Ειδικότερα, η Neuralink εφηύρε ένα τσιπ που εμφυτεύεται στον εγκέφαλο από ένα χειρουργικό ρομπότ, το οποίο επίσης ανέπτυξε η εταιρεία. Το τσιπ, άπαξ και τοποθετηθεί, δεν είναι ορατό εξωτερικά, ενώ μέσω του λογισμικού του, αναλύει τα σήματα του εγκεφάλου και τα μεταφράζει σε εντολές για τον έλεγχο εξωτερικών συσκευών.
Έτσι, ο Noland μπορεί πλέον να παίζει διαδικτυακό σκάκι χωρίς να έχει ανάγκη τη γραφίδα που χειριζόταν με το στόμα του: Στο βίντεο που παρουσίασε η εταιρεία, φαίνεται να μετακινεί ένα ψηφιακό πιόνι «με τη σκέψη του» δηλώνοντας με ενθουσιασμό: «Αν μπορείτε να δείτε τον κέρσορα να κινείται γύρω από την οθόνη, αυτός είμαι εγώ. It's pretty cool, huh?».
Ο τηλεκινητικός φίλος μας
Και ποιος δεν θα ήταν χαρούμενος στη θέση του; Για χρόνια, πριν την επέμβαση, ο Noland περνούσε τις περισσότερες ημέρες του ξαπλωμένος στο κρεβάτι. Η κύρια επαφή του με τον ψηφιακό κόσμο ήταν η γραφίδα του τάμπλετ του, την οποία ωστόσο κάποιος έπρεπε να τοποθετήσει στο στόμα του. Επιπρόσθετα, η παρατεταμένη χρήση της του προκαλούσε δυσφορία, μυϊκή κόπωση, πληγές, ενώ τον εμπόδιζε και να μιλά παράλληλα.
Μετά την τοποθέτηση του τσιπ, ο 30χρονος πλέον άνδρας είναι σε θέση να ελέγχει με τη σκέψη του τον φορητό υπολογιστή του από διάφορες θέσεις, ακόμη και όταν βρίσκεται ξαπλωμένος στο κρεβάτι. Μπορεί έτσι να περιηγείται στο διαδίκτυο και να παίζει online παιχνίδια με φίλους, να κάνει ζωντανές μεταδόσεις καθώς και να χρησιμοποιεί διάφορες εφαρμογές, ελέγχοντας απλώς τον κέρσορα με το μυαλό του. Καθόλου τυχαία λοιπόν, ο μηχανικός της Neuralink που εμφανίζεται στο βίντεο του Noland, τον περιγράφει ως τον «μοναδικό τηλεκινητικό φίλο του».
Επόμενο βήμα για τον Noland; Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του, θα ήθελε να συνδεθεί με το ρομπότ της Tesla, Optimus, και να το μετατρέψει σε προσωπικό βοηθό του προκειμένου να μεταβιβάσει το βάρος της φροντίδας του από τους ώμους των γονιών του. Και γιατί όχι, να είναι από τους πρώτους που θα οδηγήσουν ένα αυτόνομο Tesla με το μυαλό τους!
Όλα είναι στο μυαλό μας;
Σήμερα, εκτιμάται ότι πάνω από 15 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με τετραπληγία. Ωστόσο, δεδομένης της ψηφιοποίησης της κοινωνίας μας, όπου μεγάλο μέρος της εργασίας, της ψυχαγωγίας και της κοινωνικής μας ζωής βασίζεται στη χρήση υπολογιστών και έξυπνων συσκευών, οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή, είναι πολλά υποσχόμενες ώστε να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.
Επί του παρόντος, η Neuralink επικεντρώνεται στο να δώσει στα άτομα με τετραπληγία τη δυνατότητα να ελέγχουν τους υπολογιστές και τις κινητές συσκευές τους με τη σκέψη τους. Παράλληλα, φέρεται να ερευνά την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δυνατοτήτων στα πεδία της όρασης, της ομιλίας και των κινητικών λειτουργιών.