Τι είναι το hangover & οι τρόποι αντιμετώπισής του

Τι είναι το hangover & οι τρόποι αντιμετώπισής του

Η κατανόηση των μηχανισμών επίδρασης του αλκοόλ στον οργανισμό, περιλαμβάνει τις απαντήσεις για το πώς να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικότερα το hangover.

Καθώς το ένα ποτήρι φέρνει το άλλο, η παρατεταμένη περίοδος των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός hangover. Βαρύ κεφάλι, ξηρό στόμα, ατονία, αστάθεια, υπερβολική ενόχληση από τον παραμικρό θόρυβο ή φως, συγκαταλέγονται στις πιο συνήθεις συνέπειες της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ.

final_hangover1

Photo credit: Karolina Grabowska from Pexels

Είναι εύκολο να παρασυρθείτε την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών; Διαβάστε το άρθρο «5 απλά tips για υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια των γιορτών» και πάρτε ιδέες για το πώς να αντισταθείτε χωρίς να περιοριστείτε.

Οι επόμενες 14-23 ώρες, μέχρι δηλαδή το αλκοόλ να αποβληθεί από τον οργανισμό σας, είναι δύσκολες και θα δοκιμάσουν την υπομονή σας. Τόσο τη δική σας όσο και των γύρω σας! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ποιος είναι ο λόγος που με ένα - δύο ποτηράκια αλκοόλ χαλαρώνετε και «κάνετε κεφάλι», αλλά αν παρασυρθείτε «χάνετε και το κεφάλι σας»;

Τι συμβαίνει όταν καταναλώνετε αλκοόλ

Το αλκοόλ απορροφάται στο κυκλοφορικό σύστημα έως ότου το συκώτι μπορεί να το διασπάσει. Μόλις εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, χρειάζονται περίπου πέντε λεπτά για να φτάσει στον εγκέφαλό σας, ενώ τα αποτελέσματα κορυφώνονται μετά από 30 έως 90 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, το συκώτι σας εργάζεται προκειμένου να μεταβολίσει το αλκοόλ χρησιμοποιώντας ένζυμα. Μικρές ποσότητες μπορεί επίσης να απεκκριθούν μέσω του ιδρώτα, των ούρων και των πνευμόνων σας, γεγονός που εξηγεί γιατί τα αλκοτέστ το ανιχνεύουν.

final_hangover2

Τα πρώτα συμπτώματα του αλκοόλ είναι συνήθως ευχάριστα. Μόλις εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, χρειάζονται περίπου 5 λεπτά για να φτάσει στον εγκέφαλό σας, ενώ τα αποτελέσματα κορυφώνονται μετά από 30-90 λεπτά.

Το αλκοόλ επηρεάζει επίσης τους νεφρούς, οι οποίοι απομακρύνουν τις βλαβερές ουσίες από το αίμα και φροντίζουν για την ενυδάτωση του οργανισμού. Η υπερβολική ποσότητα αλκοόλ–περισσότερα από τρία ποτά την ημέρα για τις γυναίκες και τέσσερα για τους άνδρες– βάζει εμπόδια στη σωστή λειτουργία των νεφρών.

Ολόκληρο το σώμα σας, λοιπόν, εργάζεται προκειμένου να επεξεργαστεί και να αποβάλει το αλκοόλ. Αυτό σημαίνει ότι για το hangover σας μπορεί να ευθύνονται διάφοροι παράγοντες με συμπτώματα, όπως:

  • Αφυδάτωση: Τα νεφρά σας παράγουν περισσότερα ούρα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση και ανισορροπία ηλεκτρολυτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δίψα, ξηροστομία, πονοκέφαλο και ναυτία.
  • Γαστρεντερικές διαταραχές: Η υπερκατανάλωση οινοπνευματωδών μπορεί να ερεθίσει το στομάχι, ή ακόμη και να του προκαλέσει φλεγμονή. Ενδέχεται επίσης να οδηγήσει σε αύξηση οξέων, με αποτέλεσμα κοιλιακό άλγος ή ναυτία. Κατά τη διάρκεια μεταβολισμού του αλκοόλ, το συκώτι απελευθερώνει ακεταλδεΰδη, η οποία προκαλεί ναυτία ή έμετο.
  • Μειωμένο σάκχαρο στο αίμα: Εάν πέσει το σάκχαρό σας, μπορεί να αισθάνεστε αδύναμοι ή κουρασμένοι. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους έχουν διαβήτη, καθώς με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειωθεί επικίνδυνα.
final_hangover3

Photo credit: cottonbro from Pexels

Θέλετε ιδέες για το πώς να φάτε και να πιείτε σωστά τις γιορτές; Διαβάστε το άρθρο «Η fun επιστήμη πίσω από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι».

Πώς να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του hangover είναι απλώς να βοηθήσετε το σώμα σας να ανακάμψει, αποφεύγοντας:

  • την επιπρόσθετη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών,
  • την περαιτέρω αφυδάτωση πίνοντας πολλά υγρά, από νερό και ενεργειακά ροφήματα, μέχρι κοτόσουπα και ό,τι σας ταιριάζει,
  • τα σκευάσματα παρακεταμόλης, διότι μπορεί να επιβαρύνουν το ήδη σκληρά εργαζόμενο συκώτι σας,
  • αλλά και τα «γιατροσόφια» που συνδυάζουν συστατικά όπως αυγά, ωμό ψάρι, ταμπάσκο και λουκάνικα!

Η καλύτερη πρόληψη του hangover; Μην πιείτε! Η καλύτερη θεραπεία; Ο χρόνος. Ξεκουραστείτε και δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο που χρειάζεται ώστε να ανακάμψει. Καλές γιορτές με υγεία!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.