Μακροζωία: Τα μελλοντικά μυστικά της δοκιμάζονται σήμερα

Μακροζωία: Τα μελλοντικά μυστικά της δοκιμάζονται σήμερα

Οι νέες επιστημονικές έρευνες αναδεικνύουν τους τρόπους με τους οποίους μελλοντικά θα μπορούμε πραγματικά να επιβραδύνουμε τη γήρανση, προσθέτοντας όχι μόνο χρόνια στη ζωή μας, αλλά και υγεία στα χρόνια μας.

Το 1850 η μέση διάρκεια ζωής του ανθρώπου ήταν 43 χρόνια, ενώ σήμερα πλησιάζει τα 80 – δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε ενάμιση αιώνα. Αν αναρωτιέστε μέχρι πού μπορεί να φτάσει, διακεκριμένοι επιστήμονες έχουν ήδη βάλει στοίχημα πως τα παιδιά του 21ου αιώνα θα μπορούν να ζουν μέχρι και τα 150 χρόνια.

final_longevity1

Photo credit: Lauren Brown from Pexels

Είναι το γέλιο μυστικό μακροζωίας; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Το γέλιο και οι ευεργετικές ιδιότητές του στην υγεία».

Ίσως σήμερα η πρόβλεψη αυτή φαντάζει ακόμη αισιόδοξη. Ωστόσο οι ερευνητές υποστηρίζουν πως καθώς βαδίζουμε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, οι νεότεροι ανάμεσά μας μπορούν ρεαλιστικά να βάλουν πλώρη για το 2100. Ήδη, ερευνητές και νεοφυείς εταιρείες μελετούν και δοκιμάζουν πολλές ενδιαφέρουσες νέες μεθόδους για την επιβράδυνση της γήρανσης, ενώ μερικές από τις πλέον ελπιδοφόρες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το «φρέσκο» αίμα κάνει τη διαφορά

Όχι, δεν αναφερόμαστε σε μία ακόμη ταινία με βρικόλακες, αλλά σε ένα πολλά υποσχόμενο και άκρως ρεαλιστικό σενάριο για τους ανθρώπους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, η μετάγγιση αίματος από νεαρά σε γηραιότερα ποντίκια, αποδεικνύεται αναζωογονητική για τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους μυς τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες εργάζονται ήδη προκειμένου να ανακαλύψουν ποια συστατικά του αίματος θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία καθώς και τη βελτίωση της συνολικής υγείας των ηλικιωμένων.

Photo credit: Karolina Grabowska from Pexels

Αξιοποιώντας το backup των κυττάρων μας

Πολλές από τις νέες μελέτες γύρω από τη μακροζωία, επικεντρώνονται στις προσπάθειες επανάκαμψης των κυττάρων σε νεότερες εκδοχές του «εαυτού» τους, χωρίς βεβαίως τη φθορά που σχετίζεται με τη γήρανση. Προκειμένου να επιτύχουν αυτό το εντυπωσιακό κατόρθωμα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα είδος «εφεδρικού» αντιγράφου των επιγονιδιωμάτων των κυττάρων –κάτι σαν «backup» του λογισμικού τους.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2020, γενετιστές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, αποκατέστησαν την όραση σε ηλικιωμένα ποντίκια αντιστρέφοντας την ηλικία των οπτικών νεύρων τους. Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο έχει ήδη αδειοδοτήσει μία νεοφυή εταιρεία προκειμένου να εξελίξει την εν λόγω τεχνολογία για χρήση σε ανθρώπους.

final_longevity3

Photo credit: Tima Miroshnichenko from Pexels

Σύμφωνα με έρευνες ο χορός έχει αντιγηραντικά οφέλη. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Προσδόκιμο ζωής: Το αναπάντεχο χόμπι που το παρατείνει».

Τα φαρμακευτικά «ελιξίρια» που αντιστρέφουν την ηλικία

Σύμφωνα με επιστημονικές ανακοινώσεις, τουλάχιστον δώδεκα νέα φάρμακα για την επιβράδυνση της γήρανσης βρίσκονται σήμερα στο στάδιο των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, και όπως εκτιμάται κάποια από αυτά θα κυκλοφορήσουν στην αγορά την επόμενη δεκαετία.

Ήδη άλλωστε υπάρχουν θεραπείες που έχουν εγκριθεί για άλλες χρήσεις, αλλά είναι πολλά υποσχόμενες για την επίτευξη παράτασης ζωής και βελτίωσης της υγείας. Παραδείγματος χάρη, μελέτη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, έδειξε ότι εκείνοι που έπαιρναν συγκεκριμένο φάρμακο για το διαβήτη, έζησαν κατά μέσο όρο 15% περισσότερο. Σε μια πιλοτική μελέτη της Mayo Clinic, σε ασθενείς με νεφρική νόσο που έλαβαν θεραπεία με κοκτέιλ συγκεκριμένων φαρμάκων, καταγράφηκε μείωση των γηρασμένων κυττάρων που παράγουν επιβλαβή φλεγμονή.

Ωστόσο, μέχρι να φτάσουν όλες αυτές οι λύσεις από το εργαστήριο στο σπίτι, δεν καταθέτουμε τα όπλα! Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας έρευνας σε 80.000 ενήλικους, η άσκηση βοηθάει σημαντικά στη διατήρηση της υγείας και τη μακροζωία. Γι’ αυτό, διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Μακροζωία: Πώς η σωματική άσκηση βοηθάει στην επίτευξή της».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η πιο προηγμένη επιστημονική έρευνα, η πιο εξελιγμένη τεχνολογία αλλά και η πιο πολύπλοκη εφεύρεση υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, να κάνουν την καθημερινότητά μας απλούστερη και ευκολότερη. Με δυο λόγια να ομορφύνουν τη ζωή μας!

Αυτή είναι η πηγή απ την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog. Αν και πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε… και στο φεγγάρι.