Εφαρμογές για τη σωστή και υγιή χρήση του κινητού

Εφαρμογές για τη σωστή και υγιή χρήση του κινητού

Screen time alert: Πώς θα αποκτήσουμε μια πιο υγιή σχέση με τις συσκευές και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε διαρκώς

Δουλειά στον υπολογιστή, μηνύματα στο κινητό, σειρές στην τηλεόραση, Stories στο Instagram, posts στο Facebook, games στο tablet. Και να ’ταν μόνο αυτά. Είναι αναρίθμητες οι ώρες που περνάμε μπροστά σε μια οθόνη – αρκετοί κοιτούν σχεδόν ακατάπαυστα οθόνες από τη στιγμή που ξυπνούν μέχρι να τους πάρει ξανά ο ύπνος.

Παρότι οι περισσότεροι νιώθουν τύψεις γι’ αυτή τη συνήθεια δεν κάνουν το παραμικρό για να την περιορίσουν. Τη μάλλον προβληματική σχέση μας με την τεχνολογία έρχεται να καλύψει η ίδια η τεχνολογία. Πλέον, κυκλοφορούν πολλές εφαρμογές που μας βοηθούν να περιορίσουμε το «κόλλημα» με τις οθόνες αλλά και να συγκεντρωθούμε σε όσα είναι πραγματικά σημαντικά.

Ακολουθούν ορισμένες από τις πιο χρηστικές:

Freedom

Αν θέλετε να επικεντρωθείτε στην καθημερινή εργασία σας χωρίς περισπασμούς, αυτή η εφαρμογή υπόσχεται να γίνει ο καλύτερος σύμμαχός σας. Στην πράξη, μπλοκάρει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες και εφαρμογές που σας αποσπούν. Αυτό που υπόσχεται μάλιστα είναι ότι η μακροπρόθεσμη χρήση θα σας επιτρέψει να αναπτύξετε μια πιο υγιή σχέση με την ψηφιακή τεχνολογία και να ανακτήσετε τον έλεγχο του χρόνου και της προσοχής σας.

Η εφαρμογή Freedom λειτουργεί σε υπολογιστές (Mac και Windows) και σε φορητές συσκευές με iOS και Android.

Video credit: Freedom app

Space

Αυτό το εξατομικευμένο πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να σκεφτείτε πώς (και πόσο) χρησιμοποιείτε το κινητό σας και πώς επηρεάζει τη ζωή σας. Οι δημιουργοί της εφαρμογής ισχυρίζονται ότι θέλουν να μας βοηθήσουν «να κατεβάσουμε το τηλέφωνο και να κοιτάξουμε τον κόσμο γύρω μας» αναζητώντας την ισορροπία μεταξύ τηλεφώνου και ζωής. Μέσω του περιβάλλοντος της εφαρμογής, μπορείτε να θέτετε ποσοτικούς στόχους χρήσης συσκευής και εφαρμογών, να παρακολουθείτε την καθημερινή πρόοδό σας, αλλά και να διαχειρίζεστε τις (τεχνολογικές και όχι μόνο) συνήθειές σας.

Η εφαρμογή Space λειτουργεί σε φορητές συσκευές με iOS και Android και ως add-on στον Chrome.

Photo credit: Space app

ZenScreen

Αυτό το app λανσάρεται ως το απόλυτο εργαλείο «ψηφιακής δίαιτας». Το ZenScreen δεν στοχεύει στην «απαγόρευση» εφαρμογών και ιστοσελίδων, αλλά στην ανάπτυξη μιας πιο φυσιολογικής σχέσης του χρήστη με αυτές. Γι’ αυτό τον λόγο επιστρατεύει έναν ψηφιακό βοηθό που δίνει συμβουλές και σας καθοδηγεί στην αξιοποίηση ελέγχων διαχείρισης, όπως ο προκαθορισμένος χρόνος χρήσης του κινητούή συγκεκριμένης εφαρμογής (π.χ. δέκα λεπτά ανά ώρα). Μπορείτε επίσης να θέτετε όρια συνολικού χρόνου που ξοδεύετε σε ψυχαγωγικές εφαρμογές, games ή social media. Εξίσου χρήσιμες είναι οι ρυθμίσεις για παιδιά, όπως ο συγκεκριμένος χρόνος χρήσης του κινητού το βράδυ.

Η εφαρμογή ZenScreen λειτουργεί σε φορητές συσκευές με iOS και Android και ως add-on στον Chrome.

Video credit: ZenScreen

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η πιο προηγμένη επιστημονική έρευνα, η πιο εξελιγμένη τεχνολογία αλλά και η πιο πολύπλοκη εφεύρεση υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, να κάνουν την καθημερινότητά μας απλούστερη και ευκολότερη. Με δυο λόγια να ομορφύνουν τη ζωή μας!

Αυτή είναι η πηγή απ την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog. Αν και πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε… και στο φεγγάρι.