Το γέλιο και οι ευεργετικές ιδιότητές του στην υγεία

Το γέλιο και οι ευεργετικές ιδιότητές του στην υγεία

Όταν τα «χάχανα» μετατρέπονται σε πολύ σοβαρά και αξιόμαχα όπλα στη διάθεση της επιστημονικής κοινότητας

Το γέλιο έχει αποδειχθεί διαχρονικά ένα από τα καλύτερα «φάρμακα» για την αντιμετώπιση του άγχους. Οι εμπειρικές διαπιστώσεις των ειδικών πλέον υποστηρίζονται και από πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες. Οι μελέτες αυτές δεν επιβεβαιώνουν απλώς όσα ήδη υποψιαζόμασταν για τη θεραπευτική ισχύ του γέλιου, αλλά και πιστοποιούν ότι το γέλιο ανοίγει πολύ σοβαρούς θεραπευτικούς ορίζοντες για ψυχικές και σωματικές παθήσεις.

Καρδιοπροστατευτικά γέλια

Εδώ και δύο δεκαετίες, επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Maryland (UMMC) ερευνούν τους τρόπους με τους οποίους το γέλιο επιδρά στην καρδιαγγειακή υγεία. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το συχνό γέλιο λειτουργεί προστατευτικά για την καρδιά.

Ο λόγος είναι ότι το γέλιο προστατεύει τόσο τα αιμοφόρα αγγεία όσο και τον ίδιο τον καρδιακό μυ. Αν και η συσχέτιση δεν είναι πλήρως κατανοητή στους ειδικούς, καθιστούν σαφές ότι το τακτικό γέλιο μειώνει αισθητά τη φλεγμονή που αναπτύσσεται λόγω του στρες. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα φυσικό και δωρεάν αντιφλεγμονώδες,

laugh1-min

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Μυστικό μακροζωίας

Κατά τη διάρκεια μιας πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης που διεξήχθη με δείγμα κατοίκους της νορβηγικής επαρχίας προέκυψε ένα μάλλον απροσδόκητο εύρημα: αυτοί που έχουν αναπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ, ζουν περισσότερα χρόνια απ’ όσους δεν έχουν (και κατ' επέκταση γελούν σπανιότερα). Προέκυψε επίσης το ενδιαφέρον εύρημα ότι όσοι γελούν πιο συχνά, δηλώνουν κατά κανόνα πολύ πιο ευχαριστημένοι από την κατάσταση της υγείας τους.

Γέλια αντί για ναρκωτικά

Το κοινωνικό γέλιο –αυτό δηλαδή που εκδηλώνεται στο πλαίσιο μιας παρέας– απελευθερώνει ενδορφίνες στον οργανισμό, οι οποίες μάλιστα δρουν στους υποδοχείς των οπιοειδών στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη νευροεπιστημόνων από το Πανεπιστήμιων του Τουρκού στη Φινλανδία, οι θετικές επιδράσεις του ομαδικού γέλιου μπορούν να συγκριθούν με τις επιδράσεις ισχυρών ναρκωτικών, όσον αφορά την ευφορία χωρίς όμως τις βλαβερές συνέπειες των τοξικών ουσιών.

Photo credit: CC0 licence via rawpixel.com

Το γέλιο-ντόμινο θετικών συναισθημάτων

Μια άλλη, επίσης θετική, επίπτωση της απελευθέρωσης ενδορφινών είναι ότι το γέλιο σε συντροφιές λειτουργεί «μεταδοτικά». Διόλου άδικα, οι επιστήμονες το περιγράφουν ως φαινόμενο-ντόμινο, καθώς συχνά παρασυρόμαστε σε γέλια από την παρέα μας, χωρίς να είμαστε βέβαιοι για τον λόγο που γελάμε. Όπως αποδεικνύεται από σχετικές μελέτες, το γέλιο αρκεί για να δημιουργηθούν κοινωνικοί δεσμοί, καθώς προάγει την αίσθηση της ομαδικότητας και της ασφάλειας.

Πιο αποτελεσματικό από τα αντικαταθλιπτικά

Σειρά ερευνών συνδέουν τα ξεσπάσματα γέλιου με την απελευθέρωση της σεροτονίνης, του ίδιου νευροδιαβιβαστή που στοχεύουν τα γνωστότερα αντικαταθλιπτικά (SSRIs). Σε αρκετές μελέτες, το γέλιο συστήνεται ως θεραπευτική επιλογή, και παρότι αρκετοί ειδικοί αμφισβητούν την τόσο έντονη αποτελεσματικότητά του, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι βλάπτει. Επομένως, γελάστε με την ψυχή σας όσο πιο συχνά μπορείτε.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η πιο προηγμένη επιστημονική έρευνα, η πιο εξελιγμένη τεχνολογία αλλά και η πιο πολύπλοκη εφεύρεση υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, να κάνουν την καθημερινότητά μας απλούστερη και ευκολότερη. Με δυο λόγια να ομορφύνουν τη ζωή μας!

Αυτή είναι η πηγή απ την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog. Αν και πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε… και στο φεγγάρι.