Metaverse: Το μετασύμπαν της Sandbox & της Decentraland

Metaverse: Το μετασύμπαν της Sandbox & της Decentraland

Στις 28 Οκτωβρίου 2021, ο Mark Zuckerberg ανακοίνωσε τη μετονομασία της Facebook σε META, επιταχύνοντας τις εξελίξεις προς το Metaverse. Ακολούθησε ένα ισχυρό κύμα δραστηριοποίησης προς το μετασύμπαν όπου startups, NFTs και κρυπτονομίσματα είχαν την τιμητική τους, ωστόσο δύο meta-projects ξεχώρισαν: αυτά των Sandbox και Decentraland.

Ο όρος Metaverse εισήλθε δυναμικά στη δημόσια ατζέντα λόγω του Mark Zuckerberg, αν και πρόκειται για ένα επαναστατικό concept που ζυμώνεται εδώ και καιρό στη βιομηχανία της ψηφιακής ψυχαγωγίας.

Σύμφωνα με τον γκουρού του Metaverse Doug Thompson, προς το παρόν ο όρος μετασύμπαν συνεπάγεται το διαδίκτυο για το 99,99% των περιπτώσεων. Ωστόσο, η «φανταχτερή» αυτή λέξη χρησιμοποιείται για να περιγράψει το γεγονός ότι όλα πρόκειται σύντομα να αλλάξουν.

final_sandbox1

Photo credit: TheSandboxGame

Τα ψηφιακά παιχνίδια μπορούν να μας κάνουν εξυπνότερους, αλλά και να βελτιώσουν τη φυσική μας κατάσταση και ψυχολογία. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Πώς το smart gaming συμβάλλει στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας;».

Το πρώτο βήμα προς τον εικονικό αυτό κόσμο έχει γίνει και ως καθρέφτης του αναλογικού, θα σας επιτρέπει να συμμετέχετε σε παιχνίδια, να κοινωνικοποιείστε, να δημιουργείτε τα δικά σας project. Ακόμα και να αγοράζετε εικονική γη ή να λειτουργείτε εικονικές επιχειρήσεις. Πλέον υπάρχουν αρκετά διαφορετικά Metaverses στην αγορά, αλλά τα πιο δημοφιλή είναι της Sandbox και της Decentraland.

Πώς λειτουργεί ένα μετασύμπαν;

Αμφότερες οι Sandbox και Decentraland, λειτουργούν βάσει της ίδιας ιδέας: Οι χρήστες – πολίτες των εικονικών αυτών κόσμων, μπορούν να δημιουργούν, να κατέχουν και κεφαλαιοποιούν τις εμπειρίες τους μέσω blockchain. Ουσιαστικά, έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν έναν καινούριο κόσμο, στη θεμελίωση του οποίου συμβάλλουν αλληλεπιδρώντας με άλλους παίκτες και αντικείμενα.

Για παράδειγμα, και στα δύο μετασύμπαντα, μπορείτε να αγοράσετε γη και να χτίσετε το οικοδόμημα ή τον κόσμο των ονείρων σας. Το πρωί θα απολαμβάνετε το μπάνιο σας στην ιδιωτική σας παραλία και το βράδυ θα κατεβαίνετε την πλαγιά σας με τα πέδιλα του σκι, ενώ σας κυνηγούν οι αρκούδες του δάσους σας. Όλα αυτά, βέβαια, εικονικά. Μπορείτε επίσης να διοργανώσετε ένα πάρτι για τα γενέθλιά σας, να πάτε με την παρέα σας σε μια συναυλία ή μια επίδειξη μόδας. Ή να δημιουργήσετε εικονικά προϊόντα και να τα πουλήσετε, να προσλάβετε υπαλλήλους ή να εργαστείτε για κάποιον εργοδότη, και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας (και των μετασυμπολιτών σας).

