Μετά το κρέας, έρχεται και η συνθετική σοκολάτα

Μετά το κρέας, έρχεται και η συνθετική σοκολάτα

Καθώς το μέλλον του κακάο γίνεται ολοένα και περισσότερο επισφαλές, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε την παραδοσιακή γεωργία, μεταφέροντας την καλλιέργειά του από το χωράφι στο εργαστήριο.

«Αν έπρεπε να διαλέξω, θα προτιμούσα να εγκαταλείψω για ένα μήνα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρά τη σοκολάτα» δηλώνουν σχεδόν 6 στους 10, ενώ 7 στους 10 φοβούνται ότι «ένας κόσμος χωρίς σοκολάτα θα ισοδυναμούσε με έναν κόσμο χωρίς χαρά».

final_choco1

Photo credit: Pexels

Η κατανάλωση σοκολάτας συνεισφέρει στην απελευθέρωση ενδορφινών, των χημικών ουσιών που βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο και στη μείωση του άγχους, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν μία αίσθηση ευεξίας. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ενδορφίνες: Τι είναι οι ορμόνες της ευτυχίας & πως θα αυξηθούν».

Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας, λίγα πράγματα στη ζωή μπορούν να φέρουν τόση απόλαυση και παρηγοριά! Είτε γάλακτος, είτε μαύρη, με φουντούκια ή με φρούτα, σε μορφή μπάρας ή αλείμματος, σε ρόφημα ή σε τούρτα, η σοκολάτα αποτελεί μια παγκόσμια εμμονή: Προσδίδει γεύση στις γιορτές μας, ανακούφιση στις λύπες μας και μικρές στιγμές απόλαυσης στην καθημερινότητά μας.

Καταπώς φαίνεται όμως, πίσω από αυτή τη γλυκιά συνήθεια κρύβεται μια πικρή αλήθεια: Το μέλλον του κακάο, και κατ’ επέκταση της αγαπημένης μας σοκολάτας, γίνεται ολοένα και περισσότερο επισφαλές.

Η «γλυκιά» συνήθεια και η «πικρή» αλήθεια

Το κακάο, δηλαδή η πρώτη ύλη για τη σοκολάτα, προέρχεται από μία ιδιαίτερα ευαίσθητη καλλιέργεια, η οποία ευδοκιμεί μόνο σε λίγες περιοχές γύρω από τον ισημερινό. Το γεγονός αυτό καθιστά τα κακαόδεντρα εξαιρετικά ευάλωτα σε ένα αυξανόμενο φάσμα απειλών, καθώς η κλιματική αλλαγή και η αστάθεια του καιρού που συνεπάγεται –από καταστροφικές πλημμύρες μέχρι πολύμηνες περιόδους ξηρασίας– αποδεκατίζουν εδώ και κάποια χρόνια τις σοδειές.

Πίσω από τη «γλυκιά» μας συνήθεια, καραδοκεί μια «πικρή» αλήθεια: Το κόστος του κακάο διαρκώς αυξάνεται, ενώ η παραγωγή του καθίσταται λιγότερο βιώσιμη λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της αποψίλωσης των δασών και των παραδοσιακών πρακτικών καλλιέργειας.

final_choco2

Από την άλλη, η αδιάκοπη ζήτηση για κακάο έχει οδηγήσει στην αποψίλωση των δασών σε ζωτικές για το περιβάλλον περιοχές, στην υιοθέτηση ανήθικων εργασιακών πρακτικών, ενώ όλο και συχνότερα διάφορες ασθένειες απειλούν ολόκληρες συγκομιδές. Αυτές οι σωρευτικές πιέσεις, σε συνδυασμό με τη συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για σοκολάτα, ωθούν τις τιμές του κακάο όλο και υψηλότερα. Είναι ενδεικτικό, ότι λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που έπληξαν τα προηγούμενα χρόνια τους παραγωγούς κακάο στη Δυτική Αφρική, οι τιμή του αυξήθηκε κατά σχεδόν 300%.

Πίσω από τη «γλυκιά» μας συνήθεια καραδοκεί, λοιπόν, μια «πικρή» αλήθεια: Η παραγωγή κακάο καθίσταται ολοένα και λιγότερο βιώσιμη λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της αποψίλωσης των δασών καθώς και των παραδοσιακών πρακτικών καλλιέργειας που σήμερα απειλούν τα οικοσυστήματα και τις τοπικές κοινωνίες. Εκτιμάται δε, ότι οι τιμές του κακάο θα συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς οι περιβαλλοντικές συνθήκες θα επιδεινώνονται.

