Στο προσεχές μέλλον, ίσως είναι εφικτό μια κουταλιά (τζελ) πριν την πρώτη γουλιά (αλκοόλ) να μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε το ποτό μας χωρίς να κινδυνεύουμε από τις τοξικές και επιβλαβείς επιπτώσεις του αλκοόλ.
Στο προσεχές μέλλον, ίσως είναι εφικτό μια κουταλιά (τζελ) πριν την πρώτη γουλιά (αλκοόλ) να μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε το ποτό μας χωρίς να κινδυνεύουμε από τις τοξικές και επιβλαβείς επιπτώσεις του αλκοόλ.
Η αίσθηση είναι οικεία σε πολλούς από εμάς: Μετά από ένα εορταστικό, οικογενειακό τραπέζι ή μία έξοδο με φιλικά πρόσωπα, άφθονο αλκοόλ και επαναλαμβανόμενες «εβίβες», θέτουμε ισχυρή υποψηφιότητα για μία δύσκολη επόμενη ημέρα πονοκεφάλου, ξηροστομίας και ατονίας.
Η κατανόηση των μηχανισμών επίδρασης του αλκοόλ στον οργανισμό, περιλαμβάνει τις απαντήσεις για το πώς να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικότερα το hangover. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Τι είναι το hangover & οι τρόποι αντιμετώπισής του».
Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε και συμπτώματα όπως η αστάθεια και η υπερβολική ενόχληση από τον παραμικρό θόρυβο ή φως, τότε έχουμε σίγουρα εξασφαλίσει το «βραβείο» hangover της ημέρας! Ωστόσο, μην απελπίζεστε! Σύντομα, ίσως είναι εφικτό να απολαμβάνουμε το ποτό μας χωρίς τον κίνδυνο της επόμενης ημέρας!
Το αλκοόλ που καταναλώνουμε εισέρχεται κατά κύριο λόγο στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των βλεννογόνων του στομάχου και του εντέρου, με τις αναμενόμενες συνέπειες της επόμενης ημέρας που αναλύσαμε προηγουμένως.
Ωστόσο, μία ομάδα ερευνητών του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH Zurich), ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ίσως βρέθηκε η λύση για να τις αποφύγουμε: Ένα τζελ το οποίο διασπά το αλκοόλ στο πεπτικό σύστημα προτού εκείνο περάσει στην κυκλοφορία του αίματος και γίνει τοξικό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εν λόγω τζελ, το οποίο έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε ποντίκια, αφού διασπάσει το αλκοόλ μέσα στο γαστρεντερικό σύστημα, το μετατρέπει γρήγορα και αποτελεσματικά σε αβλαβές οξικό οξύ. Ως αποτέλεσμα, το οινόπνευμα δεν προλαβαίνει να εισέλθει στο αίμα προκαλώντας τις «γνωστές» τοξικές και επιβλαβείς επιπτώσεις του.
Το τζελ μεταφέρει τη διάσπαση του αλκοόλ από το ήπαρ στο πεπτικό σύστημα. Ως αποτέλεσμα, ο μεταβολισμός του δεν οδηγεί σε παραγωγή ακεταλδεΰδης, η οποία είναι τοξική και υπεύθυνη για πολλά προβλήματα υγείας που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Raffaele Mezzenga, ο μεταβολισμός του οινοπνεύματος στο πεπτικό –σε αντίθεση με την ίδια διαδικασία στο ήπαρ– δεν οδηγεί σε παραγωγή ακεταλδεΰδης. Μία ουσία η οποία είναι τοξική και υπεύθυνη για πολλά προβλήματα υγείας που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φαγώσιμο τζελ που αποτελείται από πρωτεΐνες γάλακτος, άτομα σιδήρου και νανοσωματίδια χρυσού, είναι αποτελεσματικό μόνο εφόσον ληφθεί εγκαίρως. Όσο δηλαδή το αλκοόλ παραμένει στον γαστρεντερικό σωλήνα.
Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωσή του δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα από τη στιγμή που το αλκοόλ θα περάσει στην κυκλοφορία του αίματος. Ούτε μπορεί να συμβάλλει γενικώς στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Ωστόσο, θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο σε όσους συνηθίζουν να πίνουν πού και πού ένα ποτηράκι παραπάνω, αλλά θα προτιμούσαν να αποφύγουν τις επιβλαβείς συνέπειες του οινοπνεύματος.
Αν πίνετε λίγο παραπάνω, αλλά την επόμενη ημέρα το μετανιώνετε λόγω του hangover, ίσως θα πρέπει να δοκιμάσετε τα συνθετικά ποτά χωρίς αλκοόλ! Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Συνθετικό αλκοόλ για να πίνουμε χωρίς να φοβόμαστε».
Μια κουταλιά πριν τη γουλιά; Όχι ακόμα, μιας και απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές προτού το τζελ λάβει έγκριση για χρήση από ανθρώπους. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης αισιοδοξούν για την εξασφάλισή της, δεδομένου ότι το τζελ αποτελείται από ασφαλή, βρώσιμα υλικά. Μέχρι τότε, απολαύστε κάθε γουλιά με φειδώ. Εβίβα!