Αντιμετώπιση Τριχόπτωσης: Η επιστήμη κάνει το επόμενο βήμα

Αντιμετώπιση Τριχόπτωσης: Η επιστήμη κάνει το επόμενο βήμα

Οι επιστημονικές ανακαλύψεις που υπόσχονται να βάλουν φρένο στην τριχόπτωση

Η επιστημονική πρόοδος είναι εμφανής και εντυπωσιακή σχεδόν σε όλους τους ιατρικούς και παραϊατρικούς τομείς. Αδικημένοι μοιάζουν μόνο όσοι περιμένουν μια αποτελεσματική θεραπεία κατά της τριχόπτωσης. Ενδεχομένως, το πρόβλημα να μη φαντάζει τόσο σοβαρό –ειδικά αν συγκριθεί με ασθένειες και επικίνδυνες για την υγεία καταστάσεις– αλλά απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ειδικά, αν συνυπολογίσουμε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους άντρες, αλλά και πολυάριθμες γυναίκες. Σύμφωνα με την Αμερικανική οργάνωση για την τριχόπτωση (AHLA), το 40% των περιστατικών αφορά γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν συν τοις άλλοις και το κοινωνικό στίγμα. 

Με δύναμη από την Κορέα

Πριν μερικούς μήνες, μια ομάδα Κορεατών επιστημόνων αποκάλυψε μια νέα φόρμουλα που επιτρέπει όχι μόνο την ανακοπή της τριχόπτωσης, αλλά την αναγέννηση των ανενεργών τριχοθυλακίων. Η φόρμουλα PTD-DBM διοχετεύεται σε υγρή μορφή και μπλοκάρει την ένωση δυο πρωτεϊνών που εμποδίζουν τη φυσική αναγέννηση των θυλάκων και των κατεστραμμένων ιστών του δέρματος.

Σε πρώτη φάση, οι δοκιμές του PTD-DMB έγιναν με απόλυτη επιτυχία σε ποντίκια, και ήδη έχουν αρχίσει σε άλλα ζώα προκειμένου να καθοριστεί η τοξικότητα του σκευάσματος. Εφόσον και ο νέος κύκλος δοκιμών είναι επιτυχής, θα δοκιμαστεί και σε ανθρώπους. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yonsei στη Σεούλ αισιοδοξούν ότι εφόσον παρατηρηθεί αναγέννηση των τριχοθυλακίων και στους ανθρώπους, θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για τη δημιουργία ενός φαρμάκου που θα υπόσχεται μαλλιά για πάντα σε όλους!

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Investigative Dermatology. 

bald-min
Photo credit: CC0 licence (Via pexels.com)

Ο ρόλος του DNA

Μια άλλη πρόσφατη επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature αναδεικνύει ένα αξιοσημείωτο εύρημα που πιθανότατα θα συνδράμει στις προσπάθειες αποτροπής ή και θεραπείας της τριχόπτωσης. Οι ερευνητές του UCLA παρατήρησαν ότι τα βλαστοκύτταρα των τριχοθυλακίων όσων πάσχουν από αλωπεκία υποβάλλονται σε διαφορετική μεταβολική διαδικασία από τα κανονικά κύτταρα του δέρματος.

Στην προσπάθεια να ερμηνεύσουν τη διαφοροποίηση, ανακάλυψαν ότι η παραγωγή γαλακτικού οξέος ανέστρεφε τη διαδικασία, και προχώρησαν στην πειραματική υλοποίηση ενός φαρμάκου, που ενεργοποιεί την παραγωγή γαλακτικού οξέος στα βλαστοκύτταρα, ευνοώντας την ανάπτυξη των τριχών.

Αντίστοιχα πειράματα και μελέτες διενεργούνται ανά τον κόσμο, εστιάζοντας στην κληρονομικότητα και στον ρόλο του DNA. Η μελέτη του γονιδιώματος και οι νέες προτεινόμενες θεραπείες δημιουργούν την αισιοδοξία ότι δεν είμαστε και τόσο μακριά από τη δημιουργία ενός οικουμενικού και πλήρως αποτελεσματικού φαρμάκου για τη θεραπεία της αλωπεκίας και των άλλων αιτιών που οδηγούν σε τριχόπτωση.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η πιο προηγμένη επιστημονική έρευνα, η πιο εξελιγμένη τεχνολογία αλλά και η πιο πολύπλοκη εφεύρεση υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, να κάνουν την καθημερινότητά μας απλούστερη και ευκολότερη. Με δυο λόγια να ομορφύνουν τη ζωή μας!

Αυτή είναι η πηγή απ την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog. Αν και πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε… και στο φεγγάρι.