3D Printing: Ένα σπίτι χτισμένο από τρισδιάστατο εκτυπωτή

3D Printing: Ένα σπίτι χτισμένο από τρισδιάστατο εκτυπωτή

Ίσως έχετε ακούσει για «εκτυπωμένα» κοσμήματα, αξεσουάρ, διακοσμητικά, εργαλεία, ακόμα και φαγητά ή ανθρώπινα όργανα, καθώς η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης αναπτύσσεται ραγδαία την τελευταία δεκαετία. Πλέον όμως οι ειδικοί εκτυπωτές θα μπορούν να κατασκευάζουν ακόμη και σπίτια.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα σπίτια χτίζονται πέτρα-πέτρα ή τούβλο-τούβλο, αλλά το νέο σπίτι της Ελίζ και του Χάρι Ντέκερς από την Ολλανδία, κατασκευάστηκε σάρωση-σάρωση από έναν τεράστιο τρισδιάστατο εκτυπωτή, με πρώτη ύλη το τσιμέντο.

final3d_photo1

Photo credit: Project Milestone

Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια προηγμένη διαδικασία που μάλλον αδικείται από τον όρο «printing». Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «3D Printing: Η 4η βιομηχανική επανάσταση ξεκινάει στο σαλόνι σας».

Μπορεί να μοιάζει με βράχο, αλλά πρόκειται για το πρώτο από τα πέντε σπίτια που σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο του Project Milestone, ενός καινοτόμου κατασκευαστικού έργου που υλοποιείται από κοινού από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν, τους τοπικούς δήμους και ειδικούς του κλάδου.

Κάτι περισσότερο από ένα πανεπιστημιακό πείραμα, το σπίτι σχεδιάστηκε ώστε να είναι κατοικήσιμο για αρκετές δεκαετίες και είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις προδιαγραφές δόμησης της Ολλανδίας. Αποτελείται από 24 δομικά στοιχεία από σκυρόδεμα, τα οποία εκτυπώθηκαν στον εκτυπωτή του Πανεπιστημίου και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με φορτηγό στο εργοτάξιο και τοποθετήθηκαν στα θεμέλια.

Video credit: Vesteda

Design και βιωσιμότητα

To Project Milestone χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί, αν και η φυσική εκτύπωση κράτησε μόλις 120 ώρες. Το αποτέλεσμα ήταν μία μονώροφη μονοκατοικία 94 τετραγωνικών μέτρων, με ευρύχωρο σαλόνι και δύο υπνοδωμάτια. Το design της προσομοιάζει με ογκόλιθου, ώστε να εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον αναδεικνύοντας την ελευθερία της μορφής που προσφέρει η τρισδιάστατη εκτύπωση σκυροδέματος.

Τέσσερα ακόμη σπίτια αναμένεται να εκτυπωθούν στη συνέχεια, αποτελώντας –σύμφωνα με τους δημιουργούς τους– στο σύνολό τους, μία «ανοιχτή γλυπτοθήκη», όπου τα υψηλής ποιότητας, φιλόδοξα αρχιτεκτονικά έργα τοποθετούνται ως γλυπτά σε ένα συνεχές τοπίο.

Photo credit: Project Milestone

Μια καλλιτεχνική αποτύπωση της 3D printed γειτονιάς. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Μια γειτονιά βγαλμένη από 3D printer».

Απώτερος στόχος του Project Milestone είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση σκυροδέματος να αποτελέσει τελικά μια βιώσιμη μέθοδο κατασκευής που θα συμβάλλει στην επίλυση της έλλειψης στέγης. Αφενός διότι τα τυπωμένα σπίτια μπορούν να χτιστούν πολύ πιο γρήγορα με μεγαλύτερη ευελιξία και εξατομικευμένα σχέδια. Αφετέρου, διότι απαιτείται λιγότερο σκυρόδεμα για την κατασκευή τους, καθιστώντας τα μία πιο βιώσιμη κατασκευαστική επιλογή.

3D printing για 96.000 σπίτια την ημέρα;

Εκτός από την Ολλανδία, τα τελευταία χρόνια, έχουν σχεδιαστεί και εκτυπωθεί, μια σειρά από σπίτια και κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Η ICON, μία αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία που χρησιμοποιεί τεχνολογίες τρισδιάστατης ρομποτικής εκτύπωσης, έχει ήδη κατασκευάσει στο Μεξικό την πρώτη 3D-printed γειτονιά στον κόσμο για οικογένειες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, καθώς και μία αντίστοιχη γειτονιά στο Τέξας, για τους άστεγους πολίτες του Όστιν.

Photo credits: ICON, Mario Cucinella Architects

Και μετά το 3D printing τι; Ένα εργαστήριο στο ΜΙΤ μεταμορφώνει ήδη τις κατασκευές προσθέτοντας και 4η διάσταση. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «4D printing: Το μέλλον θα τυπώνεται μόνο του».

Στο Ντουμπάι, η εταιρεία Apis Cor εκτύπωσε ένα διώροφο διοικητικό κτίριο, ενώ στην Κίνα, μία πενταόροφη πολυκατοικία εκτυπώθηκε πρόσφατα στην πόλη Σουτσόου. Από την άλλη πλευρά, σε μία μικρή ιταλική πόλη της Λομβαρδίας, το αρχιτεκτονικό γραφείο Mario Cucinella Architects, πήγε την βιωσιμότητα ένα βήμα παραπέρα, τυπώνοντας ένα πρωτότυπο σπίτι από πηλό.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, έως και τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να χρειαστούν νέα στέγη, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται η κατασκευή 96.000 νέων σπιτιών κάθε μέρα. Η ταχύτητα κατασκευής και η πιο βιώσιμη προσέγγιση της τρισδιάστατης εκτύπωσης δόμησης, καθιστούν αυτομάτως τους γιγαντιαίους 3D εκτυπωτές σπιτιών, ως μια από τις λύσεις του προβλήματος.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η πιο προηγμένη επιστημονική έρευνα, η πιο εξελιγμένη τεχνολογία αλλά και η πιο πολύπλοκη εφεύρεση υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, να κάνουν την καθημερινότητά μας απλούστερη και ευκολότερη. Με δυο λόγια να ομορφύνουν τη ζωή μας!

Αυτή είναι η πηγή απ την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog. Αν και πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε… και στο φεγγάρι.