Οφθαλμικές σταγόνες διορθώνουν τη μυωπία μέσω νανοτεχνολογίας

Οφθαλμικές σταγόνες διορθώνουν τη μυωπία μέσω νανοτεχνολογίας

Η επιστημονική καινοτομία που υπόσχεται να λύσει ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί σχεδόν τη μισή ανθρωπότητα

Εκτιμάται ότι δύο στους πέντε κατοίκους των δυτικών χωρών πάσχουν από μυωπία, ενώ τα ποσοστά θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκθετικά, λόγω του τρόπου ζωής και της κληρονομικότητας. Αντίστοιχη είναι η τάση και στην υπερμετρωπία, αλλά και στην πρεσβυωπία, όπου αναμένεται περαιτέρω άνοδος λόγω της παγκόσμιας αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Σύμφωνα με μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη έως το 2050 πάνω από τους μισούς κατοίκους του πλανήτη θα χρειάζονται γυαλιά ή φακούς επαφής. 

Ή μήπως κάτι πολύ πιο καινοτόμο που θα εξαλείψει την ανάγκη τόσο για γυαλιά όσο και για φακούς επαφής (χωρίς βέβαια να απαιτείται χειρουργική επέμβαση διόρθωσης);

Αυτό το ερώτημα «ταλαιπωρεί» την επιστημονική κοινότητα εδώ και δεκαετίες, αλλά οι απαντήσεις που προτάθηκαν δεν φαίνεται να λειτουργούν. Μια καινοτόμος πρόταση, όμως, ενδέχεται να δώσει τη λύση: οι οφθαλμικές σταγόνες Nanodrops που αναπτύχθηκαν από μια ομάδα οφθαλμιάτρων στο Ισραήλ, υπόσχονται να βελτιώσουν την όραση πασχόντων οφθαλμών σε βαθμό που να μην απαιτούνται γυαλιά οράσεως.

black-and-white-min
Photo credit: pexels.com

Με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας

Η πατενταρισμένη μέθοδος χρησιμοποιεί τη νανοτεχνολογία (και πιο συγκεκριμένα τα συνθετικά νανοσωματίδια), προκειμένου να διορθώνει τις διαθλαστικές ανωμαλίες στους κερατοειδείς χιτώνες των πασχόντων.

Η επιστημονική ομάδα που απαρτίζεται από γιατρούς και επιστήμονες του ιατρικού κέντρου Shaare Zedek και του πανεπιστημίου Bar-Ilan εργάζεται επί σειρά ετών στο συγκεκριμένο project δοκιμάζοντας τις σταγόνες σε πειραματόζωα (χοίρους). Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Dr. David Smadja, οι δοκιμές είχαν τέτοια επιτυχία που μέσα στη χρονιά αναμένεται να επεκταθούν και σε ανθρώπους.

Εκτός από τη διόρθωση των προβλημάτων του κερατοειδούς, οι νανοσταγόνες θα δημιουργούν πάνω στο μάτι ένα είδος μόνιμου πολυεστιακού φακού, ο οποίος θα επιτρέπει την εστίαση σε αντικείμενα από διάφορες αποστάσεις. Η διαδικασία μάλιστα είναι τόσο απλή που ο καθένας θα μπορεί να την ολοκληρώσει από την άνεση του σπιτιού του με τη βοήθεια μιας εφαρμογής στο κινητό!

Δεν βλέπουμε την ώρα :-P να το δοκιμάσουμε!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.