Το νέο ιπτάμενο ηλεκτρικό λεωφορείο που αλλάζει τα δεδομένα

Το νέο ιπτάμενο ηλεκτρικό λεωφορείο που αλλάζει τα δεδομένα

Το ηλεκτρικό αεροσκάφος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης θα μεταφέρει ταυτόχρονα μέχρι και 40 επιβάτες και αναμένεται να ξεκινήσει τις πτήσεις του το 2024.

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και συχνότερα για νέους και πρωτότυπους εναέριους τρόπους μεταφοράς. Από το Celera 500L, το εξαθέσιο αεροσκάφος που έχει τη δυνατότητα να πετάει με την ταχύτητα ενός αεριωθούμενου αεροπλάνου, μέχρι το ιπτάμενο VTOL ασθενοφόρο της Νέας Υόρκης, πολυάριθμες νεοφυείς επιχειρήσεις εργάζονται παγκοσμίως προκειμένου να μετατρέψουν τους αιθέρες σε οδικά δίκτυα.

Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα οχήματα προορίζονται προς το παρόν για περιορισμένο αριθμό επιβατών. Στο πλαίσιο αυτό, μία νεοφυής εταιρεία αποφάσισε να στοχεύσει κυριολεκτικά ψηλότερα!

Video credit: Kelekona

Ο λόγος για την εταιρεία Kelekona, η οποία με έδρα τη Νέα Υόρκη, αναπτύσσει ένα ηλεκτρικό όχημα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) που μεταφέρει ταυτόχρονα μέχρι και 40 επιβάτες.

Μια φιλόδοξη ιδέα για το μέλλον των μαζικών μεταφορών

Ο Braeden Kelekona συνέλαβε την ιδέα για το ιπτάμενο λεωφορείο περνώντας ώρες στοιβαγμένος στο μετρό της Νέας Υόρκης με το οποίο μετακινούνται εκατομμύρια επιβάτες καθημερινά. Τουλάχιστον μέχρι πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Δεδομένου του περιορισμένου εναέριου χώρου της Νέας Υόρκης, ο Braeden συνειδητοποίησε ότι όταν οι μεταφορές με ιπτάμενα ταξί που αναπτύσσονται σήμερα γίνουν προσιτές στο επιβατικό κοινό, τα προβλήματα κυκλοφορίας και συμφόρησης θα μεταφερθούν από τη γη στον ουρανό, ειδικά στις μεγαλουπόλεις. Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ιπτάμενο ηλεκτρικό όχημα που θα μπορεί να μεταφέρει ταυτόχρονα μέχρι και 40 επιβάτες.

Photo credit: Kelekona

Το αποτέλεσμα είναι ένα ηλεκτρικό αεροσκάφος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης που μοιάζει με ιπτάμενο δίσκο ή φουτουριστικό φουσκωτό. Η εκτυπωμένη σε 3D printer άτρακτός του θα είναι κατασκευασμένη από συνθετικά και αλουμινένια υλικά, ενώ θα περιλαμβάνει μια «γιγάντια» μπαταρία που θα του επιτρέπει αρκετές ώρες πτήσεις με χαμηλότερους ρύπους.

Μία τεχνολογία που βρίσκεται παντού και πουθενά

Σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου των αερομεταφορών, τα eVTOL οχήματα όπως και τα delivery drones, αξιοποιούν τεχνολογίες που θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με τη «Γάτα του Σρέντινγκερ»: βρίσκονται παντού και πουθενά ταυτόχρονα. Πολυάριθμες εταιρείες εργάζονται πυρετωδώς για την ανάπτυξή τους, αλλά τα αποτελέσματα μέχρις στιγμής δεν είναι πρακτικά βιώσιμα.

Photo credit: Kelekona

Η αξιοποίηση του ιπτάμενου λεωφορείου για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού, στρατιωτών ή ολόκληρων διμοιριών, βρίσκεται επίσης στα σχέδια της εταιρείας. Από την άλλη πλευρά, ένα drone που σχεδιάστηκε για τον στρατό, αναμένεται να εισέλθει στο χώρο των εμπορικών αερομεταφορών. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Η επανάσταση των delivery drones ξεκινάει με το ελικόπτερο ΤΙΤΑΝ».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Braeden Kelekona, τα πρώτα δρομολόγια του ιπτάμενου λεωφορείου θα ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά μεταφέροντας αρχικά μόνο φορτία, ενώ μέχρι το 2024 θα μπουν σε τροχιά και οι επιβατικές πτήσεις, εφόσον η εταιρεία λάβει την ανάλογη πιστοποίηση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.