Τι θα γινόταν όμως αν μπορούσαμε να παρακάμψουμε την παραδοσιακή γεωργία και να μεταφέρουμε την καλλιέργεια κακάο από το χωράφι στο εργαστήριο;

Photo credit: Pexels

Γνωρίζατε ότι το κακάο εμπεριέχει ουσίες που μπορούν να ενισχύσουν τη νοητική απόδοσή μας; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Κακάο & Οφέλη: Μπορεί να μας κάνει εξυπνότερους;».

Πώς καλλιεργείται η σοκολάτα;

Η ιδέα μπορεί να ακούγεται εξωφρενική, ωστόσο η συνθετική σοκολάτα είναι ουσιαστικά απόρροια της ίδιας διαδικασίας που ακολουθείται και για την παραγωγή του συνθετικού κρέατος.

Δεν ξεκινά από ένα κακαόδεντρο, αλλά από έναν μικρό αριθμό κύτταρων του εν λόγω φυτού, τα οποία τοποθετούνται σε μεγάλες, αποστειρωμένες δεξαμενές που ονομάζονται βιοαντιδραστήρες. Σε αυτό το προσεκτικά ελεγχόμενο περιβάλλον, με την κατάλληλη θερμοκρασία και συνθήκες υγρασίας, τα κύτταρα κακάο λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή τους. Καθώς πολλαπλασιάζονται, προηγμένες τεχνικές κυτταρικής γεωργίας εξασφαλίζουν και συνθέτουν την πολυεπίπεδη γεύση και υφή της γνώριμής μας σοκολάτας.

final_choco4

H αναδημιουργία του κακάο σε κυτταρικό επίπεδο αποτελεί βιοτεχνολογική πρόκληση για τους επιστήμονες και τις επιστημόνισσες τροφίμων.

Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, η αναδημιουργία δηλαδή του κακάο σε κυτταρικό επίπεδο, προηγείται μια διαδικασία που αποτελεί βιοτεχνολογική πρόκληση: Χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως η Αέρια Χρωματογραφία-Φασματομετρία Μάζας (GC-MS) και η Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης (HPLC), οι επιστήμονες και οι επιστημόνισσες τροφίμων εργάζονται αρχικά ώστε να εντοπίσουν και να ποσοτικοποιήσουν με ακρίβεια κάθε γευστική ένωση που υπάρχει σε έναν παραδοσιακά επεξεργασμένο καρπό κακάο.

Στη συνέχεια, πρέπει να αναδημιουργήσουν τη γεύση αυτή, προσομοιώνοντας μέσα στους βιοαντιδραστήρες, τις βιοχημικές μεταμορφώσεις που παρατηρούνται στη ζύμωση αλλά και στην καραμελοποίηση που προκαλεί το παραδοσιακό καβούρδισμα του κακάο.

final_choco34

Photo credit: Pexels

Η συνθετική σοκολάτα είναι απόρροια της ίδιας διαδικασίας που ακολουθείται και για την παραγωγή του συνθετικού κρέατος. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Συνθετικό κρέας: Καλλιεργώντας μπιφτέκια και κοτομπουκιές».

Μία αναδυόμενη τεχνολογία για έναν κόσμο με χαρά

Η τεχνητή καλλιέργεια κακάο αποτελεί μία αναδυόμενη τεχνολογία: Μία υπό εξέλιξη διαδικασία ανακάλυψης, βελτίωσης και συνεχών δοκιμών, στην προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας να μιμηθεί την «αλχημεία» της φύσης υπό άκρως ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες για τη δημιουργία μιας πραγματικά αυθεντικής γεύσης σοκολάτας.

Γι’ αυτό και επί του παρόντος, μόνο ένας μικρός αριθμός εταιρειών δραστηριοποιείται στο εν λόγω πεδίο. Ωστόσο, το συνθετικό κακάο θα μπορούσε στο μέλλον να προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική για πολλές από τις δυσχέρειες και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την παραδοσιακή καλλιέργειά του, ιδίως σε μια περίοδο που η παγκόσμια ζήτηση για σοκολάτα αυξάνεται διαρκώς. Άλλωστε, ποιος θα ήθελε να ζήσει σε έναν κόσμο χωρίς χαρά;

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βασική αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δέσμευσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.