Μακροζωία: Πώς η σωματική άσκηση βοηθάει στην επίτευξή της

Μακροζωία: Πώς η σωματική άσκηση βοηθάει στην επίτευξή της

Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης είναι εξίσου σημαντικές με τις αεροβικές για τη διατήρηση της υγείας και τη μακροζωία. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν τα ευρήματα μιας έρευνας σε 80.000 ενήλικους.

Τα ευρήματα μιας νέας εκτεταμένης μελέτης έρχονται να επιβεβαιώσουν την ήδη υπάρχουσα γνώση αναφορικά με τη σχέση άσκησης και μακροζωίας. Μόνο που η συγκεκριμένη μελέτη σε δείγμα 80.000 ενηλίκων έρχεται να ρίξει φως στη συσχέτιση των ασκήσεων ενδυνάμωσης με το προσδόκιμο ζωής.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Εμμανουήλ Σταματάκης, παρότι έχουμε εστιάσει στα οφέλη των ασκήσεων ενδυνάμωσης κατά τη γήρανση, ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στις επιπτώσεις της άσκησης στη θνησιμότητα. Ο κ. Σταματάκης ο οποίος εργάζεται ως αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο  Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ συνοψίζει τα ευρήματα της μεγαλύτερης μελέτης που διεξήχθη ποτέ με αυτό το αντικείμενο: «Η μελέτη δείχνει ότι η άσκηση που προάγει τη μυϊκή δύναμη ενδέχεται να είναι εξίσου σημαντική για την υγεία με τις αερόβιες δραστηριότητες, όπως το τζόκινγκ ή η ποδηλασία».

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα θνησιμότητας των διαφόρων τύπων άσκησης, η έρευνα κατέληξε στο ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους ανθρώπους που ασκούνται συστηματικά μειώνεται κατά 23%, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με τον καρκίνο μειώνονται κατά 31%.

Bruce-Mars-CC0-pexels

PHOTO CREDIT: Bruce Mars [CC0 LICENCE] VIA PEXELS.COM

Σήμερα, οι κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη σωματική άσκηση κάνουν λόγο για 150 λεπτά αερόβιας άσκησης εβδομαδιαίως, αλλά και δύο ημέρες δραστηριοτήτων μυϊκής ενδυνάμωσης κάθε εβδομάδα.

Όπως τονίζει ο κ. Σταματάκης, οι κυβερνήσεις και οι αρχές δημόσιας υγείας έχουν παραμελήσει τη θέσπιση και την προώθηση κατευθυντήριων γραμμών για να παροτρύνουν τον γενικό πληθυσμό να ασκηθεί. «Το μήνυμα μέχρι σήμερα ήταν απλώς να κινούμαστε, αλλά αυτή η μελέτη αναμένεται να προκαλεί μια επανεξέταση των συστάσεων, προκειμένου να περιλαμβάνουν περισσότερες μορφές άσκησης».

Αρκεί το βάρος του σώματος

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, η μυϊκή ενδυνάμωση δεν συνδέεται αποκλειστικά με την άρση βαρών σε ένα γυμναστήριο. Αντίθετα, οι ασκήσεις χωρίς καν χρήση ειδικού εξοπλισμού ενδέχεται να αποδειχθούν εξίσου επωφελείς. Στις περισσότερες είναι εξίσου αποτελεσματικές οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος του ατόμου. Οι κοιλιακοί, τα push-ups, τα βαθιά καθίσματα και οι λοιπές ασκήσεις που ενδυναμώνουν το μυϊκό σύστημα είναι εύκολες και βατές επιλογές για τον καθένα.

Αυτό επιβεβαιώνεται και ερευνητικά στη μελέτη που μόλις δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology. «Οποιαδήποτε άσκηση ενίσχυσης της δύναμης με τη χρήση του σωματικού βάρους, που μπορεί να εκτελεστεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον χωρίς εξοπλισμό, έχει απολύτως συγκρίσιμα αποτελέσματα με τις δραστηριότητες που εκτελούνται στο γυμναστήριο».

Victor-Freitas-CC0-pexels

PHOTO CREDIT: Victor Freitas [CC0 LICENCE] VIA PEXELS.COM

Τι κάνουμε λοιπόν; Εντάσσουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας. Είκοσι κοιλιακοί και άλλα τόσα push-ups κάθε φορά που καθόμαστε να δούμε τηλεόραση και είκοσι βαθιά καθίσματα κάθε φορά που σηκωνόμαστε από τον καναπέ.

Αν αυτό το επαναλαμβάνουμε τρεις φορές την εβδομάδα και σταδιακά τέσσερις ή πέντε, τα (ορατά) αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν. Το ίδιο ελπίζουμε και για τα αόρατα αποτελέσματα, αλλά αφού το λέει η επιστήμη, θα υπακούσουμε.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.