Τί είναι τα κρυπτονομίσματα & πώς λειτουργούν;

Τί είναι τα κρυπτονομίσματα & πώς λειτουργούν;

Πώς λειτουργούν και από πού προέρχονται τα «νομίσματα» που δεν φυλάσσονται στο πορτοφόλι ή στον τραπεζικό σας λογαριασμό;

Θυμάστε την εποχή πριν το διαδίκτυο; Έστω τα πρώτα «πέτρινα χρόνια», όταν η σύνδεση με τον παγκόσμιο ιστό ήταν ένας μικρός Γολγοθάς; Τρεις δεκαετίες μετά, η συνδεσιμότητα έχει φέρει μία πραγματική επανάσταση στον τρόπο που επικοινωνούμε, αλληλοεπιδρούμε, εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε, συναλλασσόμαστε και εν τέλει στον τρόπο που ζούμε.

final_crypto1

Photo credit: Vlada Karpovich from Pexels

Η συνδεσιμότητα έχει αλλάξει δραστικά τη ζωή μας. Τι γίνεται όμως με την ασφάλεια των δεδομένων μας; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «10+1 tips για να προστατεύσετε τα δεδομένα σας online».

Στο πλαίσιο αυτό, τα κρυπτονομίσματα και η τεχνολογία blockchain πίσω από αυτά, αποτελούν μία ακόμη επανάσταση, η οποία έγινε εφικτή μέσω του διαδικτύου και οι επιπτώσεις της αναμένεται να αλλάξουν δραστικά την παγκόσμια οικονομία.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι παρότι η καθολική ενσωμάτωση του blockchain απέχει ακόμα αρκετά, οι Big Four της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπουν ότι θα είναι εξίσου πρωτοποριακή με την υιοθέτηση του διαδικτύου. Με αντίστοιχο τρόπο, δηλαδή, που το internet άνοιξε νέους δρόμους στον τρόπο με τον οποίο μοιραζόμαστε πληροφορίες, το blockchain έχει όλα τα εχέγγυα για να φέρει επανάσταση στον τρόπο ανταλλαγής αξίας, μεταβίβασης ιδιοκτησίας και επαλήθευσης συναλλαγών.

Τα «εν κρυπτώ» νομίσματα χωρίς φυσική υπόσταση

Τα κρυπτονομίσματα δεν μοιάζουν με τα συνηθισμένα νομίσματα με την τυπική έννοια του όρου. Δεν έχουν φυσική υπόσταση ώστε να μπορείτε να τα βάλετε στο πορτοφόλι σας. Χρησιμοποιώντας τα όμως έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε αγαθά και υπηρεσίες και να πραγματοποιήσετε συναλλαγές.

Στην ουσία, τα κρυπτονομίσματα βασίζονται σε έναν κώδικα ανοιχτού λογισμικού, κατάλληλα κρυπτογραφημένο ώστε να εγγυάται την ασφάλεια και την ανωνυμία των συναλλαγών σας. Δεν διατίθενται από κάποια τράπεζα ή κεντρική ρυθμιστική αρχή, η οποία καθορίζει την αξία τους, και δεν υπόκεινται σε κανέναν από τους καθιερωμένους θεσμούς και φορείς της διεθνούς οικονομίας. Επιπρόσθετα, δεν γίνονται δεκτά οπουδήποτε – τουλάχιστον προς το παρόν.

Ωστόσο, προκειμένου να αποφευχθεί ο πληθωρισμός, η δημιουργία νέων κρυπτονομισμάτων είναι μία αρκετά απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία που ονομάζεται «εξόρυξη» και απαιτεί μεγάλη υπολογιστική ισχύ.

final_crypto2

Photo credit: Olya Kobruseva from Pexels

Αν και απεικονίζονται ευρέως ως νομίσματα παρόμοια με μάρκες από καζίνο, τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν φυσική υπόσταση. Ωστόσο η δημιουργία τους απαιτεί μεγάλη υπολογιστική ισχύ. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Το Bitcoin καίει περισσότερο ρεύμα από ολόκληρη την Ελλάδα».

