Γενετικές ασθένειες: Νέα τεχνολογία επεξεργασίας του RNA

Γενετικές ασθένειες: Νέα τεχνολογία επεξεργασίας του RNA

Ένα εργαλείο που διαγράφει επιλεκτικά γενετικές πληροφορίες με στόχο να αντιμετωπίσει σοβαρά νοσήματα.

Η μελέτη του ανθρώπινου γονιδιώματος έχει ανοίξει νέους δρόμους για την κατανόηση, την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας CRISPR που επιτρέπει την επέμβαση στο DNA μέσω της επεξεργασίας, αφαίρεσης ή διόρθωσης συγκεκριμένων γονιδίων, γέννησε μεγάλες ελπίδες για τη θεραπεία πολλών γενετικών ασθενειών που ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα.

Μια νέα προσέγγιση με αντίστοιχη λογική, αλλά διαφορετική στόχευση παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες από επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps. 

Το νέο εργαλείο που εισηγούνται δεν στοχεύει στην επεξεργασία του DNA, αλλά του RNA. Το RNA το οποίο χαρακτηρίζεται και «μικρός ξάδελφος» του DNA, διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των κυττάρων, αφού διαβάζει, μεταφέρει και ρυθμίζει τις γενετικές οδηγίες που είναι εγγεγραμμένες στο «βιβλίο της ζωής», στα μόρια δηλαδή του DNA.

Επιλεκτική διαγραφή

Ο καθηγητής Χημείας Matthew Disney που είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ανάπτυξε τη νέα τεχνολογία που επιτρέπει την επέμβαση στο RNA με στόχο την επιλεκτική διαγραφή των γενετικών πληροφοριών που συνδέονται με την εκδήλωση ασθενειών.

Η τεχνολογία ονομάστηκε RIBOTAC (αρκτικόλεξο του ribonuclease-targeting chimeras). Η αξιοποίηση της τεχνολογίας ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία φαρμάκων που θα μπορούν να προλαμβάνουν ιδιαίτερα σοβαρές και ανίατες γενετικές ασθένειες.

Πιθανότατα, λοιπόν, στο άμεσο μέλλον να αρκεί ένα χάπι για να ενεργοποιηθεί ο αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού και να εξουδετερώσει το «ύποπτο» μόριο. Ο λόγος είναι ότι το RNA λειτουργεί ως «οδηγός» για τις περισσότερες ασθένειες. Η ανακοπή της πορείας του θα μπορούσε να οδηγήσει στη θεραπεία τους.

rna

Photo credit: via umichrna

Αφυπνίζεται η ικανότητα του σώματος να σκοτώνει τον καρκίνο

Κατά τη διάρκεια των δεκαετών δοκιμών, η ερευνητική ομάδα κατόρθωσε να εξουδετερώσει με αυτό τον τρόπο κακοήθη καρκινικά κύτταρα, χωρίς να βλάψει τα υγιή. Ο Matthew Disney περιγράφει τη διαδικασία ως «αφύπνιση της ικανότητας του σώματος να σκοτώνει τον καρκίνο», μέσω του ελέγχου του RNA των κυττάρων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτό είναι ένα ελάχιστο δείγμα των δυνατοτήτων της τεχνολογίας RIBOTAC, καθώς δυνητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση οποιασδήποτε γενετικής ασθένειας.

Η μελέτη που συνυπογράφουν οι Matthew G. Costales, Yasumasa Matsumoto, Sai Pradeep Velagapudi και Matthew D. Disney δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Chemical Society και μπορείτε να τη διαβάσετε αναλυτικά εδώ.  

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.