Πού πετάει το ιπτάμενο ασθενοφόρο;

Πού πετάει το ιπτάμενο ασθενοφόρο;

Ένα ασθενοφόρο που δεν πτοείται από την κίνηση στους δρόμους μίας μεγαλούπολης, όπως η Νέα Υόρκη, και μπορεί να προσεγγίσει άμεσα ακόμα και τα πιο δυσπρόσιτα σημεία όπου υπάρχει ανάγκη είναι πλέον δυνατό χάρη στην τεχνολογία VTOL.

Τα ιπτάμενα ασθενοφόρα δεν είναι και τόσο αξιοπερίεργη ιδέα, δεδομένου ότι τα συναντάμε εδώ και καιρό σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης με τη μορφή ελικοπτέρων ή αεροσκαφών. Ωστόσο, η εταιρεία Urban Aeronautics ετοιμάζεται να λανσάρει ένα ιπτάμενο όχημα που έχει όλα τα πλεονεκτήματα του ελικοπτέρου αλλά μπορεί να προσεγγίσει μέρη στα οποία κανένα ελικόπτερο δεν θα μπορούσε να φτάσει.

finalairbulance1

Photo credit: Urban Aeronautics

Πρόκειται για έναν νέο τύπο οχήματος που μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα, δηλαδή ένα όχημα VTOL (vertical take-off and landing). Ένα αεροσκάφος υψηλής ταχύτητας που δύναται να απογειωθεί και να προσγειωθεί οπουδήποτε χωρίς την ανάγκη ύπαρξης αεροδιαδρόμου. Άλλωστε, σύμφωνα με την εταιρεία «σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όταν κάθε λεπτό μετράει, γιατί να προσγειωθείτε σε απόσταση από το σημείο όπου απαιτείται βοήθεια και να συνεχίσετε με τα πόδια στο σημείο παραλαβής;».

Το επιχείρημα αυτό φαίνεται πως έπεισε και την Hatzolah Air, μία εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής αεροπορικής μεταφοράς, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε την απόκτηση ενός στόλου CityHawk VTOL από την Urban Aeronautics.

Το ασθενοφόρο που πηγαίνει οπουδήποτε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες

Το CityHawk είναι ένα ελαφρύ VTOL αεροσκάφος με διπλό αεριωθούμενο κινητήρα, ενώ σε σύγκριση με ένα ελικόπτερο έχει κατά 20-30% μεγαλύτερη καμπίνα και δεν είναι τόσο θορυβώδες. Ο compact σκελετός του, χωρίς εξωτερικά φτερά ή ρότορες, του επιτρέπει απαράμιλλη προσβασιμότητα καθιστώντας το ένα όχημα που μπορεί να πετάξει και να προσγειωθεί οπουδήποτε, υπό σχεδόν όλες τις καιρικές συνθήκες.

Φιλοξενεί έναν πιλότο, έναν ασθενή με το συνοδό του, δύο διασώστες και πλήρη εξοπλισμό επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αρκετά που πρέπει να γίνουν μέχρι το φουτουριστικό αυτό ασθενοφόρο να ξεκινήσει βάρδιες στους αιθέρες της Νέας Υόρκης. Μηχανικοί και από τους δύο οργανισμούς θα συνεργαστούν προκειμένου να καλύψουν όλες τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του αεροσκάφους, ενώ θα χρειαστεί ειδική αδειοδότηση πτήσεων προτού εισέλθει στην ενεργό δράση.

Η Urban Aeronautics εκτιμά ότι η μαζική, εμπορική παραγωγή του CityHawk VTOL θα σημάνει την απαρχή μίας εποχής όπου η εκκένωση για λόγους ασφάλειας, η αναζήτηση και διάσωση, η ανάκτηση τραυματιών από έκτακτες συνθήκες και κρίσεις (όπως πυρκαγιά, τυφώνας και σεισμός), η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας θα καθίστανται δυνατές οπουδήποτε και οποτεδήποτε χρειάζονται ανεξάρτητα από τον καιρό ή το έδαφος. Μέχρι τότε, ας κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να διευκολύνουμε την προσβασιμότητα του ΕΚΑΒ και των υπόλοιπων φορέων που προσφέρουν υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η πιο προηγμένη επιστημονική έρευνα, η πιο εξελιγμένη τεχνολογία αλλά και η πιο πολύπλοκη εφεύρεση υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, να κάνουν την καθημερινότητά μας απλούστερη και ευκολότερη. Με δυο λόγια να ομορφύνουν τη ζωή μας!

Αυτή είναι η πηγή απ την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog. Αν και πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε… και στο φεγγάρι.