Σύμφωνα με την «βίβλο» των οικονομολόγων Investopedia, στις αρχές του έτους κυκλοφορούσαν ήδη περισσότερα από 4.000 κρυπτονομίσματα. Ωστόσο όλα ξεκίνησαν με το Bitcoin, το πρώτο κρυπτονόμισμα που κυκλοφόρησε το 2009 και δημιούργησε τα στάνταρ για κάθε εναλλακτικό νόμισμα που ακολούθησε.

Bitcoin, το πρώτο κρυπτονόμισμα με τη μυστηριώδη προέλευση

Παρότι έχουν περάσει περίπου 12 χρόνια από την ημέρα που το πρώτο Bitcoin κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα όχι μόνο ως προς τις τεχνικές πτυχές της λειτουργίας του, αλλά και για την προέλευση του. Ποιος εμπνεύστηκε το πρώτο κρυπτονόμισμα και τι ήθελε να πετύχει με τη δημιουργία του;

Ο μύθος λέει ότι δημιουργός του Bitcoin είναι ο μυστηριώδης Ιάπωνας Σατόσι Νακαμότο. Αν και μάλλον πρόκειται για ψευδώνυμο, ο Νακαμότο το 2008 δημιούργησε το domain και την ιστοσελίδα bitcoin.org και λίγο αργότερα, δημοσίευσε ένα οδηγό με τίτλο «Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System», ο οποίος αποτέλεσε και τη «βίβλο» του πρώτου κρυπτονομίσματος. Στις αρχές του 2009 το πρώτο δίκτυο Bitcoin ήταν πλέον γεγονός με την «εξόρυξη» από τον Νακαμότο του πρωταρχικού –Genesis– block.

Η εξαφάνιση του Νακαμότο ήταν τόσο ιδιοφυής και μυστηριώδης όσο η τεχνολογία που (πιθανότατα) δημιούργησε. Το 2011 με ένα e-mail που ανέφερε «Εφεξής θα ασχοληθώ με άλλα πράγματα» ο Νακαμότο αποχώρησε από τα τεκταινόμενα των κρυπτονομισμάτων. Κατ’ άλλους ως δισεκατομμυριούχος, κατ’ άλλους χωρίς να αγγίξει το ένα εκατομμύριο Bitcoin που είναι αποθηκευμένα σε ψηφιακά πορτοφόλια που ελέγχονταν κάποτε από τον ίδιο.

Video credit: The Infographics Show

Ποιος είναι ο δημιουργός του Bitcoin; Το βίντεο συνοψίζει όλες τις θεωρίες που έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς στο διαδίκτυο.

Γεγονός παραμένει ότι ο Nακαμότο –ή οποιοσδήποτε κρύβεται πίσω από αυτό το ψευδώνυμο– είναι μια ιδιοφυΐα που δεν ενδιαφέρεται να πάρει τα εύσημα για τη δημιουργία του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος. Το βέβαιο είναι επίσης ότι κατόρθωσε να θωρακίσει την ιδιωτικότητα του. Πώς κατάφερε όμως να θωρακίσει την ασφάλεια των συναλλαγών με Bitcoin;

Blockchain και ασφάλεια συναλλαγών

Η κεντρική ιδέα πίσω από το blockchain είναι η εξής: Γιατί να μην παρακάμψουμε τους ενδιάμεσους κάθε (πιθανής και απίθανης) συναλλαγής, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανωνυμία, τη φερεγγυότητα και την άμεση εκτέλεση των συναλλαγών αυτών; Γιατί να θεωρούμε ότι σε όλες τις χρηματοοικονομικές και όχι μόνο συναλλαγές μεταξύ δύο μερών (ατόμων, επιχειρήσεων, οργανισμών ή και κρατών) πρέπει να μεσολαβεί ένας τρίτος (παραδείγματος χάρη μία τράπεζα ή ένας μεσίτης);

