Γιατί ο Ίλον Μασκ θέλει την εμφύτευση τσιπ στον άνθρωπο;

Γιατί ο Ίλον Μασκ θέλει την εμφύτευση τσιπ στον άνθρωπο;

Η εταιρεία νευροτεχνολογίας του πρωτοπόρου επιχειρηματία αναπτύσσει εμφυτεύματα που θα επιτρέπουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο να επικοινωνεί απευθείας με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ παράλληλα υπόσχονται να θεραπεύουν διάφορες ασθένειες νευροφυσιολογικής φύσεως.

Πώς θα σας φαινόταν εάν μια μέρα θα μπορούσατε να βλέπετε και να ακούτε σαν τον Superman ή να απολαμβάνετε την αγαπημένη σας μουσική δυνατά και καθαρά απευθείας στο κεφάλι σας, χωρίς να ενοχλείτε κανέναν; Εάν πάλι σας λέγαμε ότι θα ήταν εφικτό να «κατεβάσετε» –ως άλλη εφαρμογή– το περιεχόμενο του εγκεφάλου σας σε έναν υπολογιστή, σε ένα ρομπότ ή ακόμη και σε άλλο σώμα;

final_neuralink1

Photo credit: Neuralink

Οι αναξιοποίητες δυνατότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου φαντάζουν σαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας! Διαβάστε στο άρθρο «3 θεωρίες επιστημονικής φαντασίας, όχι και τόσο… φανταστικές» για κάποιες άλλες «φανταστικές» θεωρίες που μπορούν –θεωρητικά– να γίνουν πραγματικότητα.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να ακούγονται σαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο, υπάρχει κάποιος που υπόσχεται ότι τις επόμενες δεκαετίες θα γίνουν πραγματικότητα. Και ως άνθρωπος που τηρεί τις υποσχέσεις του –έστω και με αναθεωρημένους χρόνους ολοκλήρωσης– εργάζεται ήδη προς την υλοποίησή τους.

Ένα gadget για τον εγκέφαλο

Ο λόγος για τον Ίλον Μασκ, ιδρυτή της SpaceX, διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla και νέο ιδιοκτήτη του Twitter, ο οποίος έχει ήδη ιδρύσει μία νεοφυή εταιρεία προκειμένου να κάνει ένα ακόμη (τρελό) όραμά του πραγματικότητα. Ένα gadget που θα επιτρέπει στον ανθρώπινο εγκέφαλο να επικοινωνεί με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Πιο συγκεκριμένα, η Neuralink, η εταιρεία νευροτεχνολογίας που ίδρυσε ο Μασκ και μετράει ήδη επτά χρόνια έρευνας, αναπτύσσει ένα ηλεκτρονικό εμφύτευμα το οποία θα επιτρέπει την άμεση επικοινωνία μεταξύ ενός ανθρώπινου εγκέφαλου και ενός υπολογιστή. Ο ίδιος ο Μασκ, το περιέγραψε ως «ένα Fitbit για το κρανίο με μικροσκοπικά καλώδια», φέρνοντας σαν παράδειγμα το δημοφιλές gadget που παρακολουθεί την υγεία και τη φυσική κατάσταση εκείνου ή εκείνης που το φοράει.

Photo credit: Neuralink

Το εμφύτευμα της Neuralink μοιάζει με ένα μικρό νόμισμα και φιλοξενεί ηλεκτρόδια 20 φορές λεπτότερα από μία τρίχα.

Ως άλλο Fitbit λοιπόν, το μικροτσίπ της Neuralink θα «φοριέται» στον εγκέφαλο: Θα χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τις ανθρώπινες δυνατότητες, αλλάζοντας τον τρόπο που αλληλοεπιδρούμε με την τεχνολογία και αντιμετωπίζουμε διάφορα νευροφυσιολογικά ζητήματα.

Photo credit: Neuralink

Το εμφύτευμα της Neuralink θα τοποθετείται με επέμβαση στον εγκέφαλο. Από την άλλη, ακαδημαϊκοί ερευνητές δημιούργησαν ένα βιομετρικό τατουάζ το οποίο εφαρμόζεται στο δέρμα με νερό. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Το ηλεκτρονικό τατουάζ γραφένιου που ελέγχει την αρτηριακή πίεση»

Πώς λειτουργεί

Με απλά λόγια, η τεχνολογία που αναπτύσσει η Neuralink, στοχεύει να βοηθήσει τους ανθρώπους να αλληλοεπιδρούν με μηχανές χρησιμοποιώντας τον εγκέφαλό τους. Στα αρχικά της στάδια, εκτιμάται ότι θα επιτρέπει τον έλεγχο βασικών συσκευών όπως ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής ή μία κονσόλα παιχνιδιών.

Πώς θα γίνεται αυτό εφικτό; Μέσω των νευρώνων, τους οποίους χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να στέλνει πληροφορίες σε διάφορα μέρη του σώματός. Οι νευρώνες συνδέονται μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα δίκτυο ώστε να επικοινωνούν με χημικά σήματα που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές. Έτσι, δημιουργείται ένα ηλεκτρικό πεδίο. Τοποθετώντας στο πεδίο αυτό το εμφύτευμα της Neuralink, οι νευροδιαβιβαστές θα καταγράφονται και θα κωδικοποιούνται σε έναν αλγόριθμο που θα μπορεί να αποκωδικοποιήσει ένας υπολογιστής.

Video credit: Neuralink

Ο Pager, ένας εννιάχρονος πίθηκος Μακάκος, παίζει MindPong με το εμφύτευμα της Neuralink.

Μελλοντικό πεδίο εφαρμογών

Σύμφωνα με τον Μασκ, ο οποίος έχει συγγράψει και σχετική μελέτη επί του θέματος, τα εμφυτεύματα που αναπτύσσει η Neuralink θα έχουν ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών: Θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον χειρισμό κάθε είδους συσκευών και ρομπότ. Παραδείγματος χάρη, αν θέλετε να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο, θα μπορείτε να καλέσετε το Tesla σας τηλεπαθητικά!

Επίσης, η συμβολή της εν λόγω τεχνολογίας στον τομέα της υγείας εκτιμάται ότι θα είναι τεράστια, προσφέροντας λύσεις σε ανθρώπους που είναι παράλυτοι, ανάπηροι ή αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής, όρασης, νευροφυσιολογικών ή ψυχικών ασθενειών.

Όπως ισχυρίστηκε ο Μασκ, σε ερώτημα που έλαβε στο Twitter, τα εν λόγω εμφυτεύματα θα μπορούν ακόμη και να μεταδίδουν μουσική απευθείας στον εγκέφαλο του χρήστη!

Προς το παρόν, τα μικροτσίπ της Neuralink έχουν δοκιμαστεί μόνο σε ζώα, αν και σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μασκ υπονόησε ότι εκείνος έχει ήδη δοκιμάσει ή θα είναι από τους πρώτους που θα το δοκιμάσουν. Ωστόσο, η εταιρεία αισιοδοξεί ότι σύντομα θα λάβει από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων το πράσινο φως προκειμένου να δοκιμάσει την καινοτόμα τεχνολογία της και σε ανθρώπους.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.