Ειδικότερα, όλα τα smartphone διαθέτουν επιταχυνσιόμετρα, τα οποία εντοπίζουν τα σεισμικά κύματα που υποδεικνύουν την πιθανότητα σεισμού. Εάν λοιπόν το κινητό καταγράψει μια δόνηση την οποία αντιλαμβάνεται ως σεισμική, τότε στέλνει σήμα στο διακομιστή ανίχνευσης σεισμών, μαζί με τις συντεταγμένες της περιοχής όπου σημειώθηκε η δόνηση.
Ο διακομιστής με τη σειρά του, διασταυρώνει τις πληροφορίες από πολλά κινητά, ώστε να εντοπίσει τον σεισμό, το μέγεθός του και την ακριβή τοποθεσία του. Μόλις ολοκληρωθεί η διασταύρωση των πληροφοριών, η σχετική αυτόματη ειδοποίηση στέλνεται στα έξυπνα κινητά των κατοίκων της περιοχής που πλήττεται από το σεισμό.
Ένα (μικρό) προβάδισμα ασφαλείας
Οι ειδοποιήσεις, όπως αυτή που έλαβαν οι κάτοικοι της Εύβοιας, στοχεύουν να περιορίσουν το απρόβλεπτο των σεισμών—ακόμα και για μερικά δευτερόλεπτα. Άλλωστε, η εν λόγω τεχνολογία δεν προβλέπει τους σεισμούς, μπορεί ωστόσο να τους εντοπίσει λίγο πριν γίνουν αισθητοί, δίνοντας ένα μικρό χρονικό προβάδισμα στους ανθρώπους προκειμένου να αντιδράσουν και να προστατεύουν καλύτερα.
Παράλληλα, παρόμοιες πλατφόρμες έγκαιρης προειδοποίησης, οι οποίες ωστόσο βασίζονται σε επιτόπια μελέτη και ανάλυση δεδομένων σεισμογενών περιοχών, αναπτύσσονται από κρατικούς και ερευνητικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Κίνας, της Ιαπωνίας και άλλων χωρών ανά τον κόσμο.
Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να μην έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να προβλέψουμε πού, πότε και πόσο ισχυρός θα είναι ο επόμενος σεισμός, ωστόσο, τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης αποτελούν πλέον σε μεγάλο βαθμό μια παγκόσμια πραγματικότητα. Απώτερος στόχος είναι, καθώς η πρόοδος στην έρευνα και την τεχνολογία θα καθιστά αυτά τα συστήματα όλο και πιο αποτελεσματικά, οι άνθρωποι που κατοικούν σε σεισμογενείς περιοχές να αποκτήσουν ένα «προβάδισμα» ασφαλείας πριν το επόμενο χτύπημα του Εγκέλαδου.