτηθούν αργότερα στη ζωή.

final_baby4

Photo credit: Pexels

Κάθε χρόνο ένα στα εκατό παιδιά γεννιούνται με συγγενείς καρδιοπάθειες. Μία νέα εφεύρεση που μας έρχεται από το αναδυόμενο πεδίο της βιοηλεκτρονικής, δίνει την πλέον κατάλληλη λύση για τις μικροσκοπικές, εύθραυστες καρδιές των νεογέννητων. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ο μικροσκοπικός βηματοδότης που δίνει ζωή στα βρέφη».

Εξάλλου, μια μελέτη του 2023 σχετικά με τη μνήμη σε ποντίκια έδειξε ότι όταν ενήλικα ποντίκια τοποθετήθηκαν σε ένα λαβύρινθο που είχαν μάθει ως μωρά, δεν αναγνώρισαν τον χώρο. Αλλά όταν περιοχές του εγκεφάλου τους που εμπλέκονται στην ανάμνηση τέτοιων επεισοδίων στην παιδική ηλικία ενεργοποιήθηκαν με φωτεινά ερεθίσματα, βρήκαν τον δρόμο για να βγουν.

«Αυτές οι μελέτες υποδηλώνουν ότι αυτές οι αναμνήσεις υπάρχουν πέρα από την παιδική ηλικία, και το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τους ανθρώπους», είπε ο Turk-Browne. «Το μόνο ερώτημα», είπε, «είναι τι χρειάζεται για να τις ξεκλειδώσουμε».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βασική αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δέσμευσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.