Ladroller: Το made-in-Greece επαναστατικό αναπηρικό αμαξίδιο

Ladroller: Το made-in-Greece επαναστατικό αναπηρικό αμαξίδιο

Ο δημιουργός του Ladroller, Δημήτρης Πετρωτός μιλάει στο Pencil on the Moon για τo αναπηρικό αμαξίδιο που επιτρέπει στον κάτοχό του να στέκεται όρθιος, βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο την καθημερινότητα αλλά και την υγεία του

Το Ladroller είναι μια επαναστατική συσκευή που συνδυάζει το ηλεκτροκίνητο αναπηρικό καροτσάκι με τον εξωσκελετό (exoskeleton). Πρακτικά, επιτρέπει στον κάτοχό του να στέκεται όρθιος και να βελτιώνει αισθητά την κινητικότητά του αλλά και την υγεία του.

Ο εμπνευστής και δημιουργός του Ladroller, αρχιτέκτονας και entrepreneur Δημήτρης Πετρωτός μιλάει στο Pencil on the Moon για την εμπειρία του από την κατασκευή του αμαξιδίου, για τις διακρίσεις που απέσπασε διεθνώς αλλά και τις διεθνείς συμφωνίες για την εμπορική διάθεσή του.

Τα πλεονεκτήματα του αμαξιδίου

Όπως μας λέει ο κ. Πετρωτός, το βασικό πλεονέκτημα του Ladroller είναι ότι επιτρέπει στον κάτοχό του να επιλέγει πότε θα κυκλοφορεί καθήμενος και πότε όρθιος. «Μπορεί να σηκώνεται ανά πάσα στιγμή το επιθυμεί. Να βελτιώνει και την υγεία του και να κάνει οικονομία κυρίως χρόνου αλλά και χρήματος που απαιτούν οι θεραπείες» μας λέει χαρακτηριστικά.

Ο λόγος είναι γιατί η στάση που οι ορθοπαιδικοί περιγράφουν ως ορθοστάτηση, είναι σημαντική όχι μόνο για να μπορούν να σηκώνονται όρθιοι οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα όπως μπορούμε όλοι εμείς που δεν χρησιμοποιούμε αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά και γιατί βελτιώνει το κυκλοφορικό τους σύστημα και ενισχύει το μυοσκελετικό τους.

Το επιπρόσθετο ατού του Ladroller είναι ότι επιτρέπει τη ρύθμιση της ακριβούς στάσης που επιθυμεί ο χρήστης, χωρίς περίπλοκους μηχανισμούς. Πρόκειται για μια ελαφριά και ευέλικτη μονάδα με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις και μηδαμινές ανάγκες συντήρησης.

Ladroller-0

Photo credit: Ladroller

Γιατί είναι καλύτερο από τα υπάρχοντα αμαξίδια

Σε αντίθεση με τα υπάρχοντα αναπηρικά αμαξίδια που είναι ακριβά, βαριά και ογκώδη, το Ladroller έχει την ικανότητα να ξεπερνάει μικρά εμπόδια που καθημερινά συναντούν οι συνάνθρωποί μας με κινητικά προβλήματα, χαρίζοντάς τους ευελιξία και τελικά, καλύτερη ποιότητα ζωής.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Πετρωτός, αντίστοιχες υλοποιήσεις που κυκλοφορούν στην αγορά, εκτός του είναι πανάκριβες επειδή διαθέτουν πολύπλοκους και ενεργοβόρους μηχανισμούς, δεν είναι ιδιαίτερα προηγμένες και ευέλικτες – π.χ. δεν μπορούν να ανέβουν ένα κράσπεδο και πρέπει ο χρήστης να αναζητεί ράμπα. Το Ladroller από την άλλη δεν ενσωματώνει μηχανισμούς υποβοήθησης της αλλαγής της στάσης του χρήστη, αλλά αξιοποιεί αποκλειστικά την ενέργεια που παράγεται από την κίνηση των τροχών.

