Ένα ύφασμα θα μας σώσει από τα τσιμπήματα των κουνουπιών;

Ένα ύφασμα θα μας σώσει από τα τσιμπήματα των κουνουπιών;

Χάρη στην μοναδική, γεωμετρική πλέξη του, το νέο ύφασμα που δημιούργησαν Αμερικανοί ερευνητές μπορεί να αποτρέπει τα τσιμπήματα κουνουπιών χωρίς να θυσιάζει την άνεση όσων το φορούν.

Υψηλές θερμοκρασίες, καύσωνες, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες: Τα εν λόγω φαινόμενα που βιώνουμε όλο και συχνότερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχουν δημιουργήσει ένα «λαμπρό» πεδίο δράσης για τα κουνούπια, με ενοχλητικές –ενίοτε και μοιραίες– επιπτώσεις για όσους βρεθούν εντός του. Γιατί μπορεί ένα κουνούπι να ζυγίζει μόλις 2,5 χιλιοστόγραμμα, αλλά προκαλεί περίπου 1 εκατομμύριο θανάτους κάθε χρόνο. Αποκαλείται, άλλωστε, το «πιο θανατηφόρο ζώο στον κόσμο».

final_mosquito1

Photo credit: Free to use from Pexels

Στο πλαίσιο αυτό, η είδηση ότι Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα «αντικουνουπικό» ύφασμα είναι αν μη τι άλλο χαρμόσυνη για πολλούς από εμάς. Μάλιστα, ο επικεφαλής της έρευνας, εμπνεύστηκε την ιδέα μετά από μία εκδρομή για κάμπινγκ στη Μινεσότα, όπου παρά τα βαριά, μακριά ενδύματα που φορούσε, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τις ενοχλητικές επιθέσεις των εντόμων της περιοχής.

Πώς προέκυψε η ιδέα για το «αντικουνουπικό» ύφασμα

Ο λόγος για τον John Beckmann, επίκουρο καθηγητή εντομολογίας και φυτοπαθολογίας στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Auburn στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ. Καθώς ο καθηγητής αξιολογούσε ενδεχόμενα ερευνητικά projects, η ανάμνηση της επίθεσης που δέχθηκε από τις μύγες των ελαφιών (Lipoptena cervi) της Μινεσότα, τον οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας ρούχων που θα προστατεύουν από τα τσιμπήματα. Άλλωστε, και η πατρίδα του η Αλαμπάμα, με το θερμό και υγρό κλίμα, αποτελεί ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για πολλά είδη κουνουπιών.

Μαζί με την επιστημονική ομάδα του, σε πρώτη φάση ανακάλυψαν ότι τα ήδη διαθέσιμα «αντικουνουπικά» ρούχα είχαν σημαντικά ελαττώματα. Τα περισσότερα είδη που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά είναι είτε εμποτισμένα με φυτοφάρμακο είτε κατασκευάζονται από χοντρά υφάσματα που δεν αναπνέουν, ζεσταίνουν αρκετά, αλλά είναι και εύκολα διαπερατά από τα έντομα.

Video credit: Auburn University’s College of Agriculture

Ο John Beckmann παρουσιάζει την ιδέα και τη διαδικασία ανάπτυξης του «αντικουνουπικου» υφάσματος. Άλλοι ερευνητές αναπτύσσουν υφάσματα που αυτοεπισκευάζονται. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Το μέλλον της μόδας: Υφάσματα από μύκητες που αυτοεπισκευάζονται».

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, η ευπάθεια των υφασμάτων έγκειται στη μέθοδο ύφανσης, η οποία αφήνει κενά που τα κουνούπια μπορούν εύκολα να «εκμεταλλευτούν». Στο πλαίσιο αυτό, η λύση του προβλήματος φάνταζε απλή: Να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να εξαλειφθούν τα κενά στην ύφανση ή τουλάχιστον να γίνουν μικρότερα από την προβοσκίδα ενός κουνουπιού.

Από τη σύλληψη στην υλοποίηση

Ωστόσο, μερικές φορές, αυτό που φαντάζει απλό στη σύλληψη δεν είναι το ίδιο εύκολο στην υλοποίηση. Διότι, για την ερευνητική ομάδα το ζητούμενο δεν ήταν μόνο ένα ανθεκτικό στα τσιμπήματα υλικό. Θα έπρεπε επίσης να είναι άνετο και δροσερό. Και παραδοσιακά, τα υφάσματα που αναπνέουν έχουν αραιή ύφανση.

Μετά από έναν χρόνο ερευνητικών δοκιμών και ανάλυσης δεδομένων, η ομάδα συνεργάστηκε με έναν μηχανικό από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, ο οποίος δημιούργησε και προγραμμάτισε για λογαριασμό τους, έναν «αργαλειό» ρομπότ. Αυτό που διαφοροποιεί την εν λόγω μηχανή πλεξίματος από τις ήδη υπάρχουσες είναι η «τρισδιάστατη» ύφανση που προσφέρει: Πολλαπλά διασυνδεδεμένα στρώματα κλωστής μέσα σε ένα ενιαίο ύφασμα χωρίς ραφές.

Ο μηχανικός «αργαλειός» που σχεδίασε η ερευνητική ομάδα έκανε δυνατή τη δημιουργία του αντικουνουπικού υφάσματος.

final_mosquito2

Photo credit: Auburn University’s College of Agriculture

Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές κατάφεραν να παράξουν ένα ύφασμα με γεωμετρική πλέξη, το οποίο μπλοκάρει τα τσιμπήματα των κουνουπιών χωρίς να θυσιάζει την άνεση εκείνων που το φορούν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη τόσο δροσερό όσο θα ήθελαν, δεδομένου ότι η χρήση του θα προτιμάται σε περιοχές με θερμό και υγρό κλίμα, τις οποίες άλλωστε προτιμούν και τα κουνούπια.

Επί του παρόντος, οι ερευνητές συνεχίζουν να εργάζονται για την περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση του υφάσματος. Στόχος τους είναι να προσεγγίσουν κατασκευαστές ρούχων προκειμένου να τους χορηγήσουν την άδεια χρήσης του μοτίβου πλέξης που επινόησαν. Όπως εκτιμούν, το μοτίβο αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε είδος ενδύματος, ενώ το κόστος παραγωγής του δεν θα είναι σημαντικά υψηλότερο από άλλα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

Όλα τα «θύματα» των κουνουπιών, τους ευχόμαστε ολόψυχα να το καταφέρουν!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.