Αυτόνομα οχήματα με 4 πόδια: Γιατί τα χρειαζόμαστε;

Αυτόνομα οχήματα με 4 πόδια: Γιατί τα χρειαζόμαστε;

Όλο και πιο συχνά ακούμε πως οι ανερχόμενες τάσεις στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας περιλαμβάνουν οχήματα που κινούνται με ηλεκτρισμό ή με υδρογόνο, αυτοκίνητα που κινούνται χωρίς οδηγό, μέχρι και οχήματα που πετάνε. Υπάρχουν όμως αυτοκίνητα που «περπατάνε» στα τέσσερα πόδια τους;

Ενδεχομένως να μην είχατε ξανακούσει για αυτοκίνητα που περπατάνε στα τέσσερα πόδια, ωστόσο η κορεατική αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai έχει σχεδιάσει ήδη τα πρωτότυπα μίας μελλοντικής σειράς οχημάτων, που φαίνεται ότι θα είναι κατάλληλα τόσο για τη Γη όσο και για τη Σελήνη ή τον Άρη!

Final_Hyundai1

Photo credit: Hyundai

Το νέο όχημα που παρουσίασε πρόσφατα η νοτιοκορεατική εταιρεία ονομάζεται TIGER, από τα αρχικά «Transforming Intelligent Ground Excursion Robot». Σε ελεύθερη μετάφραση πρόκειται για ένα Ευφυούς Μετασχηματισμού Ρομπότ Εκστρατείας Εδάφους, το οποίο προορίζεται να είναι πλήρως αυτόνομο. Βέβαια, δεν θα μεταφέρει επιβάτες, αλλά θα επιτρέπει την εξερεύνηση καθώς και την παράδοση βασικών αγαθών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Τρανσφόρμερς μεταμορφωθείτε!

Το TIGER έχει σχεδιαστεί ώστε να μεταμορφώνεται ανάλογα με την περίσταση και να λειτουργεί ως μια πλατφόρμα επιστημονικής εξερεύνησης από απόσταση, σε ακραίες συνθήκες και απομακρυσμένες τοποθεσίες. Τα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν ένα εξελιγμένο σύστημα κίνησης ποδιών και τροχών, τα οποία έχουν δυνατότητα περιστροφικής κατεύθυνσης 360 μοιρών, καθώς και μια σειρά αισθητήρων για απομακρυσμένη παρατήρηση. Θα έχει επίσης τη δυνατότητα να συνδέεται με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τα οποία θα μπορούν να φορτίσουν πλήρως τις μπαταρίες του TIGER, αλλά και να το μεταφέρουν σε ακόμα πιο δυσπρόσιτες τοποθεσίες.

Video credit: Hyundai

Η προσβασιμότητα στο επίκεντρο

Δυστυχώς για όσους θα ήθελαν να οδηγήσουν το «διαστημικό» όχημα, το TIGER δεν έχει χώρο για τους επιβάτες. Ωστόσο, η Hyundai, έχει ήδη παρουσιάσει στο πρόσφατο παρελθόν, το όραμά της για ένα επιβατηγό όχημα με τέσσερα πόδια.

Η ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική βοήθεια σε έκτακτες ανάγκες και καταστροφές, γέννησε την ιδέα του Elevate, ενός οχήματος που συνδυάζει την τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με τη λειτουργικότητα των ρομπότ. Οι τέσσερις τροχοί του και τα ρομποτικά πόδια του, επιτρέπουν την οδήγηση, το περπάτημα και το σκαρφάλωμα σε οποιοδήποτε έδαφος.

Photo credits: Hyundai

Κατά τον John Suh, αντιπρόεδρο της Hyundai και επικεφαλής της Hyundai CRADLE, το Elevate είναι το όχημα του μέλλοντος, ειδικά σε ό,τι αφορά ευκολότερες διασώσεις και βελτιωμένη προσβασιμότητα:

«Μετά από ένα τσουνάμι ή έναν σεισμό, τα τρέχοντα οχήματα διάσωσης δεν μπορούν να κάνουν πολλά. Το Elevate από την άλλη, μπορεί να σκαρφαλώσει ακόμα και πάνω σε βουνά από συντρίμμια. Ωστόσο, η τεχνολογία του ξεπερνάει τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και μπορεί να δώσει λύσεις σε καθημερινά ζητήματα προσβάσιμοτητας, ειδικά για άτομα με αναπηρίες».

Αμφότερα τα οχήματα βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο ανάπτυξης. Ωστόσο, η κορεατική εταιρεία υποστηρίζει σθεναρά ότι δεν θα σταματήσει να εξετάζει ακόμη πιο ριζοσπαστικές ιδέες μεταφοράς, προκειμένου να αλλάξει τον τρόπο που κινούμαστε προς το καλύτερο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.