Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι ετησίως γεννιούνται 800 έως 1.000 βρέφη με συγγενείς καρδιοπάθειες. Στην πλειονότητά τους είναι ήπιας μορφής και δεν επηρεάζουν την εξέλιξη των παιδιών. Ένα σημαντικό ποσοστό όμως, θα χρειαστεί ιατρική ή χειρουργική θεραπεία εντός του πρώτου έτους της ζωής τους. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για βηματοδότες κατάλληλους για παιδιατρικές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.
Μία κλινική ανάγκη, μία βιοηλεκτρονική λύση
Πολλοί ασθενείς, ανεξαρτήτου ηλικίας, έχουν ανάγκη ενός προσωρινού βηματοδότη μετά από μία καρδιοχειρουργική επέμβαση — είτε εν αναμονή μίας μονιμότερης λύσης, είτε μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός κατά την ανάρρωση.
Ωστόσο, η τοποθέτησή του συνίσταται σε μία ιδιαίτερα επεμβατική διαδικασία κατά την οποία οι χειρουργοί «ράβουν» ηλεκτρόδια στην καρδιά. Τα καλώδια από τα ηλεκτρόδια, εξέρχονται από το μπροστινό μέρος του θώρακα των ασθενών και συνδέονται με ένα εξωτερικό κουτί βηματοδότησης, το οποίο παρέχει ρεύμα για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού. Όταν ο προσωρινός βηματοδότης δεν χρειάζεται πλέον, οι γιατροί αφαιρούν χειρουργικά τα ηλεκτρόδιά του. Η διαδικασία αυτή, όμως, μπορεί να έχει επιπλοκές όπως μόλυνση, σχισμένους ή κατεστραμμένους ιστούς, αιμορραγία και θρόμβους αίματος.