Το μέλλον της μόδας: Υφάσματα από μύκητες που αυτοεπισκευάζονται

Το μέλλον της μόδας: Υφάσματα από μύκητες που αυτοεπισκευάζονται

Εάν εύχεστε να μπορούσατε να κρατήσετε τα αγαπημένα σας ρούχα για πάντα στην γκαρνταρόμπα σας, μια πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη υπόσχεται να εκπληρώσει την ευχή σας στο προσεχές μέλλον.

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς θα ήταν να μην χρειάζεται να αγοράζετε συνεχώς νέα ρούχα; Βεβαίως, στην εποχή της fast fashion, όπου κολοσσοί του λιανεμπορίου της μόδας δημιουργούν ή επανεφευρίσκουν διαρκώς νέους τρόπους προκειμένου να μας οδηγήσουν στο ταμείο τους, ακούγεται λίγο ουτοπικό.

final_fashion1

Photo credit: MycoWorks

Η εταιρεία πολυτελών ειδών Hermès σε συνεργασία με την MycoWorks δημιουργεί τσάντες από το «δέρμα» των μανιταριών. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Φύκια, φασολάκια, μανιτάρια: Φυσικά υλικά ως υλικά 3D Printing!».

Ωστόσο, ποιος ή ποια από εμάς δεν έχουν ευχηθεί να μπορούσαν να κρατήσουν για πάντα το αγαπημένο τους τζιν, μία τσάντα που αγόρασαν σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό ή ένα πουλόβερ που έλαβαν ως δώρο από κάποιο αγαπημένο πρόσωπο; Χάρη σε μια πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψή, στο προσεχές μέλλον οι ευχές αυτές ίσως είναι εφικτό να εκπληρώνονται!

Με βάση το μυκήλιο

Όπως ανακοίνωσε σε πρόσφατη μελέτη της, μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Newcastle και το Πανεπιστήμιο Northumbria στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα λεπτά, ριζοειδή νήματα που παράγονται από πολλούς μύκητες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ένα βιοδιασπώμενο, «φορέσιμο» υλικό, το οποίο μάλιστα έχει τη δυνατότητα να αυτοεπισκευάζεται.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών τους, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε έναν μύκητα γνωστό ως Ganoderma Lucidum. Από αυτόν, παρασκεύασαν ένα δέρμα από διακλαδισμένα νήματα γνωστά ως υφές (hyphae), τα οποία πλέκονται μεταξύ τους δημιουργώντας μία δομή που ονομάζεται μυκήλιο.

Ο Αμερικανός πιλοποιός Nick Fouquet χρησιμοποιεί δέρμα από μηκύλιο σε κάποιες από τις δημιουργίες του.

final_fashion2

Photo credit: MycoWorks

Υλικά με βάση το μυκήλιο χρησιμοποιούνται ήδη ως εναλλακτικές δομικές επιλογές με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε διάφορους τομείς, από τις κατασκευές μέχρι τη μόδα. Ωστόσο, η διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των υλικών αυτών, τείνει να εξουδετερώνει τα σπόρια που βοηθούν τους μύκητες να αναγεννηθούν.

Μία νέα προσέγγιση

Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα προσέγγιση: Ένα μίγμα που περιλαμβάνει μυκήλιο, χλαμυδοσπόρια, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά μέσα σε έναν υγρό καταλύτη, προκειμένου να πετύχουν την καλλιέργεια ενός τύπου δέρματος που θα μπορούσε να αφαιρεθεί και να αποξηραθεί.

final_fashion3

Photo credit: Elise Elsacker, Meng Zhang and Martyn Dade-Robertson

Η αναγέννηση των υλικών μέσα από την πειραματική διαδικασία των ερευνητών Elise Elsacker, Meng Zhang and Martyn Dade-Robertson. Από την άλλη, Αυστραλοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν οστικά κύτταρα από ηχητικά κύματα. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Tissue engineering: Τα ηχητικά κύματα στην αναγέννηση των οστών».

Το εν λόγω παραγόμενο υλικό είναι προς το παρόν πολύ ευαίσθητο για να μετατραπεί σε ύφασμα ή ένδυμα. Ωστόσο, οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι αν συνεχίσουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση αυτή, σύντομα θα μπορούν να παράγουν πιο ανθεκτικά αποτελέσματα.

Από την άλλη, αυτό που τους κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους, είναι το γεγονός ότι η διαδικασία παραγωγής που ακολούθησαν δεν εξουδετέρωσε τα χλαμυδοσπόρια. Δοκιμές στο υλικό έδειξαν ότι μπορεί να αναγεννηθεί και να αντικαταστήσει τις τρύπες που δημιουργηθήκαν σε αυτό, αν επανατοποθετηθεί σε παρόμοιες συνθήκες με αυτές της αρχικής καλλιέργειάς του.

Αν και υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να φορέσουμε ρούχα από «ζωντανά» υφάσματα που αυτοεπισκευάζονται, η εν λόγω ανακάλυψη θα μπορούσε να διαμορφώσει ένα νέο τοπίο για τη βιομηχανία της μόδας. Και ποιος ξέρει, ίσως στο μέλλον η φυσική φθορά ή μία τρύπα, δεν θα αποτελούν πλέον λόγους για να αποχωριζόμαστε τα αγαπημένα μας ρούχα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.