Το βιντεοπαιχνίδι που βοηθά τις μονάδες έκτακτων περιστατικών

Το βιντεοπαιχνίδι που βοηθά τις μονάδες έκτακτων περιστατικών

Ένα adventure game για iPhone βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών στις μονάδες επειγόντων.

Θα μπορούσε ένα videogame να βοηθήσει τους γιατρούς στην καθημερινή ιατρική πρακτική; Μια νέα κλινική μελέτη υποστηρίζει ότι όχι μόνο μπορεί, αλλά ότι αποδείχθηκε σαφώς πιο αποτελεσματικό σε σύγκριση με τη συμβατική εκπαιδευτική διαδικασία.

Το παιχνίδι έχει τίτλο Night Shift και αναπτύχθηκε για iOS από τη Schell Games υπό την επίβλεψη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, με στόχο την εκπαίδευση γιατρών σε μονάδες έκτακτων περιστατικών. Ουσιαστικά στοχεύει στην εξοικείωσή τους με τα περιστατικά τραυματιών που χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης, επίκουρη καθηγήτρια Deepika Mohan, κάθε χρόνο μπορούν να προληφθούν τουλάχιστον 30.000 θάνατοι. Αρκεί βέβαια να διαγνωστεί εγκαίρως η σοβαρότητα της κατάστασης ασθενών με σοβαρά τραύματα ώστε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο που μπορεί να παρέχει την κατάλληλη αντιμετώπιση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γιατροί σε μη εξειδικευμένα κέντρα συνήθως αντιμετωπίζουν μόνο ένα περιστατικό σοβαρού τραυματισμού ανά 1.000 ασθενείς, με αποτέλεσμα να μη διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία.

mohan-uai-2064×1376-min
Photo credit: University of Pittsburgh

Deepika Mohan, MD, MPH, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χειρουργικής και Εντατικολογίας

Ο ειδικευόμενος ήρωας

Στην έρευνα συμμετείχαν 368 ιατροί από τμήματα επειγόντων σε μη εξειδικευμένα νοσοκομεία των ΗΠΑ. Στους μισούς ανατέθηκε η ενασχόληση με το videogame και οι άλλοι μισοί κλήθηκαν να διαβάσουν για μία τουλάχιστον ώρα το αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό. Στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτηματολόγια και ολοκλήρωσαν μια προσομοίωση.

Οι γιατροί που δοκίμασαν το παιχνίδι παρότι δεν απόλαυσαν ιδιαίτερα την εκπαιδευτική διαδικασία αποδείχτηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικοί στην πράξη σε σύγκριση με συμφοιτητές τους που συνέχισαν να παρακολουθούν την κλασική εκπαίδευση. Όσοι είχαν παίξει το παιχνίδι έκαναν σωστή διαλογή ασθενών σε ποσοστό 47%, ενώ όσοι είχαν απλώς διαβάσει το υλικό μόλις 36%.

Nightshift-03
Photo credit: Shell Games

Πιο αποτελεσματικοί οι gamers-γιατροί και έξι μήνες αργότερα

Το παιχνίδι άλλωστε, είναι σχεδιασμένο ώστε να αξιοποιεί τις ευρετικές λειτουργίες του εγκεφάλου –την αυτόματη ανάσυρση πρότερων εμπειριών ώστε να λάβει στιγμιαίες υποσυνείδητες αποφάσεις. «Μια ώρα ενασχόλησης με το παιχνίδι αναβαθμίζει τους εγκεφάλους των γιατρών σε τέτοιο βαθμό, που έξι μήνες αργότερα, εξακολουθούσαν να ξεπερνούν τους συναδέλφους τους στην αναγνώριση σοβαρών τραυματισμών» δήλωσε η κ. Mohan.

Όπως διαπιστώθηκε σε επανέλεγχο που υποβλήθηκαν έξι μήνες αργότερα, διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν παίξει το παιχνίδι ήταν ακριβείς στο 43% των διαλογών, σε αντίθεση με τους υπολοίπους που έπεσαν σε ποσοστό της τάξης του 26%.

Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο στο iTunes για συσκευές της Apple με λειτουργικό iOS 8.0 και μεταγενέστερο.

Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης δημοσιεύθηκαν στο BMJ και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ. 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η πιο προηγμένη επιστημονική έρευνα, η πιο εξελιγμένη τεχνολογία αλλά και η πιο πολύπλοκη εφεύρεση υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, να κάνουν την καθημερινότητά μας απλούστερη και ευκολότερη. Με δυο λόγια να ομορφύνουν τη ζωή μας!

Αυτή είναι η πηγή απ την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog. Αν και πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε… και στο φεγγάρι.