Photo credits: Decentraland

Οι εκδηλώσεις που έχουν ανακοινωθεί στην Decentraland για το επόμενο χρονικό διάστημα, περιλαμβάνουν Καλλιστεία Σκύλων, Live Performance από τον Løyd και επίδειξη μόδας για τη συγκέντρωση πόρων για το Ίδρυμα Άλαν Τούρινγκ. Εξασφαλίζετε τη συμμετοχή σας με κρυπτονομίσματα ενώ τα giveaways περιλαμβάνουν NFTs και wearables.

Με άλλα λόγια, μπαίνοντας στο μετασύμπαν της Sandbox ή της Decentraland, μπορείτε να ζήσετε, να δημιουργήσετε και να αποκομίσετε έσοδα από το περιεχόμενο και τις εφαρμογές τους. Ωστόσο, προτού ξεκινήσετε, θα πρέπει πρώτα να αγοράσετε ένα κομμάτι γης ώστε να τοποθετήσετε το περιεχόμενό σας και να δημιουργήσετε τα πρώτα σας έσοδα. Άλλωστε, για την προώθηση των δημιουργιών σας ή την κεφαλαιοποίηση των περιουσιακών σας στοιχείων, και οι δύο κόσμοι περιλαμβάνουν συναλλαγές με τα δικά τους νομίσματα.

Τα Οικονομικά στο μετασύμπαν

Πώς λοιπόν θα κάνετε τις αγορές σας, θα αμειφθείτε για τις υπηρεσίες σας ή θα κατοχυρώσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία στο μετασύμπαν; Αμφότερες οι Sandbox και Decentraland έχουν αναπτυχθεί στη δημόσια πλατφόρμα blockchain που ονομάζεται Ethereum. Ως αποτέλεσμα, η γη και κάθε εικονικό δημιούργημα, αντιπροσωπεύεται και αποθηκεύεται ως NFT (Non Fungible Token - Μη Aνταλλάξιμο Διακριτικό) στην εν λόγω πλατφόρμα.

Video credit: TheSandboxGame

Κάθε μετασύμπαν έχει και το νόμισμά του. Διαβάστε για τα κρυπτονομίσματα στο άρθρο «Τί είναι τα κρυπτονομίσματα & πώς λειτουργούν;».

H Sandbox διαθέτει 166.464 οικόπεδα, τα οποία μπορούν να ομαδοποιηθούν σε κτήματα (που ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη) ή συνοικίες (που ανήκουν σε δύο ή περισσότερα άτομα). Πλέον της γης – LAND, τα υπόλοιπα Tokens / Διακριτικά συνίστανται στο SAND -το νόμισμα της πλατφόρμας, τα ASSETS – δηλαδή περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες καθώς και τα GAMES, τα παιχνίδια που επίσης δημιουργούνται από χρήστες.

Από την άλλη, η Decentraland περιλαμβάνει 90.601 τίτλους ιδιοκτησίας, ομαδοποιημένους σε μεμονωμένα αγροτεμάχια, κτήματα (πολλαπλά αγροτεμάχια), συνοικίες (τεμάχια με παρόμοια θέματα) και πλατείες (μη εμπορεύσιμα αγροτεμάχια που ανήκουν στην κοινότητα). Πλέον της γης – LAND, τα Tokens στη Decentraland συνίστανται στο MANA, το εγγενές νόμισμα και τα WEAR, δηλαδή διάφορα είδη ρούχων, αξεσουάρ και χαρακτηριστικά σώματος που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσαρμογή της εμφάνισης ενός avatar της Decentraland.

Το πρώτο βήμα λοιπόν έγινε. Κάθε μετασύμπαν υιοθέτησε το νόμισμά του και αφού όρισε τους κανόνες λειτουργίας του, άνοιξε και μας περιμένει. Και πάνω σε όλους εμάς θα βασιστεί ώστε να χτίσει το απαραίτητο Community, δηλαδή τον κοινωνικό ιστό που θα του επιτρέψει να κάνει το άλμα από το διαδίκτυο στο μετασύμπαν.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.