Ουσιαστικά, η τεχνολογία Blockchain επιτρέπει την αυτόματη και χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση, εκτέλεση της συναλλαγής. Οι ειδικοί του κλάδου την ονομάζουν «Τεχνολογία Κατανεμημένου Καθολικού» και την περιγράφουν ως ένα λογιστικό βιβλίο στο οποίο εγγράφονται αυτοματοποιημένα οι peer-to-peer αγοραπωλησίες και οι λοιπές πράξεις. Ωστόσο, το βιβλίο αυτό, δεν αποθηκεύεται σε μια κεντρική τοποθεσία, αλλά αποτελεί μια δημόσια και ανοιχτή σε όλους τους χρήστες βάση δεδομένων. Αυτό γίνεται προκειμένου να διασφαλίζεται η νομιμότητα των συναλλαγών, να επιτρέπεται η επαλήθευσή τους και να αποτρέπεται η πιθανότητα διπλών εγγραφών, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται και η ανωνυμία των συναλλασσόμενων.

Photo credit: Alesia Kozik from Pexels

Σκεφτείτε λοιπόν κάθε κρυπτονόμισμα ως ένα κρυπτογραφημένο αρχείο που αποθηκεύεται σε ένα ψηφιακό «πορτοφόλι» μέσω του οποίου γίνονται και όλες οι συναλλαγές. Η πρόσβαση στο πορτοφόλι είναι δυνατή μέσω οποιαδήποτε συσκευής συνδέεται στο διαδίκτυο.

Έτσι, εάν επιθυμείτε παραδείγματος χάρη να μεταφέρετε χρήματα ή να πληρώσετε για μία υπηρεσία χωρίς να κάνετε χρήση τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας, χωρίς ενδιάμεσους, και κυρίως χωρίς να μπορεί να καταγραφεί και να εντοπιστεί η συναλλαγή, δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήσετε κρυπτονομίσματα. Αρκεί βέβαια το κρυπτονόμισμα να είναι αποδεκτό από τον έτερο συναλλασσόμενο.

Διαβάστε περισσότερα για την τεχνολογία blockchain στο άρθρο «Η μυστηριώδης και υποσχόμενη τεχνολογία Blockchain που υποστηρίζει το Bitcoin».

Το υποσχόμενο μέλλον και οι κίνδυνοι

Ουδείς μπορεί να αρνηθεί την πρωτοφανή επανάσταση που φέρνει η ψηφιακή τεχνολογία στην παγκόσμια οικονομία. Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι συναλλαγές κάθε είδους θα είναι τόσο ασφαλείς, εύκολες και γρήγορες. Και παράλληλα, το κόστος των συναλλαγών θα μειώνεται αισθητά καθώς δεν θα απαιτείται πλέον η ύπαρξη ενδιάμεσων, και κατά συνέπεια η καταβολή προμηθειών.

final_crypto4

Photo credit: ThisIsEngineering from Pexels

Οι περισσότεροι ειδικοί, ωστόσο, συστήνουν προσοχή, καλώντας μας να μη συγχέουμε τις πραγματικά πρωτοφανείς δυνατότητες της τεχνολογίας blockchain με τη συχνά κερδοσκοπική ενασχόληση με τα κρυπτονομίσματα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ουκ ολίγες διαδικτυακές απάτες σχετίζονται με κρυπτονομίσματα. Η προσοχή βέβαια, δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να είμαστε φοβικοί με την τεχνολογική εξέλιξη. Το αντίθετο. Οφείλουμε να την ενθαρρύνουμε.

Όπως άλλωστε δήλωσε και ο επιχειρηματίας Brock Pierce: «Κάθε έξυπνος άνθρωπος που θαυμάζω στον κόσμο αλλά και όσοι φοβάμαι, αντιλαμβάνονται ότι το Blockchain είναι η κινητήρια δύναμη της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης: Όπως ακριβώς ήταν η ατμομηχανή στην πρώτη βιομηχανική επανάσταση, η ηλεκτρική ενέργεια στη δεύτερη, και το μικροτσίπ στην τρίτη».

Δηλώνουμε έτοιμοι λοιπόν για την επανάσταση των συναλλαγών, αλλά και παράλληλα προσεκτικοί.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.