Τι είναι τα NFT; Μόδα ή νέο μέσο διαπραγματευτικής αξίας;

Τι είναι τα NFT; Μόδα ή νέο μέσο διαπραγματευτικής αξίας;

Τι κοινό μπορεί να έχει ένα ψηφιακό κολάζ, με ένα «μιμίδιο» γάτας, ένα tweet και έναν καναπέ σχεδιασμένο για την Decentraland;

Σε πρώτη ανάγνωση δεν έχουν τίποτα κοινό, ωστόσο, στο πλαίσιο του άρθρου αλλά και στα όρια της νέας ψηφιακής εποχής που βιώνουμε, όλα τα ανωτέρω μπορούν να αποτελέσουν NFT αποδίδοντας διαπραγματευτική αξία σε κάτι που δεν υφίσταται στην αναλογική πραγματικότητα.

final_NFT_1

Photo credit: Opensea

Το NFT Terra Nyan Cat είναι ένα «μιμίδιο» που αξίζει αυτή τη στιγμή 1.337 Ethereum (κρυπτονομίσματα) ή 4.008,67 δολάρια. Διαβάστε περισσότερα για τα κρυπτονομίσματα στο άρθρο «Τί είναι τα κρυπτονομίσματα & πώς λειτουργούν;».

Για πολλούς, τα NFT ήταν μια έννοια άγνωστη μέχρι τον Μάρτιο του 2021, όταν σε μία δημοπρασία των Christie’s το ψηφιακό έργο τέχνης «Everydays: The First 5000 Days» του Beeple πουλήθηκε έναντι 69 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Beeple, ή κατά κόσμον Μάικλ Τζόζεφ Γουίνκελμαν, ένας Αμερικανός graphic designer και animator, «έκανε» την τύχη του πουλώντας ένα κολάζ 5.000 σκίτσων του σε ένα ενιαίο ψηφιακό αρχείο: Αυτό παρέλαβε ο συλλέκτης που πλειοδότησε, μαζί με κάποιου είδους τίτλο ιδιοκτησίας. Από την άλλη, το 2017 ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας κατέβαλε περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει έναν πίνακα που είχε ζωγραφίσει ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Βαρύ το αντίτιμο, ωστόσο, πήρε κάτι πίσω: Ένα διαχρονικό έργο τέχνης το οποίο εκτιμάται ότι θα εκτεθεί στο Λούβρο του Άμπου Ντάμπι. Από την άλλη, ο αγοραστής του NFT του Beeple, μπορεί να το εκθέσει στην οθόνη του υπολογιστή του ή και του κινητού του. Ή να το μεταπωλήσει. Άλλωστε και ο πίνακας που απέκτησε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας ήταν προϊόν μεταπώλησης από τον Ρώσο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ – γνωστό στην Ελλάδα ως ιδιοκτήτη του νησιού Σκορπιός που ανήκε στην οικογένεια Ωνάση.

final_NFT_2

Photo credit: Beeple

Τι είναι τα NFTs;

Οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί σε ψηφιακή μορφή μπορεί να αποτελέσει NFT. Τα πάντα, από σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο, GIF, μουσική, selfies, ακόμα και tweets είναι εν δυνάμει NFTs, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να γίνουν αντικείμενα διαπραγμάτευσης στο διαδίκτυο με τη χρήση κρυπτονομισμάτων.

Το γεγονός αυτό, διαφοροποιεί τα NFTs (Non-fungible tokens) ή Μη Ανταλλάξιμα Διακριτικά / Μη Εναλλάξιμα Κρυπτοπαραστατικά, όπως αποδίδονται στα Ελληνικά, από τα άλλα ψηφιακά δημιουργήματα. Τα NFTs είναι μοναδικά διότι υποστηρίζονται από την τεχνολογία Blockchain, πρόκειται δηλαδή για κρυπτογραφημένα στοιχεία βασισμένα στο δίκτυο Ethereum, τα οποία μπορούν να αγοραστούν ή να πωληθούν.

Photo credit: Andrés Reisinger Studio

Ο Αργεντινός σχεδιαστής Andrés Reisinger πουλά NFT επίπλων για την Decentraland ή το Minecraft. Διαβάστε περισσότερα για την Decentraland στο άρθρο «Metaverse: Το μετασύμπαν της Sandbox & της Decentraland».

Σε αντιδιαστολή με τα πραγματικά χρήματα ή τα κρυπτονομίσματα, τα οποία θεωρούνται «ανταλλάξιμα», δηλαδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών έχοντας συγκεκριμένη αξία, τα Μη Ανταλλάξιμα Διακριτικά / Μη Εναλλάξιμα Κρυπτοπαραστατικά είναι μοναδικά. Κάθε NFT διαθέτει μοναδικούς κωδικούς αναγνώρισης και μεταδεδομένα που το διακρίνουν από τα υπόλοιπα – μια ψηφιακή υπογραφή που δεν ανταλλάσσεται. Ο κάτοχος ενός NFT μπορεί λοιπόν να επαληθεύσει την ιδιοκτησία του χρησιμοποιώντας αυτήν την ψηφιακή υπογραφή.

Νέα μόδα για εκατομμυριούχους & συλλέκτες;

Σχεδόν οτιδήποτε υλικά «πραγματικό» μπορεί να αποκτήσει ψηφιακό αντίτυπο και να μετατραπεί σε NFT. Ωστόσο, ακόμα και αμιγώς ψηφιακά δημιουργήματα μπορούν να μεταπωληθούν σε αγορές NFT όπως η Opensea, η Rarible, η Valuables κ.ά. Παραδείγματος χάρη, ο συνιδρυτής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, πούλησε το πρώτο του tweet, ως NFT, για σχεδόν τρία εκατομμύρια δολάρια.

Το tweet αυτό υπάρχει ακόμη στο λογαριασμό του Ντόρσεϊ και ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει ένα screen shot και να το αποθηκεύσει στον υπολογιστή του. Ωστόσο, ο «κρύπτο» επιχειρηματίας Σίνα Εστάβι, προτίμησε να πληρώσει προκειμένου να έχει πάνω κάτω το ίδιο αρχείο με τον οποιονδήποτε, αλλά και ένα ψηφιακό αυτόγραφο του δημιουργού μαζί με έναν τίτλο ιδιοκτησίας. Ο ίδιος άλλωστε κατέβαλε και 1,1 εκατομμύρια δολάρια για ένα tweet του Ίλον Μασκ.

Είναι λοιπόν τα NFTs μία νέα μόδα για εκατομμυριούχους & συλλέκτες; Ο χρόνος θα δείξει. Όταν ο Ντα Βίντσι ζωγράφισε το «Salvator Mundi» σίγουρα δεν θα μπορούσε να διανοηθεί την διαπραγματευτική αξία του πεντακόσια χρόνια μετά. Από την άλλη ο Beeple, κατάφερε να αποκτήσει εκατομμύρια δολάρια από την πώληση ενός Μη Ανταλλάξιμου Διακριτικού, μόλις στα 40 του χρόνια, ανοίγοντας νέες –ιδιαίτερα προσοδοφόρες– προοπτικές για τους δημιουργούς πρωτογενούς ψηφιακού περιεχομένου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.