Ένα καινοτόμο τζελ για την αντιμετώπιση του hangover

Ένα καινοτόμο τζελ για την αντιμετώπιση του hangover

Στο προσεχές μέλλον, ίσως είναι εφικτό μια κουταλιά (τζελ) πριν την πρώτη γουλιά (αλκοόλ) να μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε το ποτό μας χωρίς να κινδυνεύουμε από τις τοξικές και επιβλαβείς επιπτώσεις του αλκοόλ.

Η αίσθηση είναι οικεία σε πολλούς από εμάς: Μετά από ένα εορταστικό, οικογενειακό τραπέζι ή μία έξοδο με φιλικά πρόσωπα, άφθονο αλκοόλ και επαναλαμβανόμενες «εβίβες», θέτουμε ισχυρή υποψηφιότητα για μία δύσκολη επόμενη ημέρα πονοκεφάλου, ξηροστομίας και ατονίας.

final_alcoholgel1

Photo credit: Free to use from Pexels

Η κατανόηση των μηχανισμών επίδρασης του αλκοόλ στον οργανισμό, περιλαμβάνει τις απαντήσεις για το πώς να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικότερα το hangover. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Τι είναι το hangover & οι τρόποι αντιμετώπισής του».

Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε και συμπτώματα όπως η αστάθεια και η υπερβολική ενόχληση από τον παραμικρό θόρυβο ή φως, τότε έχουμε σίγουρα εξασφαλίσει το «βραβείο» hangover της ημέρας! Ωστόσο, μην απελπίζεστε! Σύντομα, ίσως είναι εφικτό να απολαμβάνουμε το ποτό μας χωρίς τον κίνδυνο της επόμενης ημέρας!

«Εβίβες» και χωρίς συνέπειες;

Το αλκοόλ που καταναλώνουμε εισέρχεται κατά κύριο λόγο στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των βλεννογόνων του στομάχου και του εντέρου, με τις αναμενόμενες συνέπειες της επόμενης ημέρας που αναλύσαμε προηγουμένως.

Ωστόσο, μία ομάδα ερευνητών του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH Zurich), ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ίσως βρέθηκε η λύση για να τις αποφύγουμε: Ένα τζελ το οποίο διασπά το αλκοόλ στο πεπτικό σύστημα προτού εκείνο περάσει στην κυκλοφορία του αίματος και γίνει τοξικό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εν λόγω τζελ, το οποίο έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε ποντίκια, αφού διασπάσει το αλκοόλ μέσα στο γαστρεντερικό σύστημα, το μετατρέπει γρήγορα και αποτελεσματικά σε αβλαβές οξικό οξύ. Ως αποτέλεσμα, το οινόπνευμα δεν προλαβαίνει να εισέλθει στο αίμα προκαλώντας τις «γνωστές» τοξικές και επιβλαβείς επιπτώσεις του.

Το τζελ μεταφέρει τη διάσπαση του αλκοόλ από το ήπαρ στο πεπτικό σύστημα. Ως αποτέλεσμα, ο μεταβολισμός του δεν οδηγεί σε παραγωγή ακεταλδεΰδης, η οποία είναι τοξική και υπεύθυνη για πολλά προβλήματα υγείας που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

final_alcoholgel2

Infographic: ETH Zurich

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Raffaele Mezzenga, ο μεταβολισμός του οινοπνεύματος στο πεπτικό –σε αντίθεση με την ίδια διαδικασία στο ήπαρ– δεν οδηγεί σε παραγωγή ακεταλδεΰδης. Μία ουσία η οποία είναι τοξική και υπεύθυνη για πολλά προβλήματα υγείας που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Μια κουταλιά πριν τη γουλιά

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φαγώσιμο τζελ που αποτελείται από πρωτεΐνες γάλακτος, άτομα σιδήρου και νανοσωματίδια χρυσού, είναι αποτελεσματικό μόνο εφόσον ληφθεί εγκαίρως. Όσο δηλαδή το αλκοόλ παραμένει στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωσή του δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα από τη στιγμή που το αλκοόλ θα περάσει στην κυκλοφορία του αίματος. Ούτε μπορεί να συμβάλλει γενικώς στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Ωστόσο, θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο σε όσους συνηθίζουν να πίνουν πού και πού ένα ποτηράκι παραπάνω, αλλά θα προτιμούσαν να αποφύγουν τις επιβλαβείς συνέπειες του οινοπνεύματος.

final_alcoholgel3

Photo credit: Free to use from Pexels

Αν πίνετε λίγο παραπάνω, αλλά την επόμενη ημέρα το μετανιώνετε λόγω του hangover, ίσως θα πρέπει να δοκιμάσετε τα συνθετικά ποτά χωρίς αλκοόλ! Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Συνθετικό αλκοόλ για να πίνουμε χωρίς να φοβόμαστε».

Μια κουταλιά πριν τη γουλιά; Όχι ακόμα, μιας και απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές προτού το τζελ λάβει έγκριση για χρήση από ανθρώπους. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης αισιοδοξούν για την εξασφάλισή της, δεδομένου ότι το τζελ αποτελείται από ασφαλή, βρώσιμα υλικά. Μέχρι τότε, απολαύστε κάθε γουλιά με φειδώ. Εβίβα!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.