Στην κορυφή του πύργου, ο οποίος διαθέτει προστασία από κεραυνούς, υπάρχει μία κάμερα που περιστρέφεται και κάνει ζουμ – ανάλογα τις εκδόσεις έχουμε είτε οπτικές, είτε οπτικές και θερμικές κάμερες– και ένας υπολογιστής ο οποίος χειρίζεται την κάμερα.
Οι λειτουργίες που παρέχει είναι πολλαπλές: Κατ’ αρχάς, υπάρχει ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης ο οποίος παρακολουθεί διαρκώς το βίντεο από την κάμερα και εντοπίζει στήλες καπνού, ανθρώπους, οχήματα και σκάφη.
Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε αλγόριθμους μηχανικής όρασης έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιστοιχήσουμε την εικόνα που βλέπουμε με τρισδιάστατους υψομετρικούς χάρτες της περιοχής όπως το google earth ή οι χάρτες που έχουμε στο google maps. Πρώτον, αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να βρούμε μία εικόνα από μία κάμερα, ενώ ο χειριστής του συστήματος, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται σε κάποιο απομακρυσμένο κέντρο επιχειρήσεων, είναι σε θέση να γνωρίζει ποια είναι η περιοχή που επιτηρεί εκείνη τη στιγμή το σύστημα.
Δεύτερον, εάν εντοπιστεί κάποια πιθανή απειλή, το σύστημα παρέχει στον χειριστή τις γεωγραφικές συντεταγμένες έτσι ώστε να μπορέσει να ενημερώσει. Και τρίτον, αν χρειάζεται ο χειριστής να στρέψει την κάμερα σε κάποιο σημείο ενδιαφέροντος στο χάρτη, δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει την περιοχή και να το κάνει αυτό χειροκίνητα, με τη χρήση ενός joystick.
Δηλαδή φανταστείτε κάποιον ή κάποια που έχει βάρδια σε ένα κέντρο επιχειρήσεων με 10,20 ή και 50 κάμερες: Πόσο εφικτό είναι να γνωρίζει όλες τις περιοχές; Αν χρειαστεί να επιθεωρήσει ένα συγκεκριμένο σημείο στο χάρτη, πόσο εύκολο είναι να ξέρει ποια κάμερα να χρησιμοποιήσει, πώς να τη στρέψει, πώς να ρυθμίσει το ζουμ; Σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι καθόλου εύκολο.
Από την άλλη, όλες αυτές οι διαδικασίες γίνονται αυτόματα μέσα από το σύστημά μας. Ο χειριστής, μέσα από ένα γραφικό περιβάλλον υπολογιστή, που μοιάζει με βιντεοπαιχνίδι, θα ζητήσει από το σύστημα να επιθεωρήσει μια συγκεκριμένη περιοχή στο χάρτη, κάνοντας απλά κλικ στο σημείο: Το σύστημα αναλαμβάνει να αναθέσει τη δουλειά στη σωστή κάμερα, να ρυθμίσει τις κατάλληλες γωνίες, να κινηθεί περιστροφικά, να ζουμάρει και να κάνει κάθε απαιτούμενη ενέργεια ώστε να έχει καλή εικόνα της συγκεκριμένης περιοχής.
Επίσης, ο χρήστης μπορεί να ορίσει αποστολές στο σύστημα: Ενδεικτικά αναφέρω, θα μπορούσε να ζωγραφίσει ένα πολύγωνο στο χάρτη ή να μαρκάρει κάποια σημεία ενδιαφέροντος, να ζητήσει από το σύστημα να σαρώνει συνεχώς τα εν λόγω σημεία και όταν εντοπίσει ας πούμε ανθρώπους, να σταματήσει την παρακολούθηση, να αρχειοθετήσει το συμβάν και να στείλει μία ειδοποίηση στο WhatsApp του χρήστη.
POTM: Ακούγεται πολύ πρακτικό θεωρητικά. Επί του παρόντος δοκιμάζονται ή έχουν δοκιμαστεί στην πράξη τα συστήματά σας;
Δ.Κ.: Πλέον των αρχικών δοκιμών που έχουμε κάνει στις εγκαταστάσεις μας, έχουμε ήδη μία πρώτη τοποθέτηση του συστήματος στην Ήπειρο όπου κάνουμε διάφορες δοκιμές. Παραδείγματος χάρη, πριν από δύο εβδομάδες, το σύστημα ειδοποίησε τους εθελοντές της πολιτικής προστασίας της περιοχής ότι εντόπισε καπνούς από ελεγχόμενες αγροτικές εργασίες. Πρόσφατα κάναμε παρόμοιες δοκιμές και στην Πεντέλη.