Το «έξυπνο» μολύβι της τεχνητής νοημοσύνης και η τρισδιάστατη εκτύπωση «ζωντανεύουν» τις πιο τρελές ιδέες αθλητών όπως ο Kylian Mbappé, η Sha’Carri Richardson και ο Eliud Kipchoge.
Το «έξυπνο» μολύβι της τεχνητής νοημοσύνης και η τρισδιάστατη εκτύπωση «ζωντανεύουν» τις πιο τρελές ιδέες αθλητών όπως ο Kylian Mbappé, η Sha’Carri Richardson και ο Eliud Kipchoge.
Οι περισσότεροι και οι περισσότερες από εμάς έχουμε ακουστά τον Kylian Mbappé, ως έναν ακόμη διάσημο ποδοσφαιριστή των καιρών μας. Ορισμένοι μπορεί να γνωρίζουν επίσης ότι είναι κορυφαίος παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης ή ότι έχει κερδίσει το Χρυσό Παπούτσι και την Ασημένια Μπάλα φορώντας τη φανέλα της Εθνικής Γαλλίας.
Αν και θυμίζει τακούνι, το 3Dprinted sneaker με την υπογραφή της ΑΙ, ίσως μια μέρα βοηθήσει τον Kylian Mbappé να κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα, το ετήσιο βραβείο που απονέμεται στον καλύτερο ποδοσφαιριστή της χρονιάς. Για περισσότερες 3Dprinted εφαρμογές διαβάστε το άρθρο «Φύκια, φασολάκια, μανιτάρια: Φυσικά υλικά ως υλικά 3D Printing!».
Ωστόσο, πόσοι γνωρίζουν ότι ο Mbappé είναι ο ιθύνων νους πίσω από ένα πρωτότυπο 3Dprinted παπούτσι; Με τις «ευλογίες» της Nike και τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης, ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής σχεδίασε ένα ποδοσφαιρικό «τακουνάκι» που ίσως μια μέρα του φέρει και τη Χρυσή Μπάλα!
Το «ποδοσφαιρικό τακουνάκι» του Mbappé αποτελεί ένα από τα 13 υπερφουτουριστικά μοντέλα της A.I.R collection, μίας συλλογής sneakers που αναπτύχθηκε από και για αθλητές με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Κάθε ένα από τα A.I.R (Athlete Imagined Revolution) μοντέλα φέρνουν την επανάσταση στο σχεδιασμό αθλητικών παπουτσιών: Είναι «αποκυήματα» ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης!
Όλα ξεκίνησαν στο LeBron James Innovation Building, μία θερμοκοιτίδα για καινοτόμα projects που βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της Nike στο Beaverton του Όρεγκον. Εκεί συγκεντρώθηκαν μερικοί από τους σπουδαιότερους σύγχρονους αθλητές και σε συνεργασία με τους ειδικούς της εταιρείας καθώς και το «άγγιγμα» της τεχνητής νοημοσύνης εμπνευστήκαν το μέλλον των A.I.R.
Τα A.I.R (Athlete Imagined Revolution) φέρνουν την επανάσταση στο σχεδιασμό αθλητικών παπουτσιών: Είναι «αποκυήματα» ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης!
Εκτός από τον Kylian Mbappé, οι δρομείς Dina Asher-Smith και Sha’Carri Richardson, ο μπασκετμπολίστας Victor Wembanyama, ο μαραθωνοδρόμος Eliud Kipchoge και οκτώ ακόμη κορυφαίοι αθλητές του στίβου, του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του τένις, συμμετείχαν στο project. Αρχικά, μέσω συνεντεύξεων με τους ειδικούς της εταιρείας, προκειμένου να αποτυπώσουν στο χαρτί τα χαρακτηριστικά του ιδανικού παπουτσιού για το άθλημά τους.
Στη συνέχεια, όλο το υλικό «ξαναγράφτηκε» από το «έξυπνο μολύβι» της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία παρήγαγε εκατοντάδες παραδείγματα γραφικών βάσει των προτιμήσεων κάθε αθλητή. Τα γραφικά αυτά, αποτέλεσαν και τα βασικά σημεία έμπνευσης για τους εξειδικευμένους σχεδιαστές των παπουτσιών.
«Η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει εκθετικά τη δημιουργική διαδικασία», υποστηρίζει ο Roger Chen, ένας εκ των σχεδιαστών. «Η δημιουργία των σημείων εκκίνησης για το σχεδιασμό ενός νέου παπουτσιού στο παρελθόν μπορεί να μας έπαιρνε μήνες. Τώρα, μπορούμε να τα δημιουργήσουμε σε δευτερόλεπτα. Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, το “έξυπνο” μολύβι μας. Ο σχεδιαστής εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο. Ωστόσο, εξαρτάται από το πώς θα χρησιμοποιήσει το μολύβι για να δημιουργήσει τη μαγεία».
Με το «έξυπνο μολύβι» της τεχνητής νοημοσύνης, οι σχεδιαστές δημιούργησαν υπερφουτουριστικά παπούτσια για 13 κορυφαίους αθλητές. Από την άλλη, βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν κάλτσες με ΑΙ! Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Οι έξυπνες ΑΙ κάλτσες που βοηθούν ασθενείς με άνοια και αυτισμό».
Το αποτέλεσμα ήταν όντως «μαγικό»: 13 εξωπραγματικά μοντέλα, με εξεζητημένα σχήματα, τα οποία απέχουν πολύ από τα συνηθισμένα παπούτσια που χρησιμοποιούν οι αθλητές στην καθημερινότητά τους. Στη συνέχεια, και τα 13 απέκτησαν και φυσική υπόσταση μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Προς το παρόν, βέβαια, αποτελούν απλώς πρωτότυπες ιδέες. Δηλαδή, δεν θα δούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Mbappé να σκοράρει με το ποδοσφαιρικό τακουνάκι του ή την Sha’Carri Richardson να τρέχει στα 100 μέτρα με το φουτουριστικό μποτίνι της. Ωστόσο, η όλη διαδικασία απέδειξε ότι ο συνδυασμός τεχνητής νοημοσύνης, υπολογιστικού σχεδιασμού και τρισδιάστατης εκτύπωσης μπορεί να ζωντανέψει και τις πιο τρελές ιδέες. Δημιουργώντας τα προϊόντα του μέλλοντος ανάλογα με τις ανάγκες και τη φαντασία μας.