Είναι σαφώς πιο οικονομικό στην κατασκευή από αντίστοιχα αμαξίδια και εμφανίζει λιγότερες βλάβες (κάτι αναμενόμενο για συσκευή με λιγοστά κινούμενα μέρη). Είναι ενδεικτικό ότι ένα μέτριο ορθοστατικό μηχάνημα κοστίζει γύρω στα €40.000, ενώ το Ladroller θα φτάσει να κοστίζει στον τελικό χρήστη μεταξύ €15.000-18.000. «Το ποσό ενδέχεται να ακούγεται υψηλό, αλλά για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, είναι μια συσκευή που αλλάζει τον τρόπο που ζουν» σημειώνει ο Δημήτρης Πετρωτός, «ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό από κάποιον που αγοράζει ένα αυτοκίνητο αντίστοιχης αξίας».

Ladroller-2

Photo credit: Ladroller

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του Ladroller;

«Στο πλαίσιο της δουλειάς μου ως αρχιτέκτονας, είχα σχεδιάσει ένα σπίτι για λογαριασμό μιας πελάτισσας. Λόγω ενός τροχαίου, μετά από λίγα χρόνια, η γυναίκα αυτή έμεινε ανάπηρη και με κάλεσε εκ νέου, ώστε να μετατρέψω το σπίτι με τρόπο που να διευκολύνεται στην καθημερινότητά της» λέει στο POTM o Δημήτρης Πετρωτός. «Ανακαινίζοντας το σπίτι με στόχο να καλύψουμε τις ανάγκες της γυναίκας (κατεβάσαμε τους διακόπτες σε χαμηλότερο ύψος, όπως και τα ράφια, ανοίξαμε διόδους για το αναπηρικό αμαξίδιο), προσπάθησα με έναν τρόπο να δω τον κόσμο από τη θέση των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα».

«Το πρόβλημα που προέκυψε ήταν ότι παρότι διευκολύναμε τη ζωή της γυναίκας, δυσκολέψαμε τη ζωή όλων των υπολοίπων μελών του νοικοκυριού. Όταν οι διακόπτες ή τα ράφια είναι χαμηλά, όλοι έπρεπε να σκύβουν. Κατέληξα λοιπόν ότι η πάγια προσέγγιση είναι λάθος και αντ’ αυτού σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να βρούμε έναν εύκολο τρόπο ώστε οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα να μπορούν να σηκώνονται ευκολότερα, αντί να κατεβάζουμε όλα τα αντικείμενα ενός σπιτιού». Αυτό γίνεται εφικτό χάρη στο αμαξίδιο που σχεδιάσαμε. Δεν είναι βέβαια μόνο οι ανάπηροι που το έχουν ανάγκη, αλλά και οι άνθρωποι με άλλου είδους κινητικά προβλήματα, όπως και ορισμένοι ηλικιωμένοι ή κάποιοι που απλώς έχουν σπάσει ή στραμπουλήξει το πόδι τους.

Photo credit: Ladroller

Έτοιμα για παραγωγή

Όπως μας εξηγεί ο κ. Πετρωτός, μετά από μια σειρά σχεδίων, πρωτοτύπων και πειραμάτων σε συνεργασία με ορθοπαιδικούς και νευρολόγους, κατέληξε σε αυτό το σχέδιο που είναι μάλιστα προστατευμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Ήδη έχουν αναπτυχθεί ορισμένα πρωτότυπα Ladroller και έχει ξεκινήσει η δοκιμαστική παραγωγή. Ένα από τα πρωτότυπα που κατασκευάστηκαν δοκιμάστηκαν από την Κέλλυ Λουφάκη, πρωταθλήτρια της ξιφασκίας σε αμαξίδιο στους πρώτους Βιονικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ομάδα του Ladroller μάλιστα ήταν η μοναδική ιδιωτική που συμμετείχε, καθώς οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ήταν Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα ή μεγάλοι κατασκευαστές αμαξιδίων.

«Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με μια εταιρεία στον Καναδά που έχει ενδιαφερθεί να εκμεταλλευτεί εμπορικά την ευρεσιτεχνία μας» αποκαλύπτει ο κ. Πετρωτός. Η συσκευή θα είναι κατασκευασμένη από ανθρακονήματα. Ενδιαφέρον εξέφρασε και μια εταιρεία στην Ιαπωνία για λογαριασμό της οποίας το αμαξίδιο θα μετατραπεί ώστε να μπορεί να ανεβαίνει και σκαλιά. Αυτή η έκδοση του αμαξιδίου θα είναι μεταλλική, ενώ δοκιμάζεται και μια ξύλινη παραλλαγή που εκτός από πιο φιλική προς το περιβάλλον, θα είναι και σαφώς πιο χρηστική.

Ladroller-3

Ένα κατατοπιστικό βίντεο που ερμηνεύει τι είναι οι θερμίδες

Ενδιαφέρον από την Ελλάδα και διεθνείς διακρίσεις

Όπως πληροφορούμαστε από την εμπνευστή της συσκευής, έντονο ενδιαφέρον έχει εκφραστεί και από αρκετούς ανθρώπους με κινητικά προβλήματα που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να αγοράσουν ένα Ladroller, προτού καν κυκλοφορήσει στο εμπόριο.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα εγχώρια ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν πολύ μικρότερα ποσά για αναπηρικά αμαξίδια (της τάξης των €5.000 κάθε τριετία), όταν τα αντίστοιχα ταμεία στη Σουηδία έχουν μια πολύ διαφορετική προσέγγιση. Ο λόγος δεν είναι ότι είναι εύρωστα, αλλά γιατί θεωρούν ότι ένας άνθρωπος με κινητικά προβλήματα δεν θα πρέπει να μένει κλεισμένος στο σπίτι του σαν να είναι άρρωστος και να αρκείται σε ένα επίδομα αναπηρίας.

Η ομάδα βραβεύτηκε για την εφεύρεση από το ΜΙΤ της Μασαχουσέτης, ενώ έχει βραβευτεί σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις, πλάι σε εφευρέσεις και κατασκευές κολοσσών στη βιομηχανία της κινητικότητας.

Αντί να «χαμηλώσουμε» τα πάντα, είναι προτιμότερη μια συσκευή που επιτρέπει σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να σηκώνονται όρθιοι.

Ladroller-4

Το όραμα

«Ένας άνθρωπος που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο αντιμετωπίζεται ως ένας άνθρωπος που έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα» μας λέει ο κ. Πετρωτός. «Οι συνομιλητές τον κοιτούν από ψηλά –εκτός βέβαια αν έχει τρόπο να σηκωθεί– ή γονατίζουν για να τους ακούσει».

Ένα Ladroller μπορεί να τον βοηθήσει να σηκωθεί, να συνομιλήσει και να κάνει παρέα με ανθρώπους που απλώς στέκονται όρθιοι. Κυριολεκτικά μπορεί να του αλλάξει τη ζωή. Όπως μας επισημαίνει ο δημιουργός της συσκευής, είναι πολλοί οι χώροι που πλέον διαθέτουν ράμπες και άλλες υποδομές που βοηθούν ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να κινηθούν –όπως πχ σε μια τράπεζα, όπου ενδέχεται να υπάρχει ράμπα και ειδική πόρτα, αλλά το γκισέ είναι φτιαγμένο για όρθιους.

«Αντί λοιπόν να χαμηλώσουμε τα πάντα και να κάνουμε όλες τις επιφάνειες τόσο λείες ώστε να κυλούν οι ρόδες των παλιών αμαξιδίων, είναι προτιμότερο να υπάρχει μια συσκευή, η οποία και θα σηκώνει όρθιο τον άνθρωπο, θα μπορεί να σταθεί όρθιος σε ένα μπαρ ή σε μια δεξίωση». Στόχος της ομάδας είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας, σε όλα τα επίπεδα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.