Το πρώτο ηλεκτρικό αγωνιστικό όχημα απογείωσης & προσγείωσης

Το πρώτο ηλεκτρικό αγωνιστικό όχημα απογείωσης & προσγείωσης

Ένα μονοθέσιο ηλεκτρικό όχημα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) οδηγεί τις εξελίξεις για τη διεξαγωγή της πρώτης «Formula 1» των αιθέρων.

Από την αυγή της εποχής του μηχανοκίνητου οχήματος, στα τέλη του 19ου αιώνα, οι αγωνιστικές διοργανώσεις ήταν εκείνες που έδωσαν ώθηση στην καινοτόμο ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Παραδείγματος χάρη, ως αποτέλεσμα της διοργάνωσης της Formula 1, ήδη από τη δεκαετία του 1950, σήμερα όλοι οι οδηγοί απολαμβάνουν –ως δεδομένες– σημαντικές καινοτομίες απόδοσης και ασφάλειας που πρωτοδοκιμάστηκαν σε πίστες «αεροπλανικών» ταχυτήτων από πιλότους του εν λόγω πρωταθλήματος.

final_Airspeeder-Mk4_1

Photo credit: Alauda Aeronautics

Τα eVTOL αναμένεται να εγκαινιάσουν μία νέα εποχή κινητικότητας. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Το νέο ιπτάμενο ηλεκτρικό λεωφορείο που αλλάζει τα δεδομένα».

Τώρα, η Alauda Aeronautics, μία εταιρεία από την Αυστραλία, φιλοδοξεί να διοργανώσει κυριολεκτικά την πρώτη Formula 1 των αιθέρων, ξεκινώντας από τη δημιουργία ενός αγωνιστικού, ηλεκτρικού οχήματος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL).

Καταλύτης καινοτομίας προς μια νέα εποχή κινητικότητας

Το Airspeeder, όπως ονομάζεται το πρώτο αγωνιστικό eVTOL, θα αποτελέσει –σύμφωνα με τους δημιουργούς του– καταλύτη καινοτομίας για μια νέα εποχή κινητικότητας. Γι’ αυτό και για την ανάπτυξη και κατασκευή του, η Alauda Aeronautics, έχει επιστρατεύσει κορυφαία ονόματα από τον τομέα της αεροδιαστημικής, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της τεχνολογίας μηχανοκίνητου αθλητισμού, με προϋπηρεσία σε εταιρείες όπως ΜcLaren, Boeing, Jaguar κ.ά.

Video credit: Airspeeder

Μετά τα eVTOL, ακολουθούν τα PAV (Personal Aerial Vehicle); Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Το Macrobat είναι η νέα πρόταση για «καθαρές» αερομεταφορές».

Προς το παρόν, το Airspeeder βρίσκεται σε προπαρασκευαστικό στάδιο. Την προηγούμενη χρονιά, η εταιρεία παρουσίασε το Mk3: Πρόκειται για ένα τηλεκατευθυνόμενο eVTOL στο οποίο δοκιμάστηκαν νέες τεχνολογίες πριν εισαχθούν στην 4η –επανδρωμένη– βερσιόν του Airspeeder, η οποία αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της μέχρι τα τέλη του 2022.

Το Airspeeder Mk3 είναι ο τηλεκατευθυνόμενος πρόδρομος του πρώτου επανδρωμένου αγωνιστικού eVTOL.

final_Airspeeder-Mk4_2

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το Airspeeder Mk4 θα αναπτύσσει αγωνιστική ταχύτητα της τάξης των 130 χλμ./ώρα με μέγιστη τα 250 χλμ./ώρα. Η αυτονομία της μπαταρίας του θα είναι αρκετή για μια πτήση διάρκειας 5-20 λεπτών, ενώ το μέγιστο βάρος απογείωσης θα προσεγγίζει τα 400 κιλά. Όσον αφορά την αισθητική του, είναι εμπνευσμένη από τα πρώτα αγωνιστικά αυτοκίνητα της Φόρμουλας 1 από τη δεκαετία του 1950.

Όπως ανακοίνωσε η Alauda Aeronautics, ο Μπρούνο Σένα, o Βραζιλιάνος πρώην πιλότος της Formula 1 και ανιψιός του αείμνηστου Άιρτον Σένα, υπέγραψε ήδη συμβόλαιο προκειμένου να πιλοτάρει το πρώτο Airspeeder Mk4.

«Ο πόλεμος των άστρων» συναντά το «Blade Runner»

Πώς θα μοιάζει λοιπόν μία Formula 1 των αιθέρων; Αν φαντάζεστε κάτι σαν τον αγώνα του μικρού Άνακιν Σκαιγουόκερ στο «Star Wars: Επεισόδιο I - Η Αόρατη Απειλή» δεν πέφτετε έξω. Όπως έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις του ο ιδρυτής της Alauda Aeronautics, Matt Pearson η εν λόγω σκηνή, καθώς και εικόνες ιπτάμενων οχημάτων από ταινίες όπως το «Blade Runner» ή «Το Πέμπτο Στοιχείο», έδωσαν τροφή στη φαντασία του και ώθηση στη δημιουργικότητά του.

Video credit: BestScenesOfAllTime

Ο μικρός Άνακιν Σκαιγουόκερ πιλοτάρει το ιπτάμενο αγωνιστικό όχημά του στο «Boonta Eve Podrace», δηλαδή τη Formula 1 του πλανήτη Τατουίν.

Γι’ αυτό και η εταιρεία έχει επιλέξει εξωτικές περιοχές για τη διεξαγωγή των αγώνων, όπως έρημους ή νησιά με ιδιαίτερο ανάγλυφο, που θυμίζουν κάτι από τις φουτουριστικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας οι οποίες ενέπνευσαν τον ιδρυτή της.

Άλλωστε, το Airspeeder θα πρωτοπορήσει και ως προς τη χρήση προσωπίδων επαυξημένης πραγματικότητας (AR): Ο πιλότος θα επικοινωνεί μέσω αυτών με την βάση του αλλά παράλληλα θα μεταδίδει ζωντανά από το πιλοτήριό του σε όσους επιλέξουν να παρακολουθήσουν τους αγώνες online.

Έτσι, εάν δεν μπορείτε να επισκεφτείτε την έρημο Mojave στην Καλιφόρνια ή το Coober Pedy της Νότιας Αυστραλίας –τις πρώτες εγκεκριμένες περιοχές στον κόσμο για τους αγώνες– μην απελπίζεστε. Θα μπορείτε να παρακολουθήσετε τους ελιγμούς των πιλότων ανάμεσα σε γκρεμούς και ύφαλους σαν να βρίσκεστε μαζί τους στο πιλοτήριο, σε μία Formula 1 των αιθέρων που θα συνδυάζει την τεχνολογία και τη διαδραστικότητα με την pop κουλτούρα!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.