Τα οφέλη της τέχνης στη σωματική & ψυχική υγεία

Τα οφέλη της τέχνης στη σωματική & ψυχική υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέτασε 900 μελέτες που αποδεικνύουν ότι ακόμη και η απλή ενασχόληση με τη ζωγραφική, τον χορό, το γράψιμο ή τη μουσική μπορεί να βελτιώσει την υγεία και να καταπολεμήσει σωματικές και ψυχικές ασθένειες.

Αν ασχολείστε με οποιαδήποτε μορφή τέχνης, μπορεί να μην κάνετε (μεγάλο) καλό στην ίδια την τέχνη, αλλά σίγουρα κάνετε καλό στον εαυτό σας. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι ειδικοί επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που μελέτησαν περισσότερες από 900 σχετικές επιστημονικές έρευνες απ’ όλο τον κόσμο.

Το συμπέρασμά τους είναι απλό αλλά απολύτως τεκμηριωμένο: Η ενασχόληση με τις τέχνες είναι επωφελής ακόμη κι αν είναι περιστασιακή, τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία. Όπως εξηγεί η Δρ. Piroska Östlin, Περιφερειακή Διευθύντρια του ΠΟΥ στην Ευρώπη, οι τέχνες μπορούν να αντιμετωπίσουν ψυχικές αλλά και σωματικές νόσους, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η παχυσαρκία.

art2-min

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Οφέλη από τις τέχνες σε όλη μας τη ζωή

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι θετικές επιδράσεις της τέχνης στην υγεία όλων μας μπορούν να ξεκινήσουν από τη γέννηση (πιθανόν και νωρίτερα!) και να συνεχιστούν ακατάπαυστα έως το τέλος της ζωής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, τα μικρά παιδιά οι γονείς των οποίων τους διαβάζουν πριν τον ύπνο, κοιμούνται καλύτερα και είναι πιο συγκεντρωμένα στο μάθημα. Εξάλλου, οι έφηβοι που συμμετέχουν σε θεατρικές ομάδες είναι λιγότερο βίαιοι, πιο υπεύθυνοι και δηλώνουν σαφώς πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

Στους ηλικιωμένους, και ειδικά σε όσους πάσχουν από άνοια, η μουσική και το τραγούδι βελτιώνει διαπιστωμένα τη μνήμη, την προσοχή, και πολυάριθμες γνωστικές λειτουργίες. Ο χορός επίσης βοηθά επίσης συνανθρώπους μας που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές χώρες εξετάζεται η δυνατότητα «συνταγογράφησης» προγραμμάτων τέχνης και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων από γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Video credit: WHO

Τα οφέλη δεν είναι μόνο για τους επαγγελματίες καλλιτέχνες, λέει η Piroska Östlin αναλύοντας τη σχέση της καλής υγείας με την τέχνη.

Καλλιτεχνική «περίθαλψη»

Όπως αποδεικνύεται από πληθώρα ερευνών, οι τέχνες δεν έχουν μόνο προληπτικό όφελος, αλλά μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες και κατά τη διάρκεια της ιατρικής θεραπείας, σε νοσοκομεία και άλλους χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ακρόαση μουσικής ή η ενασχόληση με τη ζωγραφική μειώνει αισθητά τις παρενέργειες από τη θεραπεία του καρκίνου, όπως η υπνηλία, η έλλειψη όρεξης, η δύσπνοια και η ναυτία.

Όπως παρατηρούν αρκετές σχετικές μελέτες, η συμμετοχή ή έστω η παρακολούθηση καλλιτεχνικών δράσεων σε αίθουσες εκτάκτων περιστατικών αποδεδειγμένα μειώνουν το άγχος, τον πόνο και την αρτηριακή πίεση – ιδιαίτερα για τα παιδιά που νοσηλεύονται και παρακολουθούν μια θεατρική παράσταση ή έναν κλόουν.

art1-min

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Είτε «καλλιτεχνίζεις» είτε παρακολουθείς, μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις

Στον όρο «τέχνη» οι ειδικοί του ΠΟΥ περιλαμβάνουν είτε την ενεργητική είτε την παθητική συμμετοχή σε ολόκληρο το καλλιτεχνικό φάσμα. Ό,τι κι αν επιλέξετε δηλαδή: μουσική, χορό, τραγούδι, θέατρο, κινηματογράφο, εικαστικές τέχνες (χειροτεχνία, σχεδιασμός, ζωγραφική, φωτογραφία), λογοτεχνία (συγγραφή, ανάγνωση, παρακολούθηση λογοτεχνικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ), θέατρο, και ψηφιακές τέχνες. Ακόμη και οι επισκέψεις σε μουσεία, γκαλερί, συναυλίες.

Με λίγα λόγια, είτε κάνετε οι ίδιοι τέχνη, είτε απλώς την απολαμβάνετε τα οφέλη για την υγεία σας είναι δεδομένα. Η αναλυτική μελέτη εκδόθηκε από το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη, και εστιάζει στα ευρήματα των εκατοντάδων ερευνών που κατά καιρούς έχουν διερευνήσει τη συσχέτιση των τεχνών με την υγεία. Μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη εδώ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η πιο προηγμένη επιστημονική έρευνα, η πιο εξελιγμένη τεχνολογία αλλά και η πιο πολύπλοκη εφεύρεση υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, να κάνουν την καθημερινότητά μας απλούστερη και ευκολότερη. Με δυο λόγια να ομορφύνουν τη ζωή μας!

Αυτή είναι η πηγή απ την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog. Αν και πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε… και στο φεγγάρι.